بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 23 February 2013

Healthy Juice

 Assalamualaikum & good day. 
Lama dah mommy tak tayang koleksi jus penyejuk tekak. Harini turn Healthy Juice plak mommy nak share dgn semua. Really recommended this juice especially for those yg banyak angin dalam badan & undergo diet program.


Yang bestnye combination jus ni sebab ada halia. Mmg proven halia ni bagus nak buang angin dlm badan cuma yelah kadang2 org tak suka rasanya yg pahit & payau. For me, tak kisah dgn taste halia, kadang2 breakfast pun mmg minum teh tarik halia (kalau daddy everyday layan teh tarik halia). Lately ni kalau terminum teh especially early morning mmg terasa angin satu badan, so nak avoid jadi pedih ulu hati & sengkak tu better add on halia dlm minuman teh.



About this juice, yg tak suka rasa halia tu rasanya boleh je layan sebab bila dah combine semua buah+sayur tu rasanya jadi sedap. Yang penting fikirkan untuk kesihatan ;)


Bahan2:
1 biji epal hijau
1 biji lobak merah (sederhana besar)
1 inci halia
1 sudu besar madu (tak letak pun boleh)
1 gelas air
Beberapa ketulan ais

Caranya:
1. Kisar epal, lobak merah & halia sehingga sebati bersama air.
2. Tuang ke dalam gelas & masukkan ketulan ais (jika suka).
3. Hidangkan.



Gambar selingan jap, hehe gelas ni beli masa blk Malaysia aritu @Bubba Gump Shrimp. Yang special membuatkan 3A berkenan beli sorang satu sebab ada lampu lip lap kat dasar gelas tu. Berpinar2 mata bila minum air dlm gelas ni. Itu je nak bgt ;)


8 comments:

Nastyna said...

Hahahaha kira double effect la minum jus dari gelas ni, macam kena hipnos gitu.

NEKCIK said...

salam Ros..ini ubat sedap tekak...takper.ada khasiatnya...kalau sakit sakit badan dan angin tu..ambik 3 batang serai ..ketuk 4 inci halia..masuk gula melaka /merah....masuk 2 cawan air...masak sampai didin..minum panaas..berpeluh peluh nnti..ringan badan..insya allah

Mila@Rimbun said...

Thanks for the recipe.. tak pernah lagi try ada halia camni, selalu blend either carrot or apple jer

rostina76 said...

hahaha.....ya btullll. pening2 lalat gak le, weh tapi bukan sbb healthy juice ye kang takut plak org nak try :P

rostina76 said...

salam nekcik......alaaaaaa, sayang nekcik.tqvm bagi petua org lama2. ros mmg suka kalau minuman camni. dulu pernah try air kunyit (kwn indon yg introduce, sedap gak)...pasni blh le ros share air kunyit & air yg nekcik bg ni. Credit to nekcik....muahhh

rostina76 said...

tq mila@Rimbun...sharing is caring ;)

m.u.l.a.n said...

nak kena tapis tak atau minum dgn serat2 tu... mmg bagus jus ni kan..

rostina76 said...

kalau u pakai juicer tu mmg auto dia tapis kan tapi klau blender biasa kena tapis le baru sedap(tapi kurang mujarab, hehe)....ros tapis je ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...