بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 8 June 2013

Nasi Berlauk weh for breakfast

Assalamualaikum & good day.
Mg ni bermula la rutin baru mommy. Klau kebiasaanya mommy & daddy breakfast @luar & almost everyday hadap masakan mamak. Adoiiii, muak jgn cakap tapi no choice. Cuma harini since daddy dah start OT during plant shutdown ni maka mommy terpaksa htr daddy awal sesangat. By 6am dah kena smp plant. Kedai mmg biasanya blm bukak so mmg Kena skip breakfast @ luar....Daddy breakfast @plant le jawabnya.
So,inilah masanya mommy nak layan either diet breakfast @ pulun breakfast.....hahaha. Hari pertama (harini la tu), kita layan pulun breakfast dulu. Menunya nasi berlauk + air kosong. Lama betul tak layan 'Nasi Berlauk'.......Kalau @pantai timur mmg confirm hari2 blh jmp Nasi Berlauk ni. Kalau kat kg kami Ada satu gerai ni famous dgn nasi berlauk 'Mok Som' dr zaman mommy kecil (Maknya) smp le skrg ni (anaknya yg take over). Uishhh, balik baru2 ni pun layan jugak.
Berbalik kpd Nasi Berlauk ni, walau nampak mcm masak lemak tapi yg versi Pantai Timur ni kuah kuningnya guna ramuan lengkuas+kunyit (xde serai ye)...kami panggil 'gulai kunyit kuah'........So gandingan gulai kunyit kuah ni + sambal lada = Nasi Berlauk.
Alhamdulilah, sepinggan hadap time breakfast, baru satni hadap lg sepinggan....Ngeh3x, malam ni no more ye mommy. Ingat muka buntal mu!!!!!!!

12 comments:

Unaizah said...

Saya baru balik dari Kelate (balik kampung ada kenduri kawin). Puas la makan nasi berlauk, nasi kerabu & buah pauh.

Nastyna said...

Makanan nostalgia ni kak. Selalu cerita kat my hubby cara kita orang kelantan makan, pagi petang siang malam pulun nasi hihihi. Minum petang pun ngan nasi, nasi pulut.

ishamizu said...

Adoi sedapnya kak Ros!! teeliur tengoknya..dah la lapar ni..heheh..

kt johor nasi berlauk ni ada jgk pagi2..sbb org jawa mmg suka mkn nasi pagi2..kita bkn org jawa pon suka gak mkn nasi pagi2..hihihi...

Norzila Zakaria said...

sedapnya..kena nasi panas laju je kan ..

NEKCIK said...

waa..meriaah dapur Ros..kalau dekat ni..boleh nekcik numpang sepinggan....kalau orang lain masak..mmg sedap kat tekak

rostina76 said...

Jelesnya dgn U blk kelate....tg le ros blk Raya nanti (huhu harap2 cuti lepas)...Akan ku pulun semua itu.hahaha

rostina76 said...

Itule Nast.....tetiba je layan nostalgia...lama gak tak bt ni sbb daddy xsuko gulai kuning ni.hampeh!!!! Xmasuk guu

rostina76 said...

Hehe...kat sini pun dorg style breakfast dgn Nasi tapi x jmp la versi ni.

rostina76 said...

Hehe, betul tu zila...kalau tak ingat muka buntal ku ini harus pecut 200km/hr lajunya

rostina76 said...

Kalau nekcik numpang gerenti tak sepinggannya tapi seperiuk...sambal power tu

ummuaidan said...

Lamanya ros tok make nasi belauk gitu...sedap weh napok..kalau ado sambal lagilah sedap..hiii kiringlah sini sikit deh..heheh

hainom OKje said...

Macam Okje kurang suka makan nasi pagi pagi...hehe sebab jemulah Ros asyik makan nasi je pepagi...
Tapi pic tu mmg santek ...jamu mata pagi pagi ni...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...