بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 25 April 2012

Princess Cake ?

Nak berhibur hati sikit since smlm moody je. Harini mommy nak tunai janji tayang kek birthday Ahdia cum kek birthday mommy gak la, hehe. Malu sebenarnya nak tayang sebab Ya ALLAH, mengigil2 tangan nak buat deco tu almaklum 1st time mommy kenal butter cream bagai. Memandangkan blog mommy ni ada juga berkawan dgn blog tukang2 masak terkenal mesti menjadi N3 komedi buat dorg ni. Hehe!!!mommy xkisah pun sbb yg penting 1st step utk try. Bak kata pepatah English "The thousand miles start with the single step".
Yang paling penting sekali N3 ini bakal mencatat sejarah buat mommy sebab berani menyahut cabaran Ahdia & Anis untuk buat Princess Cake for Ahdia's birthday. Cuma yg frust sgt sebab xleh nak bake the cake sendiri sbb oven dah 'ghaib' (landlord htr repair). Kesian Ahdia, birthday dia dah lps since 20th Dec last year tapi baru sambut in April combine dgn birthday mommy. Mommy bukan sengaja delay dik tapi tule, oven rosak xleh nak wat cake.....Kalau ikut hati dah malas nak buat tapi sbb Ahdia kejap2 tanya 'bila birthday adik, mommy?" since bln January bila kami lps bercuti lagi. Huhu!!!budak ni pun masa @Msia org nak celebrate dgn family dia xnak sbb nak buat @sek dgn kawan2 dia. Hehe, bukan apa tu kalau celebrate @sek, dia bakal dpt banyak hadiah. Dia tengok abg & kakak dulu byk dapat hadiah so mmg itule wish dia.
Okey la, xde resepi nak beri sbb cake mommy beli ready made @bakery (cuma punya le penat cari kek ni sbb mula2 tu mommy nak cari kek bulat since nak buat princess dress yg bulat kan. Tapi pusing satu pekan Tutong, xde yg bulat. Last2 beli gak le yg square 3 biji).Mommy start buat butter cream & deco princess cake tu dah malam right after siap masak rendang daging (menu utk nasi cikgu2).Untuk buat butter cream tu mommy follow resepi dlm FB@Jom Masak. Simple & cepat. So, 1st mommy trim je square cake tu jadi shape bujur utk princess skirt. Pastu terus sapu atas cake tu.... Entah betul @ tidak teknik menyapu butter cream tu sbb mmg xpernah tgk org buat dpn mata & mmg xpernah buat pun. Huhu!!!cuma dok tgk step dlm youtube oleh 2 gegirls tu. Di pendekkan cerita, ada le rupe Princess Barbie tapi pakai baju yg tak seterika je gayanye. Kik3x....bantai le mommy janji siap. Dah cakap dengan daddy, ni kalau xde rupa Princess Cake kena standby plan B g beli kek ready made biasa2 tu @Bakery pagi2 after htr dorg g sekolah.Apapun, alhamdulilah mommy managed to finish the task by 11 something pm. Pheww!!!masa tu dorg semua dah tido. Dah final touched tu mommy chill princess tu dalam fridge. Kasi segerrrr (actually butter cream yg mommy buat tu mcm cair/lembik je mommy rasa). Tapi xtahu la kot mmg mcm tu rupanya. 
The day (14/4/2012 - mommy's birth date tu spttnya) bangun je tido, dorg sibuk nak tgk mana princess cake tu. Bila mommy ckp dalam fridge semua serbu bukak.....Tarra!!! Yg bestnya, bila Ahdia bukak trus dia terdiam (mommy suspen dah kot dia xsuka & sedih tgk princess tu). Bila mommy tanya nape dik, cantik tak? Dia senyum & ckp cantik...Phew!!!!sekali lagi lega.
So, bila mommy & daddy bawak je cake tu ke kelas Ahdia time recess (dorg daddy dah htr pagi2 mcm biasa, cuma kami berdua pergi semula masa rehat).....kawan2 Ahdia punya seronok tgk princess tu. Ada yg terlonjat2 & dok keliling princess tu puji lawanya....Hahaha!!!bangga le mommy dgn budak2 ni. Pastu cikgu & guru besar plak puji cantik. Kembang lagi hidung mommy (kik3x....ko xtau aku mengigil2 semalam). 
Maka dengan ini mommy perkenalkan 'Princess Ahdia' pakai gaun tak berseterika.........
Princess ni ada tahi lalat besar atas dahi.
Tengokle gaun princess tu berkedut2.
Masa mula2 smp @kelas Ahdia.
Tak sabar punya pasal. Tgk wording tu dah kena calit.

