بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 27 April 2012

AYAM GORENG BEREMPAH









Mommy jot down resepi ayam berempah yg match dgn nasi lemak kukus Ahad lepas ye. Masih menggunakan resepiraidah utk ayam berempah ni.

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ayam ~ potong kecil, bersih dan toskan
  • 5 ulas bawang putih**
  • 2 biji bawang besar**
  • 1 inci halia**
  • 5 batang serai**
  • 1 sudu besar ketumbar(sangai/goreng tanpa minyak)
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam/daging
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 1 tangkai daun kari
  • Minyak untuk menggoreng.
  • Garam secukup rasa

  • **ditumbuk atau dikisar kering



Cara membuatnya:

1. Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan bahan yang telah dikisar/ditumbuk  dan daun kari, lalu diperap.
2. Kemudian goreng ayam hingga kekuningan atau garing.


8 comments:

Qasey Honey said...

sedapny tgk ayam goreng berempah tu...

ijayuji said...

Salam kak, part paling best kalau buat ayam goreng berempah ni kan, dia punyer serdak2 gorengan ehehe.. sedap betul mkn serdak2 dia tuu, kenyang tak makan ayam sbb mkn serdak dia :D

Bicara Kak Noor said...

salam Ros,wah ayam goreng ni sbb pun wnagi nya sampai kat umah akak hahaha dpt seketoi dua kan ke bagus,apa2 pun kuih getas yang Ros kasi hari tu sedappppp bangat nak resepi boleh???

rostina76 said...

QH....harum semerbak bau rempahnya.

rostina76 said...

Heee, sama le kita. kros pun suka serdak2 dia. daun kari tu pun kros suka bila dah goreng, jadi garing

rostina76 said...

Kik3x....mmg saje je bagi bau kuat2 supaya knoor rindu @Ros (blh ros g petik ulam lg). Btw nanti ros post N3 utk kuih tu. Sepatutnya post N3 tu hari Selasa yg Ros g umah akak la, tapi dah mood berderai dek BM tu le. Tertangguh dah jadinya.

Mamasya said...

Salam Ros.Happy belated bday buat Ahdia.Cantik ke Princess Ahdia....tentu Ahdia sukakan.yg tak tahan tu tengok budak jilat abis body princess....ni mesti kes terliur nengok princess...hi...hi.betul tu Ros, kita ibu akan cuba sedaya utk membahagiakan anak2 kita....penuhi impian mereka...itulah harta kita...
Ayam berempah ni mmg sesuai dg nasi kukus....sedap tambah goreng dg daun kari....

rostina76 said...

mmg partner dgn nasi lemak kukus tapi terpisah N3 sbb byk N3 selingan2. suka, duka kehidupan ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...