بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 7 February 2013

Self Drive Sabah (Day 6 Tawau - Keningau Route)

Assalamualaikum & good day.
Today entry will be the last N3 about our Self Drive Sabah. Hope u guys enjoy reading all the previous entries about our Sabah Journey.

In this N3, mommy jot down our journey back to Kota Kinabalu using Tawau - Keningau route. This route also well known as "Heart of Sabah" because it cross the centre part of the whole Sabah. Just for info, this route actually not an official road & not marked in the GPS. 

So, our decision to take this route actually based on try & error after mommy watched 'youtube' about a couple of foreigner had their self drive from Keningau to Tawau.

We started our day 6 journey from Semporna as early as 8am. Reached Tawau town at about 10am & after an hour, proceed straight up to Maliau Basin Lost World.

At 1st, the road was really in good condition since it just been repaired. So kami ingatkan mmg jalan sepenuhnya telah dibaiki, rasa lega seketika kerana ambil keputusan melalui jalan ni. 

Rupa-rupanya sangkaan kami meleset kerana selepas 100km pertama kami tempuh, kelihatan jalan granit terbentang di hadapan kami. Huhu!!! cumanya keadaan tidak lah terlalu teruk since jalannya keras & rata. Menggunakan 4WD tidak mendatangkan mudarat kepada kami.

Kami meneruskan lagi perjalanan dengan mengikut arah ke Maliau Basin. Semakin jauh kami bergerak, keadaan jalan semakin teruk. Huhu!!!boleh mommy bayangkan ketika itu seumpama kami menyertai pertandingan "Camel Trophy" yang lasak & begitu mencabar.
Kenderaan juga semakin berkurangan & yang kelihatan berselisih dengan kami cumala lori2 besar & beberapa pickup sahaja. Badan kami 5 beranak memang beralun ke kiri & ke kanan serta kadang2 melambung2 aje gayanya. 


Untuk kami berpatah balik bukanlah pilihan yang bijak kerana sudah terlalu jauh kami tempuh (120km) maka daddy teruskan jua memandu sehinggalah kami sampai ke Maliau Basin. Fikir kami tempat ini dibuka untuk kunjungan orang ramai tetapi rupanya ia adalah sebuah tempat larangan yang hanya dibenarkan untuk pihak2 tertentu sahaja terutama untuk tujuan membuat kajian.

 Tiada tempat untuk kami singgah melepas lelah @ membuang air kecil kerana di kiri kanan adalah hutan belantara yang begitu tebal. Setelah hampir 2jam dengan perjalanan 'Camel Trophy' kami tadi akhirnya tayar kereta kami mula mencecah kembali jalan berturap tar. 

Alhamdulilah, selepas hampir 5jam perjalanan, akhirnya kami sampai ke Keningau. Dari jauh rumah2 & penempatan penduduk mula kelihatan sehingga kami betul2 sampai ke Keningau. Mengambil keputusan untuk berhenti seketika menghilang lenguh, solat & ke tandas kami singgah ke masjid Keningau. 

Selesai urusan, kami meneruskan perjalanan ke Kota Kinabalu melalui Tambunan - Penampang. Ingatkan jarak dari Keningau ke KK tidaklah begitu jauh tetapi disebabkan hari sudah semakin gelap ditambah dengan jalan yang bengkang bengkok ia mengambil masa perjalanan selama hampir 2jam juga sebelum kami tiba di Kota Kinabalu pada pukul 8+pm. 

Selesai checked in @Sabah Oriental Hotel, kami terus p JJCM. Last but not least nak makan seafood lagi @Sabah so kami pilih Gerai Seafood Kak Yati @tepi pasar besar KK. Banyak pilihan & sedap juga cuma keadaan gerai terbuka macam tu of course kurang tahap kebersihannya. 

The next day, kami tinggalkan Sabah dengan seribu satu kenangan & masih menaruh harapan untuk kembali ke Sabah since kami belum berpeluang melihat bunga Rafflesia secara life. In Sha ALLAH!!!!dikesempatan lain kami datang. 


Sekarang kami tinggalkan Sabah dengan penerbangan MH384 dari KKIA ke HKIA. Bye2 Sabah.....Hello Hong Kong!

5 comments:

Mixed-family in da house.... said...

ok next cerita hongkong pulak....hehehehe

BUNDA a.k.a KN said...

selamat bercuti..

Rezwatisman said...

hehe, berkurun plak le nak perabih ni.

Rezwatisman said...

dah abis cuti le bunda...huhu!!!

N.Aima K said...

kitorang pernah lalu jalan ni juga.. kononnya nak cari jalan dekat dari pekan beaufort ke tawau. Memang mencabar. nasib kitorang masa tu konvoi so ada family yang kereta pecah tayar..kat tengah jln grabel dan kelapa sawit nsb siang hari huhu.. balik taubat kitorang tak lalu situ dah.. biar jalan jauh(lalu ranau) at least selamat. huu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...