Mommy's workplace. Bersepah giler smp ke malam terbiar mcm ni sbb dah penat sgt nak kemas.
Seronok dorg tgk princess tu.
    Princess kena kerumun. Famous tuuu.

Posing dulu before potong kek. Yg tinggi2 @belakang tu kwn2 K.Anis.

      Suasana dalam kelas Ahdia. Budak2 ni sopan je.

Masa untuk potong gaun princess. Pheww!!lega mommy dah kena bukak gaun ni. Tak larat dah tgk berkedut2 tu.
Gifts from her friends.

Kelakar budak ni. Jilat abis body princess tu. Hehe!!!trus nampak t#t*k princess.
Tetamu jemputan ni.
Birthday girl tengah enjoy her cake.
         Hjh Siunchang (headmistress) enjoy her piece.
Hahaha!!!kelakar gambar ni. Mommy xtau daddy snap masa mommy terlentok dlm keta ni. Serius, penat sgt sampaikan tak sedar apa2 dah masa ni. Tercelik mata plak masa terkejut bunyi loceng balik. Alhamdulilah, settle hutang mommy dgn Ya. Bila Ya dah boleh baca blog ni ketahui la yg mommy try my level best to make u happy. Same goes to k.Anis & abg Affan. Mommy love 3A more than any other 'harta' i have in this world. Last but not least of cause daddy jua....... R love u 4A!!!!

12 comments:

Putri said...

Salam kak ros
Cantik cake princess akak..sure ahdia akan ingat bday cake dia tahun ni sampai besar nanti

Kak Sal said...

waahh..cantik princess tu...n tersentuh hati i baca perengan last tu....huhuhu

rostina76 said...

Salam pu3....cantik di mata org yg menghargainya...hehe, next bday abg tu dah mitak kek sport car. Sudahhhh!!!!(ayat atok dlm citer upin ipin)

rostina76 said...

K.sal, lama tak dgr citer. xle secantik kek2 yg akak buat @kelas deco cake tu....hehe,bila nak test skill tu k.sal?

Asmara said...

wah..tahniah! cantik! even deco yg simple tp sangat fancy dan bdk2 teruja bila tengok kek kalerful mcm tu kan. :D

noorhayati harun said...

cute tul sesuai gan kids tu...ok la 1st step kan..sekurang2nya mencuba yg penting our loves is hepy and appreciate it...tu yg penting..kann...abisla pasnie sure byk permintaan nya...

rostina76 said...

tocey2 As..hehe, fancy rice & love shapes tu mmg requested by Ahdia tapi mmg really glad ada benda2 alah tu sbb blh gak cover gain berkedut seribu tu. ketaq!!!!

rostina76 said...

tule yati...mmg ros xde basic pun weh, alih2 dorg ni request mcm mommy dia pro....yg kelakarnya, masa buat tu pun Anis sibuk dok tanya "mommy ni pandai ke buat princess cake?" huhu!!masa tu rasa nak surrender je.

PatinPasta said...

Kak Ros,
Firstly, happy belated birthday to both mommy and lil princess! :D

Saya baca pon berdebar je tau sementara nak sampai ke gambor cake tu. Kak Ros ni cakap je gigil2 bagai tapi hasilnye, WOW! Serious cantik! Patut la terkedu si kenit bila bukak fridge. Hehe!

rostina76 said...

Tqvm for the wish. hehe,serious cantik utk kanak2 ribena cam awok le.

mrs plain-june said...

wah! caiyalah ted! ada keberanian nak cuba! cantik bangat! sampai terkedu anak dara kecik tu. dia tak sangka mommy dia boleh buat secantik tu.. sbb tak penah tgk mommy buat. kan? lepas ni standby la dgn permintaan kek angry bird pulak. hehe.. btw, kedut tu stail zaman sekarang.. :)
eh, happy belated besday ahdia & mommy!

rostina76 said...

hehe, jue mmg xsangka btui la aku blh ada keberanian camni. serius mmg 1st time ni eksperimen. btw aku mmg dok dub dab 2x gak ni camna le plak rupe angry bird satgi. tungguuuuuu ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...