بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 23 September 2013

Sistem Eletrik di Brunei

Assalamualaikum & good day.
Harini mommy nak bebel2 sikit ni ala2 stress 'Monday Blues' gak la. Huhu!!!semalaman kami 'blackout' & berendam air peluh (melampau le ni). Apa citer?????
Okey, sebelum mommy citer what happen……mari mommy story dulu Sistem Elektrik kat Brunei ni. Supaya korang pun belajar gak ye. Adusss!!!!menyusahkan betui.

Switchboard 

Kalau line telefon biasala kita dengar system 'pre-paid' kan? Haaaa, kat sini elektrik pun dorg guna sistem pre-paid. Since last year (tak ingat dah bulan berapa) slowly government dorg tukar dr system postpaid (mcm yg kita @Malaysia tu) kepada system pre-paid. Petugas dari Jabatan Elektrik akan datang rumah ke rumah & menukar meter (mainboard) tu untuk implement sistem pre-paid ni. WAJIB ke? Haaaaaa la wajib klu tak xde la kami nak susah2 mcm ni. Sebelum sistem ni, mmg senang & mewah le kami bantai guna letrik sebab blh claim dgn company. Daddy advance bayar pun melalui online. So kira tak hingat dunia le guna, xde nye org nak dtg potong letrik ko. Tapi yang herannya dulu sebelum sistem pre-paid ni bayaran bulanan elektrik rumah kami ni tak lebih dari BND200. TAPI skrg ni (ni yang lagi hampeh ni) kadang2 top up BND200 sebulan pun tak cukup (padahal kami dah start berjimat eletrik dah tu compare to yg dulu). Yang lagi heran rate penggunaan eletriknya tak standard. Masih tak faham mcmana dorg set. Sebab kalau beli BND200, dapat dalam 2400+ usage. Beli top up BND20 = 245 usage. Harini try beli BND30 = 300 usage. PENING!!!!

CIU……Untuk kita key in token setiap kali nak top up…Nampak muka smiley tu ? Kalau nak abis kredit @ mmg dah 0 mencuka le mukanya. Menyampah menatang tu.

Walaupun masih blh claim dgn company tetapi since guna pre-paid ni mmg leceh sebab kena p beli kad top & kena key in token kat meter setiap kali bacaan dah nak abis (mommy le yang kena pikul tugas ni, itu yg mmg gerammmm je). Kena p beli top up satu hal, yg lecehnya government dorg bagi discount 10% (kira extra usage la) setiap pembelian pertama bulan tersebut jadinya masuk je awal bulan mmg mcm ikan sardin le org berpusu2 ke Jabatan Elektrik tu (kalau beli kat kedai runcit xdpt discount ni). Cthnya: Masuk bulan Okt mommy beli BND 200, so dpt extra usage 10%. Pastu katakan tgh2 bulan xcukup, blh p beli lagi tapi dah xdpt 10% free usage tu. So biasanya org akan beli sikit2 je sementara tunggu bulan Nov plak utk beli byk & dpt 10% free usage lagi. Begitu le citernya. 

Kiri tu pre paid kad yg beli kat kedai runcit. Kanan tu saja je tunjuk prepaid hp.

Okey, takyah le korang pening2 mikior ye. Ni citer semalam…….
Bulan September ni kami beli BND100 je top up sbb bulan lepas kami kan blk raya hampir sebulan ke Malaysia, pastu letrik plak trip (maknanya mmg usage xguna langsung le). Masa balik tu pun ada dlm 2000+ lagi usage. Tapi malangnye Jumaat lepas usage dah 0, jadi hari Sabtu tu mommy beli top up BND20 = 245 usage (kira sempat le 2 hari paling2 kjp guna pun. Ingat harini baru nak p cucuk duit kat pekan beli banyak2). Tiba2 semalam pukul 12+ rumah kami tiba2 blackout…..Huwaaaaaa!!!!rumah org lain cerah. Sekali tgk dah 0 plak. Giler cepat abisnya!!!!! Nak p kedai beli top up mana ada lg org bukak. Jawabnya tido le kami 5 beranak dlm kegelapan & kehangatan melampau selama 6 jam. MASAK!!!!!Padan muka kami. (Tapi sblm sistem pre-paid ni pun kami pernah juga experienced tiba2 tgh mlm blackout especially time hujan ribut. Mau paling2 kurang pun 2-3 jam bergelap).

Gores kad letrik, pastu kena sms no tu. Bila receive token baru key in kat CIU.

Weh!!!xde warning ke menatang meter tu? Ada……... Tapi bunyinye 'tet tot tet tot' slow je. Meter tu kami pasang kat luar rumah jadi mmg xdengar le bunyinya. Nak dijadikan citer semalam mommy mmg terkurung dlm rumah je (daddy keje), so xde le mommy p check meter tu (malas punya pasal) lagipun x logik 2 hari blh abis. HARU betul!!!! sib baik SUPERHERO tak mengamuk (heheh!!! mommy tau daddy cool orgnye).

