بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 16 June 2013

Lempeng lemak cicah gula

Assalamualaikum & good day.
Yesterday 14/6/2013, started mid sem school break @Brunei ni. As told earlier mmg no plan for outing/holiday since daddy working 7days/week for 30days…
While 3A lepaking @rumah 24hrs/day....huhu!!!mommy has to "merajinkan diri" lagi & lagi @dapur. Itu pun, kalau bt something yg kurang menarik minat dorg sure tanya " mommy tak nak buat makanan lagi ke? " Sabor jelah. Hari Khamis ptg mommy bt bingka roti je (later kena bt lg & baru mskkan N3 sbb result kurang memuaskan tapi rasa sedap....mommy & Arfa je yg suka sgt). Jumaat xbt apa2 kecuali lauk special Daging Grill Black Pepper (xsempat snap gambar jugak)....
So, N3 ni mommy nak share breakfast special kami jelah. Hahaha, punya le jakun 3A ni sebab xpernah makan Lempeng. Bila mommy hidang atas meja, Anis cakap roti canai. Pastu Arfa cakap pandai le, capati le. Hehe!!!sekali Ahdia menyampuk "mommy cakap lempe le"......Hahaha!!!!lawak. Mommy balas semua salah tapi lempeng, Malay pancake...Dorg pakat "ooo"....
Marila anak2 kita belajar bt lempeng harini ye.
Bahan2 asas cuma tepung gandum + santan cair + Kelapa parut + garam....Barter cair dilenser atas non-stick pan... Siap!!!!
Bahan cicah blh layan sardin/sambal bilis/gula. Kami cicah gula je. Tak sedar abiskan 3 keping. Alhamdulilah!!!!

6 comments:

ummuaidan said...

Salam ros..
lama tak makan lempeng lemak, sll makan lempeng kosong cicah gula jer..pg nie pun wat lempeng mat saleh..penkek..heheh

Unaizah said...

Lempeng ni makan dia saja je pun sedap. Tak penah lagi try cicah dgn gula. Selalunya anak-anak cicah susu pekat, mak bapak cicah sambal tumis/sardin.

nurbijen said...

saya pun suka lempeng cicah gula.. tapi anak2 lagi prefer pancake...

Nastyna said...

lempang lemak ni dulu selalu dimakan time berkumpul ramai2 sepupu sepapat, berebut makan cicah gula.

hainom OKje said...

Ni macam bekfast ruji okje ni Ros.... Mmg selalu buat cuma tk letak kelapa parut je....
Mmg sedapkan....walaupun cicah gula je...

Norzila Zakaria said...

teringat zaman kecik2 dulu mak buat gini sbb xmkn pedas kan..sekarang jgn ckp la sambal tumis lawan dia..heheehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...