بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, February 12, 2013

Victoria Harbor & Avenue of Stars, Hong Kong

Assalamualaikum & good day.
Seronoknye tengok @FB kawan2 tepek gambar balik kampung & jalan2. Ada yg ke Utara, Selatan, Timur & Barat. Yang tak balik kampung plak ada ke hulu & ke hilir bawak anak2 jalan. Betapa bertuahnya Malaysia mempunyai segala yang kita perlukan (hehe!!!duit je kurang kot). Semoga ALLAH sejahterakan Malaysia & jauhi dari segala bentuk kemusnahan. Kami @Brunei ni cuti juga tapi consider 2 hari jelah Ahad & Isnin sebab Sabtu hari persekolahan macam biasa kecuali Arfa yang lama cuti since Jumaat til hari ni Selasa sebab dia sekolah Cina so dorg mmg angkat cuti panjang. Memandangkan cuti setakat 2 hari je memang kami tak berpeluang  nak g jalan2 lagipun Brunei ni kecik je, dah xde tempat nak round. End up house cleaning & gotong royong besar-besaran la kami last weekend.


Okey, dok tengok org tepek gambar jalan2, mommy pun tepek le jugak gambar2 basi kami semasa bercuti ke Hong Kong last school holiday. After abis 1 Sabah kami pusing, kami shot plak ke HK. Actually HK ni consider daddy nak buat surprise @3A sebab mmg kami plan berdua senyap2 je vacation ni (yang Sabah dorg tau kami nak p tapi HK mmg tak tau langsung). Yang kelakarnya, masa @KKIA masa nak naik kapal terbang ada announcement flight ke HK, so depa especially Arfa dok heran nape kita nak g HK? Punya le kami pusing cakap ohw! itu dorg singgah jap je, kita turun Penang. Hahaha!!!bila sampai gak @HKIA, baru le betul2 declare. Kononnya vacation kami ke HK tu kira hadiah untuk ANis sebab berjaya dapat no 3 masa final exam. 

Airport Express... Bring you straight from HKIA, Lantau Island to the Centre.
Kami spend 6 hari & 5 malam semasa di HK & alhamdulilah dapat cover hampir kesemua tempat2 yang menarik di sana. Untuk pengetahuan semua kami pergi tidak melalui agensi pelancongan tetapi lebih kepada "free & easy". Kenapa kami mengambil keputusan untuk pergi sendiri adalah disebabkan kos dengan agensi pelancongan sangat mahal & tidak merangkumi semua tempat2 menarik di HK (rugi rasanya kalau spend amount yang sama tapi hanya dapat pergi Ke Disneyland HK sahaja sedangkan dengan kos yang sama kami dapat cover bukan sahaja Disneyland malah Ocean Park, The Peak, Maddame Tussad etc).

Venetian Hostel/USA Hotel,  Floor 14, Mirador mansion, 62 Nathan Road, Tsim Sha Tsui, Kowloon, Hong Kong
In Sha ALLAH mommy cuba share pengalaman kami secara transparent. Segala budget & info2 mcm kami spend @HK mommy akan listkan di akhir N3 Hong Kong (so, sesiapa yang belum pergi HK & teringin nak pergi dengan cost yang minima jangan lupa N3 mommy nanti).

Victoria Harbour, named as the 'World Largest Permanent Light & Sound Show' by Guiness World Records. 
Day 1 kami sampai, malam tu terus p jalan2 menikmati keindahan Hong Kong @Victoria Harbour & Avenue of Stars. Kata orang kalau ke HK mmg tak sah kalau tak tengok pertunjukan lampu2 berirama di Victoria Harbour. 

Colored light, laser beams & searchlights perform in an unforgettable all round spectacle synchronized to music & narration that celebrates the energy, spirit & diversity of Hong Kong. There are 5 themes; Awakening, Energy, Heritage, Partnership & Celebration.
Sungguh indah permainan lampu2 tu yang pelbagai warna & corak. Ditambah pulak dengan pemandangan tongkang & feri yang dihiasi dengan lampu berwarna warni. Di sepanjang Victoria Harbour ini terdapat gerai2 fotografi yang tak henti2 memanggil para pelancong untuk mengabdikan kenangan bergambar berlatar belakangkan bangunan2 tinggi yang berwarna warni dengan pancaran lampu (kami pun ambil juga dengan kos HK120/2pcs 5R). 


The Avenue of Stars pays tribute to the names that helped make Hong Kong 'Hollywood of the East'.


Untuk pengetahuan semua, Victoria Harbour & Avenue of Stars ini terletak di bahagaian Kowloon manakala bangunan pencakar langit yang diterangi lampu2 itu terletak di sebelah Hong Kong Island.

The Clock Tower 

Di sepanjang Victoria Harbour ini selain dari Avenue of Stars yang terkenal, terdapat juga Clock Tower, Space Museum & Cultural Centre.


Colonial era Clock Tower.

Day 2 - kami akan spend the whole day @Disneyland HK tetapi memandangkan waktu operasi 10am, jadi kami ambil peluang sekali lagi round Avenue of Stars kerana sewaktu kami pergi di malam hari terlalu ramai pelancong yang berpusu2 untuk mengambil gambar. 


Victoria Harbour, busy morning view.
So seawal 7am (selepas breakfast dgn roti, sardin spread, sosej & jus orange di hotel) kami terus sahaja berjalan kaki dari hotel kami @Nathan road ke Tsim Sha Shui Subway menuju ke arah Victoria Harbour (dekat je jarak hostel kami dgn Avenue of Stars ni lebih kurang 1km).
Enjoy our photos along the Victoria Harbour & Avenue of Stars.

A 4.5 meter tall replica of the statuette given to the winner at the 
Hong Kong Awards greets the visitors. 
Along the 440 meter promenade, the story of Hong Kong's 100 years of cinematic history is told through inscriptions printed on 9 red pillars. 
Hollywood of the East.


A life size statue of kung fu action hero Bruce Lee.
With commemorative plaques, celebrity handprints, descriptive 
milestones, the Avenue of Stars fittingly sets the glamour of Hong Kong's film 
industry against the captivating dazzle of Victoria Harbour.





1 comment:

Nooriah Abdullah said...

salam Ros, wah best nye ke HK ye tumpang sihat badan rezeki murah ni tak salah kan kita tengok2 tempat orang bertukar angin dari dok kat Brunei je kan heee bila lah akak nk gi sana tak tau..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...