بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 24 September 2013

Cencaru Sumbat Sambal Belacan

Assalamualaikum & good day.
Penatnye terasa harini tapi seronok sbb pagi tadi dpt bersua muka dgn org2 Malaysia (heheh!!!mommy ni jarang2 tunjuk muka kat dorg tu sbb jauh perjalanan). Alhamdulilah salah seorang sahabat kami bakal melahirkan baby so kira sambil makan2 tu ada la bt bacaan Yaasin & doa selamat. Semoga beliau sihat selalu & selamat melahirkan, Amin.
Ni dok melangut lagi dok fikir si ayam tu nak masak apa leeeee? Bosannya dengan ayam tapi terpaksa juga masak ayam utk 3A ni. Kalau ikutkan mommy nak masak ikan goreng, celur brokoli (cam bt semalam) pastu cicah budu. Hari2 pun ok rasanya camtu.

Emmphh!!!dalam dok fikir nak masak apa tu terjumpa gambar ni dlm iphoto. Berzaman dah snap tapi xjadi publish, kononnya ala setakat ikan cencaru sumbat xkan nak msk blog kot. Heheh!!!harini rasa rindu plak dgn si cencaru sumbat ni. Kalau buat mesti berselera daddy makan (mommy pun mmg licin ni kikis). Itu yg mommy nak share gak la sbb for sure 3A akan suka kalau dorg dah besar nanti (mesti selera ikut daddy & mommy gak kan).

Kalau ikut selera kami, cencaru sumbat belakang @ ada org panggil belah belakang ni kami suka style sumbat sambal belacan. Pherghhh!!!mmg terangkat le. Pastu mommy akan sumbat banyak2 biar melimpah2, so bila time goreng tu dia akan menjadi kerak yg hangit. Yang hangit tuuuuuuu le yang kami dok berebut gaul dgn nasi panas. Heheh!!!!itule perangai daddy & mommy kalau hadap si cencaru sumbat sambal belacan ni. Pepepun, byk resepi org bt; ada yg guna sambal kelapa, ada yg buh sambal tumis etc. Apa yang penting buat le ikut selera org tersayang & anak tekak masing2 kan. Eh, esok nak p jari si cencaru la. Lama dah tak layan ni. Harini masak le dulu si ayam.


13 comments:

ishamizu said...

Salam kak Ros!

Memang terangkat tengok! My fav ni!! huhu tp dah lama tak mkn sbb susah la nak jmp ikan caru kt sini..sobs..

nway, 3A suka mkn ayam eh? hehe samala dgn ank2 izu..hehehe

mala said...

ini mmg favourite malangnya kat sini tak ada cencaru. bila balik msia dah pesan siap2 kat mak suruh buat cencaru belah belakang :-)

juls julie said...

salam ziarah..

dulu kat asrama paling x suka ikan cencaru ni..kat Swk biasa panggil ikan jaket...boleh mogok lapar hari rabu klu menu ikan ni..hahaha..

pas kawin tu, hubby pulak mmg fav ikan ni...sama ada cicah sambal kicap or buat sumbat camni...menambah2 nasik... yg tukang masak tu x terkecuali... tu la dulu tekak memilihhhh...ahahah

Nastyna said...

Memang tak patut letak gambar ni... dah siap describe sambal goreng kerak2 tu, oh no no no akakkkkkkk tak patut.

Tihara said...

sedapnya ikan sumbat2 nih, saya suka sesangat

saya pun penah rasa camtu,
nasik lemak je takkan nak masuk blog kot..
tapi saya masukkan je,
blog kita, kita punya suka..hahak :)

aTieYusof Family said...

perghhh...sedappnya ikan sumbat ni:)

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum dik,
Mana pulak la K.Sham nak cari ikan jaket kat sini.
Sini.. ikan ni punyalah jarang2 jumpa.
Maybe sbb Tok Sheikh tak suka mkn kut..
Kena masuk waiting list la mcm ni..

Kakzakie said...

Kalau kakak pun tak kisah kadang sumbat sambal kelapa kadang sambal belacan janji sedap...

izan mama mia said...

nak p mkn nasi laa..teliur tgk lauk...hihihih

m.u.l.a.n said...

ohhhhh sungguh menggoda jiwa raga....

NEKCIK said...

asalam Ros..nekcik pun suka sumbal dlam tu..sedap

nea lopah said...

makan dengan nasi panas2 ni, jgn kata mak mentua lalu, ketua kampung pun tak layan. hahahaha

follow sini juga!

rostina76 said...

izu: xjumpa ikan centaur try le sumbat dgn ikan UK kot2 jadi ;)

mala: amboi!!!!sedapnye mengorder kak mak dia

juls julie: heheh!!!sama la julie…kros pun masa @hostel klu menu ikan ni mmg lemah je melangkah ke dewan makan. mana nak ada selera goreng cam gitu je. cuba kalau dorg bt sumbat sambal ni, huhu!!!

nastyna: aku yg patut!!yg patut!!! (nyanyi ikut lagu sleeq & najwa ye)….hahaha!!!!

tihara: yela kan…aku punya blog!!!suka ati aku le…hahak

atie: jemputtttt tgk

shamsiah: mana nak sangkut k.sham toksheik dgn ikan murahan gini. huhu!!!

kakzakie: betul la kak…janji sumbat belakang sure selera betul makan ikan ni ;)

izan: burrppp!!!!sendawa lepas makan nasik

m.u.l.a.n: i mmg penggoda uuuuuu

nekcik: sedap nekcik !!!

nea lopah: jgn kata ketua kampung, VIP lalu pun ada aku kesah!!!hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...