بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 24 October 2012

ChOcO Ball DOnut

Assalamualaikum & good day.



N3 mommy harini simple dimple saja but yet mmg menyeronokkan buat untuk 3A just because they love chocolate. At 1st nak buat cake pop tu tapi malas nak buat @ beli cake lagi. So, mommy tukar tema ala2 pop gak tapi guna donut. Resepi donut ni ikut style Kak Zalin. Mommy just olah dari donut biasa jadi choco ball donut. Menarik, tertarik, kedebum!!!!














Resepi Donat Versi Zalin

Bahan2:
500gm tepung gandum 
50gm gula pasir 
50gm margerin 
1 biji telur 
1 1/2 sudu kecik yis kering 
1 sudu kecik garam halus 
1 sudu kecik baking powder 
2 sudu kecik tepung susu 
250ml air suam 

Cara-caranya:- 
1.Bancuh air suam dengan gula. Larutkan pastu letak yis. Biar sekejap (berbuih2). 
2.Masukkan semua bahan dalam mixer atau dalam bekas untuk yang nak uli pakai tangan. 
3.Kalau guna mixer uli 5 minit kelajuan sederhana. 
4.Kalau guna tangan, lama sikit ye sampai adunan tak melekat kat tangan. 
5.Tutup adunan. Biar kembang selama 1 jam atau lebih (paling lama pun 3-4 jam...lama sangat nanti bau tapai pulak). 




7 comments:

Lynn Hamzah said...

memang ler menarik kak...kalau budak-budak kecik comfirm suka arr...

ZalinZalina said...

Kreatifnya awak...kak ina pun tak pernah buat camni...teringat pulak dulu kak ina selalu buat donat lubang celup coklat hantar kat kantin sekolah...thanks ye sudi cuba resepi donat tu :)

Amie said...

alahai comelnya!

rostina76 said...

hehe!!!!chocolate lyn, bukan setakat budak....bapak & mak budak pun suke ;)

rostina76 said...

tqvm k.ina sbb share resepi. byk sangat membantu N3 tutorial2 akak.

rostina76 said...

hehe!!!!

HomeKreation said...

Selamat Hari Raya Idh Adha utk Ros sekeluarga. Nak minta secucuk dua utk Liana.... mesti dia suka ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...