بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 25 February 2013

Tak kenal maka tak cinta, dah cinta tergila2......

Assalamualaikum & good day.
Mood malas mcm dah nak melanda diri ni. Rasa suam2 kuku je nak jotting down N3. Banyak gak nak citer ni, lagipun N3 HK pun blm abis (mesti ada yg dah lena follow N3 HK yg blm2 tamat ni, hehe.....mommy pun rasa mcm nak buat last episod cpt2 je). 
Okey, kita mula dulu dgn citer merapu last weekend ye. Jumaat kat sini cuti umum, tapi daddy keje. Biasanya Jumaat pagi mommy masih busy hantar bebudak mengaji @Masjid & fetch daddy utk blk lunch bla2.....Petang je selalu yg free & melangut dpn pakcik 'Mac'. 

Buah Kembayau. Dulu tak suka, tapi skrg dah tergila2. Beli last Friday gak. Nanti mommy citer lain pasal buah ni.
Cuma Jumaat lepas, our neighbor (mama Areesya) ajak kami p Pasar Sengkurong. Katanya nak bawak Ros kenal & beli barang murah. Serius syok shopping sayur mayur, buah-buah & sewaktu dgnnya @Pasar Sengkurong tu sbb mmg murah (contoh kalau biasa kami beli sayur seikat harga BND1 kan, tapi kat situ kami dapat beli 10 ikat dgn harga BND1). 

Bau mcm kuat benor asap apinya tapi bila makan sedap plak. Cicah sambal kicap. Pherggh!!
Pastu p beli ikan kat Pasar Jerudong plak (sini mommy dah biasa, still murah compare tu beli @tempat lain). Masa kat pasar ikan tu, K.Mariah ni bgt dia nak buat ikan salai sabut kelapa....Haa? mcmana, Ros tak biasa. Dia reply takpe nanti I masak, I kasi U (ohw....ok sesangat le tu). Kemudian, beli plak bubuk (udang geragau), 2hinggit penuh satu plastik kecik (banyak tuuuu). K.Mariah bgt lagi, yang ni nanti I buat bubuk goreng, I kasi U jugak (Alhamdulilah...rejeki). Dipendekkan citer dpt le rezeki seperti berikut. Bukan tu saja, dia beli sayur bayam 10 ikat , share2 jugak dgn mommy (katanya byk ni Ros, kita kongsi la). Hehe....alhamdulilah lagi, dpt bayam, cendawan, daun sup etc....Abis tu mommy tak beli ke? Beli gak mcm2. 

3A panggil udang baby. K.Mariah goreng dgn bawang je katanya.  Hehe gaul dgn nasi, boleh le gak layan. Mommy buat cucur gak. BEST...
Ohw, mommy nak citer gak ni pasal org peraqqq (aku le tu). Bila sembang2 pasal benda makan ni tercerita la pasal tapai nasi, mommy bgt tak pernah jumpa ragi @Brunei ni. K.Mariah cakap ada Ros cuma org sini tak panggil ragi tapi Lagu (ehh..... btl ke lagu ekk, ke lado....tah kena tanya blk ni. Pepepun dah beli gak last Friday. Hehe alang2 jmp trus rembat). Satu lagi mommy plan nak beli kelapa muda yg boleh buat parut utk kuih, nasib le K.Mariah cepat2 bgt org tu "Eh, piasau yg lembut ada? Kami mau satu".....mommy diam aje biar dia yg setelkan. Bila dah masuk dlm kereta mommy tanya la, eh tadi akak sebut apa ya masa beli kelapa. Hehe.....dia bgt org Brunei panggil kelapa either nyiur@piasau. OOOOOOOOoooooo begitu le panjangnya jawapan mommy. Seronok keluar dgn local ni sebab byk yg kita blh belajar tentang tempat & keistimewaan dorg. Syukur Alhamdulilah kami dpt semua jiran2 yg baik & sporting. Kira rezeki jugak tu kan dpt jiran yg baik.

Entrance masuk (free)...Kolam kat belakang tu byknye la ikan besor2 giler. Pancing sure dpt.

 23/2/2013 (Sabtu lepas) merupakan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang ke 29 tahun (muda lagi kan usia Brunei ni). Tak de aktiviti sangat walau mula2 tu baik punya plan, alih2 spend masa, tenaga & duit @Miri je (huhu, xpela consider blk negara). 

Anak singa. Mommy le mak singa, hahah roarrr!!

Tempatnya bersih.



Ala2 naik yatch la ni.
Ahadnya plak kami lepak2 rumah cuma lunch mommy belanja makan @luar (hahaha!!!!gempak la sgt mommy belanja, padahal duit dr BIG BOS gak....). Abis makan kami p survey satu tempat ni so call Taman Rekreasi. Tempat menarik, environment nyaman & bersih cuma disebabkan mungkin kurang kunjungan mcm hambar je tempat tu. 

Kolam air terjun. Ada pool utk org besar/dalam & ada pool utk kanak2/cetek.
Ada air terjun tapi jauh ke dalam & mmg xde access, cuma dorg dah buat takungan/pool untuk pengunjung mandi manda. Ada ramai gak yg berendam tu, cuma biasale mentality mommy ni tgk mcm kotor (padahal sama la dgn air terjun semulajadi). Daddy cakap mmg kena buat kolam sebab air sikit but still air tu mengalir. Anis & Ahdia sibuk bgt nak dtg lagi bawak swimming suit, mandi manda dgn Areesya. Ye kan ajela.




4 comments:

Nastyna said...

best ny adapat sayur murah, saya mmg suka sangat sayur2 ni tapi mahal nyer la kat sini, 5 pokok sawi pun harga almost sama ngan sekor ayam.

lady lavender said...

bestnya ros...mcm2 sayur. kat sini dah tak tahu nak makan sayur apa :-(

yan's cottage said...

buah kembayau...tu buah ape ye....macam pernah tengok tapi dimana ye....?

ummuaidan said...

Kembayau tuh buah yer...tak pernag tgk mahpun makan ..sedap yer?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...