Moral of the story: Walau Malaysia korang rasa teruk mahal serba serbi tapi percayala………Malaysia lagi baik dlm banyak segi, cuma dorg menang bab minyak & income tax je. Kalau nak kira mahal giler tau kadar letrik kat sini. Kalau dulu ingat kat Malaysia rumah kami ada aircond gak, sebulan paling2 byk pun around RM180 gitu. Kat sini cuba u all imaging kami spend BND200 sebulan (minimun tu), equal tu almost RM500/mth….Ayoyo banyak tu.

******************************************************
p/s: kalau org Brunei baca N3 mommy ni jgn marah ye. Bukan niat mengutuk ke apa cuma luahan perasaan yg terpaksa berhangat semalam. Heheh!!!pepepun yg positif kami dpt ialah penghayatan mcmana rasanya klau jadi org susah especially kat tempat2 yg selalu berperang @ tmp2 yg terlalu daif. Bersyukur banyak dah kitani walau di Brunei mahupun di Malaysia. Semoga ALLAH ringankan beban mereka2 yang dalam kesusahan. Amin…..

Tq ye korang baca bebelan mommy. Muahhhh!!!skrg dah 'clearout' & mommy pun dah cool gitu. 

12 comments:

ummuaidan said...

canggih tul kan .letrik pun guna top up, yg bagusnya takder orang leh curik api kan..nanti next time ros belilah banyak2 simpan buat spare.taklah tetibajer bergelap kan

ZalinZalina said...

Lecehnye guna sistem tu...mau rumah kak ina pun bergelap kalau kat Malaysia guna sistem yang sama...

mala said...

sistem yg leceh ...

aTieYusof Family said...

Uiks! complicated nya sistem letrik depa..canggih sgt kot!
tapi user mmg terbeban lah...

nurbijen said...

owh, ingatkan kat UK jer guna prepaid.. saya tak pernah ambil tahu pun bila kena top up sbb semua hubby yg uruskan..
kalau kat sini, ada kata prepaid lagi jimat berbanding postpaid sbb kita boleh kawal penggunaan...
kami pun pernah juga sekali terhabis letrik, nasib baik waktu siang :)

Mamasya said...

Aslmkum Ros

Dah laksana sistem prepaid kat sana rupanya, masa akk duduk dulu kalau tak silap hanya rumah baru yg dipsg meter prepaid, rumah akk rumah lama mcm biasa tp maybe semua dah kena tukarkan skrg.
mahal cajnya guna prepaid...dahlah leceh nak kena beli top up kan...

Gee® said...

Sabor jer laa yer Rostina.... hihihi

Irfa said...

oh gitu pulak ye
baru tahu ;)

tun_telani said...

Sabar.. sabar.... hihi.. mende baru nk implement, byk la kekurangan dia, nnti lama2 insyaAllah adalah penambahbaikan.. ha, mcm ummuaidan ckp tu, kalau beli byk2 pre-paid tu simpan kt umah blh ke? ke akan expired eventho x guna?

dekdaa said...

Huhhh?
Susah nya!
Kalau la penghuni tu takdak masa nak beli prepaid.. bergelap aje la jawab nya hehehe.

rostina76 said...

UA: sini mananye ada kes curi letrik mcm kat msia tapi dorg buat mcm tu sbb ramai org xbyr letrik kot (so nak elak goverment tanggung hutang dorg maka bt gini jadi org lebih berdisplin)….bkn xnak beli byk2 UA weh tapi kami mmg claim semua tmsk schooling, bills, fuel, house monthly basis dgn company husb. klu dah biasa letrik 200-250/mth takkan nak claim 500 plok…naik minyak gak la org finance. hahaha!!!lagipun bln ni je terbabas sbb mcm xlogik cpt sgt abis

zalinzalina: itule k.ina….kalau jenis laraaaa mcm ros ni mcm ni le jadinye. sob sob!!!

mala: INDEED!!!

atie: utk ku mmg terbeban. huk huk!!!

nurbijen: yg geramnya nur makin mahal kami bayar sjk guna prepaid ni. BND200 =RM500 tau.

mamasya: waalaikumusalam….itule mamasya. leceh….btw ada lg skit2 kot yg blm tukar tapi mostly dah guna prepaid

Gee: saboooooor kak

Irfa: gitule citernye

tun_telani: ada expiry juga tapi makan tahun la baru expired. xleh beli byk2 sgt sbb kami claim company. kami beli dah ikut budget penggunaan yg sepatutnya.

dekdaa: klu kebetulan mu g honeymoon 2 bln…..mmg balik2 gelap la kot rumah.hahaha!!!

hainom OKje said...

hehe....ada pulak gitu yeh Ros... lagi bertambah cost ada ...so nak potong jimat tang mana pun tak tau lagi dah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...