بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 17 June 2013

Jadual Bertugas Berbayar

Assalamualaikum & good day.
Aktiviti kami pada hari ke-2 & ke-3 cuti only melepak tgk TV & kemas rumah. Cuma ptg tu p taman rekreasi dekat dgn rumah ni kjp.
Hehe since ada Jadual Bertugas Berbayar tu rajin betul 3A. Pantang suruh, terus berlumba nak bt pastu mintak 'stars'.....Daddy cakap 'mata duitan' betul dorg ni (well said daddy....everybody need money). Dorg ni pun mmg menabung utk fulfil impian beli barang idaman dorg.
Mommy pun xkisah bt cara ni & tak rasa ajaran sesat sbb nak dorg faham bkn senang nak dpt duit. Daddy bkn main susah work nak dpt duit so 3A kena la belajar jugak bersusah cari duit. Bukan semua keinginan nak blh dpt dgn cara; cakap & terus dpt. Alhamdulilah, relax banyak mommy cuti ni. Ngeh3x.....
Yang paling rajin Arfa la. Pastu paling tak tahan siap bertukang modified bilik dia. Vacuum rumah dia bt (mmg patut pun sbb dia bt sepah dgn buluh wau), basuh pinggan mangkuk after dinner dia bt, lipat kain pun dia bt. Hehe!!!sampaikan Anis & Ahdia nangis2 mitak bg kerja/stars. Competition yg sengit setakat ni. Pepepun, seronok jugak mcm ni sbb xde la boring dorg kat rumah doing nothing. Nanti dah abis cuti mommy update stars terkumpul & sapa pemenangnya.

12 comments:

tun_telani said...

hahaha... bagus2.. siap2 nangis2 nk kerja yg xtahan tu ^^

aTieYusof Family said...

hehee..bagus juga Idea ni.. boleh ikut nti..:)

Nastyna said...

Hahhaa siap nangis2 berebut nak buat kerja tu, mmg relaks habis la mommy lepas ni. Bagus reward system lagu ni, takder la sewenang2 nya minta itu ini kan, have to work for it.

ummuaidan said...

Bagus betul ade insentif camni..dapatlah mummynya releks2 kan while dorang berebut2 nak starts..yg sll terjadi anak senang2 jer kan mintak duit nak blanjer suka2..kalo gini kerja kerja keraslah sikit..heheh

sitiezahim said...

bagus2.. mmg kena ajar anak2 cara nak carik duit kan dr kecik..hihhihi

m.u.l.a.n said...

memang pon.. kalau kasi upah, memang cepat je semua tolong.. macam yang kat rumah ni..

nurbijen said...

Idea yg bagus mommy... boleh la mommy rehat2 sepanjang cuti, kan?

Unaizah said...

Good luck to the kids! Takde ajaran sesat aih. It's one way to teach kids value of money.

Marya Yusof said...

As salam Kak Ros,

Que buena idea! What a good idea! Self reward mmg perlu utk semua org bukan utk anak2 je kan :))

rostina76 said...

Tun_telani:heheh mata duitan sbb tu rajin
Atieyusof: hehe. Mak kena bijak
Nastyna:meme relax sungguh
Ummuaidan: nak ajar dorg ni bkn semua benda senang dpt. tapi Alhamdulilah so far dorg ni xde megarut sangat nak brg2. Toys pun xbanyak sgt dorg ni
Sitiezahim: budak2 skrg ramai yg spoil sbb mak pak dorg senang.....klu blh biar dorg belajar susah sikit
Mulan: hehe....xpela bukan byk pun upahnya
Nurbijen: mommy pun nak cuti jugak
Unaizah: kannnnnnn
Marya:waalaikumusalam......hehe. Semua pekerjaan perlukan rewards kan baru semangat nak bt

hainom OKje said...

hehe...training buat budak2 tukan Ros.... kalau tidak mereka tak tau betapa penatnya cari duit dan betapa penatnya buat kerja rumah hehe

hainom OKje said...

hehe...training buat budak2 tukan Ros.... kalau tidak mereka tak tau betapa penatnya cari duit dan betapa penatnya buat kerja rumah hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...