بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 16 April 2014

PULUT KUNING cepat dimasak sedap dimakan

Assalamualaikum & salam sayang semua….
Terima kasih kepada yg sudi wish & mendoakan sempena 14-4-14. Semoga kalian juga dalam lindungan ALLAH. Amin3x..


Nothing special cuma gedik2 dgn anak beranak 4A+R je. Kebetulan dah lama mommy berniat, kalau Arfa dah khatam Quran mommy nak buat pulut kuning. Sepatutnya last week buat & jamu kawan2 usrah tapi ada perubahan posponed mg ni. Bila dah jadi minggu ni kiranya pulut kuning ni untuk 2 niat la kot; 1st sempena Arfa khatam Quran & 2nd sempena 14-4-14…….


Alhamdulilah, happy sangat harini sebab dah setel niat nak jamu pulut kuning (walau tak buat kat rumah kami sendiri). Yang double happy sebab everything (pulut +matching) turn out very the sedap & yet penyediaannya tidak membebankan mommy yg takde pembantu ni.


Dengan kawan2 lain pun bawa potlucks, the table was full with varieties of foods (cam jamuan raya dah jadinya).

Ok about the Pulut Kuning..Percaya @ tidak it just took less than 10 minutes for me to prepare the 'Pulut Kuning'Same goes to rendang daging power & kari ayam meletup (abaikan nama glamer tu ye. ahaks!!)

Kalau dulu buat pulut kuning, jenuh semalaman kena prepare segala bahan2 tapi dgn cara terbaru ni……..rendam 1/2 jam beras pulut, then masak less than 10 minutes..SIAP !!!!!



Nak tahu rahsia camna boleh buat cepat sgt tu? Ni hah……Periuk Magic Noxxa (Amway product). Heheh!!!sejak ada periuk magic ni hidup mommy lebih terasa bahagia (kuang3x!!!!). Masak apa2 pun relax je leni, dah buat lamb stew, bubur jagung, daging goreng, kari ayam, rebus jagung etc……semua kejap je. Tiada lagi sungutan liatnya daging ni, kerasnya, bla3x dari bos besar (byk songeh bos tu). 


Ok la, mommy bukan nak promote periuk (bkn ahli amway pun tapi beli dgn kawan lama). Kalau ada yg teringin sila la cari ahli Amway ye.


Resepi xyah la share kot sbb senang nooo guna periuk ni. Just masukkan beras pulut yg dah rendam kunyit tu & masak guna high pressure dlm tempoh 5 minit, kedian release pressure & masukkan santan biar dlm mood heat dlm 3 minit. SIAP!!!! (alamak dah tershare juga resepi, heheh).


Yang kari & rendang pun follow steps yg sama tapi kena tumis dulu la mula2 tu. 









12 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Meja hari raya pun tak macam ni..

Kuazue Mohd said...

wah periuk mengidam tu.. ntah le dapat ker tidak wey... envy.. envy..envy..

UmmuAidan-Arissa said...

bakpo demo tok ajok kawe jugok nyoh make pulut kuning..tok aci weh sedak2 belako atah mejo tuh..heheh..
nokkeno cr periuk ajaib jgk nie..:)

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

wahhhhh, senang kerja ya... kita nak tnya, masa masuk beras pulut dlm periuk tu nak letak air sekali ke letak beras pulut yg ditos aje??? harap sudi menjawabnya..

rostina76 said...

k.sham: org brunei makan besorrrr k.sham…itu kira sikit je tu, tg raya nanti ekk

kuazue: inshaallah zu dptnye…ko kan dah jd tokey leni. btw aku main kutu dgn geng2 maktab aku. klu hang nak kwn aku ni blh bg installment kot. heheh sempat lg promote member

UAA: merajuk la dgn demo lambat sokmo sapa….tg demo gak tinggal minyok pulut jah la….heheh

SKTJ: letak juga air, ikut sukatan dia klu sekilo pulut tu dlm 1L air & masa gaul santan tu guna 100ml santan pekat (yg dah tambah garam + sedikit gula)….harap membantu ;)

:: idzwa :: said...

amboiiiii bukan main meliur kan..hehehe..seronok kan!meriah..

Tengku Damia said...

Mmg terbaik la kak ros.terkena racun dh ni.mcm nk cari jugak satu.hihihihi

Ayu said...

assalam ros, wah..kalau 3 minit aje masak pulut..memang berbaloi habislah beli periuk ni..nak cari jugalah kalau ada kawan akak yg member amway..:)

Tihara said...

alhamdulillah
telio saya tengok gambo lauk-pauk macam juadah raya ni :)

happy belated birthday

Nani said...

salam..banyaknya makanan..selamat ulang tahun kelahiran, moga sentisa bahagia..

Cho Zila said...

syiokkkk oooo... pulut kuning memang sedapkan... suka sesangat..

ayza said...

assalamualaikum...wah..best makanan..banyak tu...saya aiza...adalah distibutor amway...sesiapa yang mahukan pressure cooker noxxa ini boleh wasup atau call saya ya... 0192209828..terima kasih..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...