بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 10 April 2012

SOTONG BUNGA PAPRIK




Idea nak buat sotong munga2 ni timbul tenggelam selepas 1st tgk kak Rahayu Hassan buat. Tapi masa tu fikir, eei rajin bebenor akak ni nak potong sotong tu jadi munga2......
Pastu mg lepas tgk plak mamasya buat, rasa mcm eei boleh ke mommy jadi rajin terlebih mcm dorg ni. Pastu okey la, xde le nak ikut2 org (padahal malas).......
Sampai le semalam masa nak masak sotong paprik (dah lama plan nak masa sotong paprik ni tapi disebabkan malas nak g mencari daun limau purut so tertangguh seminggu dah). Masa dok potong2 sotong tu, tiba2 datang angin terlebih rajin nak test diri sendiri rajin ke idok macam k.Ayu & mamasya. Mula2 fikir nak try satu je sbb malas nak memotong semangkuk sotong tu semata2 nak bagi lawa. Alih2, syok plak menggunting sotong tu sampai tak sedar abis jugak semangkuk ku potong2 menjadi kelopak munga2.Hehe!!! maka, cantikla juga sotong paprik mommy jadinya. Hehe!!!dah le sedappppp, pastu cantikkkkk plak tu. Kik3x...sorry ye, nak tekan lift bg terangkat tinggi2 (yelah menanti org puji xde kan, puji sendiri la). Tapi bab rasa mmg sentiasa ada tukang puji especially Arfa. Hehe!!! daddy, mommy tau dia makan sedappp sebab belum apa2 dah top up nasi. LICIN!!! Btw, semalam masa dinner Arfa dah pesan siap2 nak bawak bekal nasi sama sotong paprik. Huyoo!!!bekal sekolah utk breakfast ala2 lunch dah ni. Mommy layan aje yg penting dia suka, semalam pun top up nasi gak si Arfa ni.
So, kiranya resepi ni mommy tinggalkan utk bakal menantu mommy la nanti ye.....

Bahan2:
  • Sotong (mommy guna dalam 5 ekor sotong yg size besar)
  • 2 ulas bawang putih (kisar/tumbuk)
  • 1 biji bawang besar (hiris nipis)
  • 2 biji cili merah (hiris nipis)
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • 2 tangkai daun limau purut (carik/hiris)
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Garam
  • Gula
  • Kacang panjang (boleh campur juga carrot & bunga kobis)
Caranya:
  1. Mula2 potong sotong & gunting tepinya (jgn sampai putus). Toskan air.
  2. Tumis bawang putih & hirisan bawang besar sehingga layu. 
  3. Masukkan cili boh & goreng sehingga betul2 garing.
  4. Masukkan juga sos tomato & sos tiram. 
  5. Kemudian, masukkan sotong & masak sehingga sotong lembut.
  6. Setelah sotong masak, masukkan daun limau purut, kacang panjang, cili merah & buah tomato. Gaul sebati.
  7. Tambahkan perasa garam & gula. Siap dihidangkan.



10 comments:

from heart nisah idham~ said...

rajinnye akak buat sotong munge2 tu, hehe nisah main potong je terus masuk dlm kuali.. tak pabdai nak ukir2 ni (malas pon sama hehe)

rostina76 said...

alaaa nisah ni, org dah panjang lebor citer mcm 'ter-rajin' tu. hehe!!!tapi serius suka sebab budak2 nak makan pun senang. kalau tak sotong tu kan ala2 liat/kenyal jadi bila makan gigitnya tu kdg2 comot abis mulut, tapi buat munga2 ni senang dorg nak siat ;)

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Wati,
sedapnya sotong besar! Kat Turki susah dpt sotong dan udang sbb diorang tak makan. Nanti balik Shah Alam cari sotong! Rajin Yong buat bunga2!

PatinPasta said...

Kak Ros,
RAJINnye! Serious nampak cantik tau! And gerenti sedap kan?
Isk, makan dengan nasi goreng.. pergh!

rostina76 said...

Laaa...xtau pun org Turki xmakan sotong & udang. nape ekk yong, ada sebab ke nape deme xmakan tu? btw bila yong nak balik Shah Alam tu, raya ke?

rostina76 said...

Aida....pergh!!! layan dgn nasi goreng bawak bekal makan tepi gunung bersalju, ye dok?

noorhayati harun said...

ermmmsedap..sedapp...hehehee

rostina76 said...

huhu!!!kcian plak aku ngan mak buyung ni. aku asyik menggoda je ye. ngeh3x...

Mamasya said...

Salam Ros.wah sotong bunga paprik....menarik utk anak2 makan.
re; anak Ros pun ada stroller sama cam Syakirah..warna pink juga ya.Syakirah pagi2 suka tolak stroller sambil tunggu abgnya naik bas sek.

rostina76 said...

Terikut2 akak punye munga2 la ni....bagus jugak akak share sotong munga2 ni sbb xsangka ros jadi rajin terlebey.hehe
btw stroller tu mmg warna pink & minnie pun sekor warna pink , lagi sekor warna merah (ros kan anak dara 2 org).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...