بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 17 May 2012

Butter Prawn




Kenapa mg ni rasa mcm tak byk N3 baru dr kawan2 blogger ye (ingatkan mommy je kena virus M mg ni). As mentioned earlier, sepanjang bulan Mei ni schedule kami mmg pack dr awal subuh (mommy start duty pkl 5am) smp le ke mlm (semua kena tido by 10pm). Bila mommy kira2 balik mmg xcukup 8jam tido ni. Mmg rasa sedikit lesu, tetapi kena gagahkan juga smp akhir bulan before back to normal routine. Walau mommy ni mmg tak suka sgt tido waktu siang (lagi lesu rasa badan kalau tido siang hari), tapi kadang2 tu terbabas juga tido dalam 30-45 minit sebelum g ambil Arfa balik dr sek. ugama. Itu yg kadang2 malas nak bukak blog masukkan N3 baru. Macam rabu lps ingat nak masukkan N3 pasal kuih Kelupis Brunei yg warna hitam (special tu) tapi sebab tertido ptg tu langsung tertunggak.
So, ptg ni baru rasa ada tenaga sikit nak tambah N3. Okey, resepi butter prawn ni mmg dah lama dalam simpanan & mmg menjadi menu kegemaran sejak mommy cuma berdua dengan daddy smp la ke skrg kami berlima. Resepi asal ni dah tak ingat belajar dari sapa tapi kalau tak silap mommy kalau bukan dari arwah mak tok mungkin dari adik beradik mommy. Masih dalam simpanan salinan resepi yg mommy tulis masa awal2 kahwin dgn daddy. Hehe, nostalgia betul!
So, sebagai kenangan (sebelum mommy buat house keeping membuang semua kertas2 lama ni) mommy snap sekali gambar salinan asal resepi butter prawn ni. Lagi senang sebab mommy takyah nak jot down lagi resepinya. Anis & Ahdia boleh je refer tulisan 'doctor tak jadi' mommy ni. Cuma satu je mommy nak bgt, kalau u al nak buat butter prawn yg ada floss (serabut telur) yg mcm restaurant cina selalu buat tu u al kena guna egg yolk (kuning telur) shj. Takyah campur susu cuma kacau je kuning telur tu dalam minyak+mentega sehingga terhasilnya 'floss'. Yang lain sama mcm resepi di atas. Mommy tak suka yg floss tu sebab membazir telur (sayang nak buang putih telur tu). Itu yg mommy prefer resepi ni. Lagi sedap!!!

10 comments:

Qasey Honey said...

sedapnye tgk butter prawn tu...lum cuba2 lg...hii...

Bicara Kak Noor said...

salam Ros,ala cian tak sihat ke???sorry ya tertangguh je nak dtg umah akak ni bila lagi nk dtg bagitau ya,sedapnya tengok butter prawn tu, akak dah buat tapi belum masuk entri lagi hehee

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,
Hmmm tak penah buat butter prawn ni, tp kot nak try cari sinilah ya.

Lady Lavender said...

saya punya 'buku rujukan' pun dah lunyai tapi sgt berharga hehe...walaupun dah salin resepi kat blog tapi tetap jgk nak buka buku tu :-))

p/s: butter prawn pun kesukaan kami sekeluarga :-))

rostina76 said...

blh cuba pasni ni ;)

rostina76 said...

alhamdulilah dah sihat...mg lps je 'pusing alam'. btw xpe knoor, nanti senang2 nak singgah ros call knoor ;)

rostina76 said...

salam yong
blh, silakan!!!sedap ni yong ;)

rostina76 said...

betulla tu kan. sayang nak buang sbb ada nostalgia tersendiri :)

izan mama mia said...

saya suka udang..tak kisahlah resepi udang..asal ada udang mesti sedap...tertarik betul tgk gambar udang ni...

rostina76 said...

hehe, mesti suke ratah je kalau resepi garing2 camni.tq izan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...