بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 26 April 2014

PANTAI MUARA, BRUNEI DARUSSALAM

Assalamualaikum & salam sayang.


Harini santai2 menghirup udara segar di Pantai Muara. Episod ni actually cerita cuti sekolah 3A baru2 ni tapi since blm ada entry utk Pantai Muara so mommy rewind je la.


Again bila google info pasal Pantai Muara ni tak banyak yg dapat diceduk. Terasa 'shy2 cat' lagi mommy sbb enrty kami pasal Pantai Serasa antara top 3 list dlm pencarian abt Pantai Muara which i think i kena highlight pasal entry ni jugak so that org tak confuse antara Pantai Serasa & Pantai Muara walaupun berdekatan juga dalam daerah yg sama; Brunei-Muara district.


Pantai Muara ni terletak lebih kurang 20 km dari Bandar Seri Begawan, berhampiran dengan port & pengkalan tentera. 
Menyajikan pemandangan yg semulajadi & bersih dari pencemaran. 


Sangat sesuai untuk aktiviti riadah bersama keluarga seperti berkelah, berenang, berkhemah, berbasikal, berjogging etc.
Kemudahan juga lengkap dengan gerai makan, tandas, surau, picnic area termsk tempat BBQ, taman mainan kanak2 & tapak perkhemahan.
Laluan juga dibina bagi kegunaan pejalan kaki & mereka yang berbasikal.


Masa kami ke sana tempohari sekadar berjalan2 sambil menghirup udara segar. Tapi bila tengok org berkhemah terasa best juga kalau pasang khemah kat sini bila2 ada cuti lagi. Hehe!!!lagipun dah lama khemah kami terbungkus rapat dalam bilik stor.


Gerai makan yg disediakan walaupun tidak semeriah keadaan di Malaysia tetapi yg penting hidangan soto kami pada petang itu cukup 'nyaman'……Heheh!!!!

Just fyi, mereka di sini kalau ke pantai untuk beriadah mereka lebih suka membawa bekalan sendiri untuk picnic bersama ahli keluarga & sanak saudara yg besar jadinya gerai2 makan tidaklah semeriah dengan kunjungan pelanggan sangat.

Pada petang itu juga ada beberapa kumpulan keluarga besar menganjurkan 'hari keluarga' & sukaneka….. Teringat keluarga di tanahair bila melihat kemeriahan & kemesraan mereka. 
Berhenti setakat ini dulu tentang Pantai Muara. 

8 comments:

Tihara said...

sayangnya dulu saya tak sempat nak pergi pantai di Brunei..
insha Allah ada rezki boleh pi lagi kot
bile ntah :)

@na said...

bersihnyo pantai muara ni...

Jari Manis said...

Jm jgk yg belum jejak kaki ke bumi brunei ni tp yg best jm selalu nampak dlm entry brunei rakan blogger byk betul penggunaan tulisan jawi d sana, mesti jejaka di sana ramai yg islamik kan, kenalkan sorang pada jm boleh heeeee

ishamizu said...

Bestnya..rindu bkelah bsama family..brp jauh pantai ni dgn rmh kak ros? Klu dkt tiap2 mgu bley pg..:)

Cho Zila said...

nampak cantik jugakan... seronoknyer berkhemah.. akakpun dah lama sangat2 tak berkhemah... kalau bawak anak tentu diaorang happykan...

rostina76 said...

tihara: inshaallah blh dtg lagi tu ;)

@na: mmg bersih sgt2. compare to msia bentuk muka bumi sama tapi yg membezakan mmg bab kebersihan

JM: entah, merata dah yg jauh2 ko pegi tapi blm singgah brunei. maile nak rekomen pengiran sorang kat JM. huk huk!!!!

ishamizu: kros duk @tutong ( u refer gambar)…..dlm lebih kurang 1jam gak la nak ke muara tu.

cho zila: mmg budak2 la yg seronok. mcm sekolah rendah kat sini langsung xde aktiviti luar cam perkhemahan sek2 di msia jadi anak ros yg sulong tu mmg xde pengalaman la dia pegi berkhemah dgn kwn2.

tifaanvar said...

cantik gambar2 kat sini. Bersihnya pantai dia pandai depa jaga

Dhani Tour Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan, Sebelum itu ingin memohon maaf kerana membuat promosi disini...
Semoga Tuan/Puan senantiasa diberikan kesihatan yang baik dan dimurahkan rezki(Amiin). Buat Tuan/Puan yang sudah merancang bercuti ke Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta beserta pemandu bolehlah hubungi kami :
WhatsApp : +6282282222896
WhatsApp : +6282214441280
Call : +6282282222896
Call : +6282214441280
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Blog : Melancongdibandung.blogspot.com (Dhani Tour Bandung)
Website : www.dhanitourbandung.com

Kami sangat mengutamakan kepuasan tetamu dan dijamin harga yang sangat berpatutan...Insya Alloh kami memberikan service yang terbaik dan layanan taraf 5 bintang...

KAMI PUN MENYEDIAKAN PAKET BERUPA TRANSPORT DAN HOTEL
Semoga inform dari saya dapat memudahkan urusan bercuti Tuan/Puan untuk ke Bandung.
Nb : Yang lebih mahal itu banyak, yang lebih murah pun ada tapi kami janjikan yang terbaik dari Dhani Tour Bandung... (Insya Allah) Jom mari melancong di Bandung... Wassalam dan Terima Kasih...

JOM MELANCONG INDONESIA…
CITY TOUR BANDUNG DAN CITY TOUR JAKARTA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...