بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday 11 November 2012

Roti Walnut Berkismis

Assalamualaikum & good day.
Few days dok kenang citer sayu Si Tiny, harini kita lupakan kisah lalu & move forwards. Mommy masuk N3 masak2 plak berkenaan eksperimen meroti mommy last Friday. 
Masih mencuba resepi2 dalam buku roti Myresepi (baru berbaloi beli kan kalau dah try semua). Tertarik dengan bentuk & teksturnya yang berkilat membuatkan mommy pilih roti ni kali ni.

 Syok le wat roti ni sebab teksturnya klasik (eh, roti pun ada fesyen gak ke?). Bagi mommy le klasik sebab kalau nampak dalam gambar resepi roti dulu2 especially dari magazine mat salleh cam gini le rupanya. Luaran nampak macam keras kejung kan tapi hakikatnya bila kita makan lembut je bahagian dalam & kulitnya garing sebab ada lapisan glis tu. Yang paling best roti ni sebab ada kacang walnut, so rasanya ala2 crunchy sikit (mommy suka tapi 3A ni tak mau plak sebab dorg tgk ada hitam2 kismis tu). Yelah, kids mana nak suka roti cam gini yang dorg dok sibuk suruh mommy wat tak lain tak bukan sosej bun tu le (ishh!!!naik muak mommy nak buat).

Okey, jom kita follow resepinya. Senang je kalau ada Bread Maker (BM). Kalau uli tangan mmg xde le nak meroti mommy ni. Hik3x...

Kalau ikut resepi ni dapat dalam 10 biji tapi mommy buat kecil sikit dapat dalam 13 biji.

Bahan2:
120g air
1 biji telur (telur + air = 170g)
300g tepung roti
30g mentega
30g gula
2 sudu besar susu tepung
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil yis kering
55g walnut
55g kismis (raisin)

Bahan glis:
1 biji telur + 1 sudu besar susu segar

Caranya:
1. Masukkan semua bahan mengikut turutan dari atas ke bawah ke dalam mesin roti. Pilih menu 'bread dough' & tunggu sehingga siap.
2. Keluarkan doh dari mesin roti. Tumbuk-tumbuk untuk keluarkan angin. Bahagikan kepada 10 bahagian (timbang setiap satu 60g) & buatkan bentuk bulat. Biarkan 10 minit.
3. Ambil sebiji doh & tekan dengan tapak tangan, kemudian gunting bahagian tepi bentuk kincir angin (sorry xde gambar snap step ni). Biarkan roti naik 2 kali ganda size asalnya.
4. Bakar dengan suhu 180'C selama 12 minit. Gliskan permukaan roti sebelum dibakar.






4 comments:

Hasya Homestay said...

sedapnyer.... nak try lah

Hasya Homestay said...

sedapnyer.... nak try lah

Hasya Homestay said...

sedapnyer.... nak try lah

Hasya Homestay said...

sedapnyer.... nak try lah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...