Assalamualaikum & good day.
Few days dok kenang citer sayu Si Tiny, harini kita lupakan kisah lalu & move forwards. Mommy masuk N3 masak2 plak berkenaan eksperimen meroti mommy last Friday.
Masih mencuba resepi2 dalam buku roti Myresepi (baru berbaloi beli kan kalau dah try semua). Tertarik dengan bentuk & teksturnya yang berkilat membuatkan mommy pilih roti ni kali ni.

Okey, jom kita follow resepinya. Senang je kalau ada Bread Maker (BM). Kalau uli tangan mmg xde le nak meroti mommy ni. Hik3x...
Kalau ikut resepi ni dapat dalam 10 biji tapi mommy buat kecil sikit dapat dalam 13 biji.
Bahan2:
120g air
1 biji telur (telur + air = 170g)
300g tepung roti
30g mentega
30g gula
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis kering
55g walnut
55g kismis (raisin)
Bahan glis:
1 biji telur + 1 sudu besar susu segar
Caranya:
1. Masukkan semua bahan mengikut turutan dari atas ke bawah ke dalam mesin roti. Pilih menu 'bread dough' & tunggu sehingga siap.
2. Keluarkan doh dari mesin roti. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 bahagian (timbang setiap satu 60g) & buatkan bentuk bulat. Biarkan 10 minit.
3. Ambil sebiji doh & tekan dengan tapak tangan, kemudian gunting bahagian tepi bentuk kincir angin (sorry xde gambar snap step ni). Biarkan roti naik 2 kali ganda size asalnya.
4. Bakar dengan suhu 180'C selama 12 minit. Gliskan permukaan roti sebelum dibakar.
4 comments:
sedapnyer.... nak try lah
sedapnyer.... nak try lah
sedapnyer.... nak try lah
sedapnyer.... nak try lah
Post a Comment