بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 19 April 2014

Sira Ubi Kayu

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Selamat berhujung minggu & beristirehat. Jom layan resepi org kampung.
Beli sebab cam geram je ubi fresh baru gali tapi end up xtau nak buat apa. Semua resepi ubi kayu rasanya perlukan kelapa parut which i really malas nak p beli @amp; parut sendiri.
Peram punya peram, cukup seminggu baru le terpaksa juga masakkan & alhamdulilah, resepi simple yg menjilat sudu.
Sira ubi kayu, cepat dimasak sedap dimakan juga (hahaha!!!!periuk magic lagi leeeeee).
Caranya puan2, tuan2, adik kakak.
Rebus guna high pressure 5 minit je, pastu release pressure. Tukar mood stir fry & masukkan gula melaka & daun pandan. Didihkan sehingga gula melaka hancur & kuah pekat. SIAP.

19 comments:

nasa mulia said...

suka ayat tu...resepi simple yang menjilat suudu...hahahha

sal ya said...

Buat pengat pun sedap.

Kina said...

Happy dapat jumpa satu lagi blog masakan yg menarik... keep it up!

@na said...

tgk siro ubi kayu teringat bulan posa...hehehe...

UmmuAidan-Arissa said...

sedak tuh sira..tp rsnyoh kawe dok ghajin buat lagi..pengak jah sokmo..:)

Tengku Damia said...

Apapun kak ros,thumbs up!

anajingga said...

ubi kayu ni memang semua boleh ngam..rebus makan dgn sambal,kelapa parut,goreng pedas,masin,manis,bingka,lepat..semualah yg tradisional kan..slam ukhwah terima kasih berkongsi resepi lama ni.

ANIM said...

belah utara ni..banyak yang buat lagu ni.
family di selatan, biasanya tumis sampai kanji melekit2..
sadisnya...dua2 jenis masakan ubi itu lama tak masuk perut:-))

p/s tqvm sudi singgah

IeRA said...

Salam perkenalan..

Rasanya dah lama tak makan ni..

tun_telani said...

Salam kak ros.. tun xpenah mkn sira ubi kayu.. biasa wat sira labu ngan sira pisang je.

Sobri Yaacob said...

wah sedapnya..first time nampak ubi kayu disirakan..selalu rebus mkan dgn gula merah je.. sedap2 ;P

Ayu said...

Assalam Ros,
wah ini adik expert..mana adik yang baru nak belajar masak..hehe..
ubi selalunya akak suka goreng atau rebus, jarang buat sira macam ni..
selalu beli ubi kena yang dah masuk angin atau tak empuk....sabor ajelah kan..bagus betul pressure cooker tu lah..jealous i tau..:)

Nieda ramly said...

selalu buat juga sbb suami suka, tapi saya tak boleh makan perut berangin.... huhuhuhu.

Nieda ramly said...

selalu buat juga sbb suami suka, tapi saya tak boleh makan perut berangin.... huhuhuhu.

Jari Manis said...

Makan dengan teh dan kopi panas sedap ni..

Psstt : email me alamat please :-)

Hanis MY said...

bestnya kalau ada pressure cooker mcm2 leh wat.. salam kenal juga... ok nnti kena cuba pari CT plak ye...

nurbijen said...

X pernah makan, tp nampak sgt sedap

Acik Erna said...

assalam rostina..acik memang suka sangat ni..memang sesuai dengan tekak orang tua macam acik ni..rasa nak pi cari ubi je..tapi nak tunggu ada pasar tani baru boleh beli

hainom OKje said...

OKje kalau beli ubi mmg buat ini Ros ...anak anak mmg suka...tp Okje lagi suka ubi rebus cicah sambal dgn ikan masin sedap wooo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...