بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 6 June 2012

Asam Rebus oh Asam Rebus.......

Harini bukan N3 resepi masakan ye tapi mommy nak story citer kelakar ala2 Mr Bean (citer Mr Bean kan lawak bodo, lebih kurang le ni). Tag line dia pasal Asam Rebus Ikan Merah. Semalam mommy masak asam rebus ni untuk dinner, chewah dgn confidentnya sediakan semua bahan2 (ala2 expert le katakan). Pastu bila tengah dok didih2 kuah tu mommy ceduk sikit & try. Alamak!!!!apahal kureng bebenor rasa asam rebus mommy this time. Tak puah ati sebab rasanya cukup masin & masam je tapi xde rasa ala2 manis & senang citer xsedap le...... Mommy pun suke ati je add on gula dalam 1/2 sudu besar (weh, masak asam rebus mana letak gula - arrgh, xkisah le mommy kan org east coast, gula tu mcm senonim je). Lepas godek2 kuahnya, mommy ceduk lagi try. 
Huhu!!!nape xjadi lagi ni?????? Dah macam surrender ni, alang2 3 ketul besar isi ikan merah mommy korbankan rasanya kalau rasa macam ni mmg mommy sorang le makan jawabnya. Aduiiiii, apa yang silap ye? Dalam dok menggelabah asam rebus tak jadi tu mommy bukak tutup peti ais ambil barang, sekali terpandang olehku 2 tupperware 'keramat' berisi bawang putih kisar & bawang merah kisar. Huaaaaaaa!!!!!lupa taruk bawang rupenya aku. Apa daaaaaa!
Haru betul, so time2 tu gak ku campak sesenduk bawang kisar dalam kuah asam rebus yang dah siap mendidih pun. X kisah le, janji lengkap bahan2nya. Kuah yang dah hampir pekat, mommy top up dgn air lagi supaya masak & sebati rasa bawang tu. Isi ikan & bendi mommy keluarkan dulu takut hancur lebur plak.  Atlast, walau ada sedikit kecacatan akhirnya berjaya juga siapkan asam rebus ikan merah. Rasa? well, not bad at all. Nyaman!!!!

U al nak tau nape mommy boleh lupa? Biasanya kalau buat kuah asam macam ni, bahan2 kisar tu seperti cili, belacan, bawang merah, bawang putih, halia & lengkuas mommy blend sekaligus. Pastu terus masukkan dalam periuk & didihkan dengan air sehingga pekat sebelum masukkan ikan, bendi, asam keping & daun kesum. Bila dah mendidih baru rasa & tambah perisa garam. 
Cuma this time, nak kejar masa & memikirkan bawang2 untuk menumis mommy baru je kisar (masih fresh), so ingatnya nak guna yang dah kisar asing2 tu je. Itu yang terlupa sebab dah terlain dari tabiat kebiasaan yang mommy dok buat. 
Moral of the story, walau kita dah expert jangan le over confident. Tiba2 teringat kata2 mommy sendiri kpd Arfa (yang baru abis exam harini) "Affan ni selalu je bila org tanya mcm exam, pastu jawab senang je, blh jawab. Tapi bila tgk result ada je yang salah walau soalan tu senang kacang, careless betul!!!".......Hehe!!!so, skrg ni terkena atas batang hidung mommy sendiri. Ya ALLAH, jauhilah kami dari sikap takbur & sombong......amin3x.....

11 comments:

Bicara Kak Noor said...

Nampak ok je tu Ros ala kita yg nak makan kalau cukup garam,asam nya pasti sedap Ros walaupun tkde bawang hee

tun_telani said...

Salam kak ros.. hihi.. ikan mahal2 ni, rugi kalau masak x jadi.. beza asam rebus dengan asam pedas sbb dia x tumis ye.. tun xpenah masak asam rebus, biasa akan tumis2 semua. yg penting, daun kesum kene banyak ^^

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

sah sah...orang pantai timur kalau semua masakan masuk gula..sama la dgn kak ros..tapi kak ros cukup tak berkenan nasi dagang manis...

mama sara nur said...

assalam
kalu mak kat kg memang suka masak ikan asam rebus ni
he he takper pengajaran ni

PatinPasta said...

Kak Ros,
Nasib baik ada alasan kukuh terlupa bubuh bawang. Kalo tak, saya report kat bos yang Kak Ros dok teringat kat marka :D

rostina76 said...

Dah ok le tu kak after masuk bawang....btw mmg xsedap rasanya kalau xde bawang, serius!

rostina76 said...

Salam Tun....mmg rugi kalau bagi 'cik tong' yang makan itu yang gelabah kenapa xjadi. btw yup, beza asam rebus dgn asam pedas sbb tak tumis. kiranya asam rebus ni lagi healthy la Tun. bagus utk diet, ahaks!!!

rostina76 said...

Mmg sah kak ros.....hehe, kros org mana? btw nasi dagang manis????uish, loya dgrnya. biasakan nasi dagang ala2 masam sikit gulainya baru sedap ;)

rostina76 said...

Mmg pengajaran utk org yang 'pelupa' ni. Btw mmg asam rebus ni masakan kampung yang GETOP!!!!sedapnyeee hirup kuah

rostina76 said...

Mmg dok ingat @marka pun Aida (dok teringat bini2 gedik yang usha bos aku pagi2 masa kami p breakfast. Gatai btul, dah aku kat tepi bos pun berani lagi usha2).....hehe, mode jeles weh!

Bini2=pompuan (bahasa brunei ni)

m.u.l.a.n said...

ada jgk kadang terjadi gini.. lupa bahan asas.. tapi takpe sbb kita yg rasa & kita yg makan..

apple pie tu sangat2 menggoda...!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...