بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 29 November 2012

Lontong yang buat mommy 'Lantang'

Assalamualaikum & good day.
Semalam baru mommy realized yg 'Wind of Change' kena attacked malware danger. Ada 2,3 org kawan2 yang bgt dorg xleh nak view blog ni. Haru betul & sedih sgt. Patut le mommy perasan mcm sunyi je kat sini (bknnya ramai sangat visitor pun tapi atleast mommy ada close friends/regular visitors yang selalu jenguk). Sekarang ni pun masih blm settle masalah (tak tau lagi the best solution mcm, tg daddy advise mommy dulu mcm sbb ada website tu blh settle tapi berbayar, huhu). Dah le kami ada 4,5 hari lagi sebelum long vacation (mommy ingat banyak nak auto publish N3 sepanjang kami bercuti).


Takpela, sementara mommy cari solution nak settle malware ni mommy kena jotdown juga beberapa resepi untuk rujukan masa depan. This time, resepi simple je & selalu sangat buat cuma mommy rasa perlu juga jotdown mungkin untuk reference Anis & Ahdia di masa depan. 

Btw, masa mommy snapped photos Lontong mommy ni ada sedikit ketidakpuasan di hati seseorang yang membuatkan mommy tiba-tiba jadi LANTANG. Huish!!!penangan LONTONG terus transformed jadi LANTANG. Ya ALLAH!!!mmg tak semena-mena rasa kepala tumbuh tanduk setan, geram sangat2 dengan benda yang tak sepatutnya dilakukan (apa peristiwanya biarle menjadi pedoman & pengajaran untuk kami di masa hadapan). Pepepun, walau bara api amik masa juga nak sejuk tapi last2 mommy dah cooldown, Alhamdulilah dah tua2 ni xleh marah lama2 takut kena darah tinggi plak, hehe. 

Okey, berbalik resepi LONTONG LANTANG kita, hehe.

Bahan2:
5-10 biji bawang merah (kisar)
1 inci kunyit hidup (kisar)
1 inci lengkuas (kisar)
2 batang serai dititik (optional)
200ml santan pekat (anggaran sebiji kelapa/1 tin)
250 air (agak2 ikut kepekatan yang disukai)
Tempe (hiris nipis & goreng)
Tauhu (hiris nipis & goreng)
Suun (celur & tos airnya)
Fucuk (celur & tos airnya)
Sayur-sayuran;
(carrot, jagung muda, kacang panjang, terung, kubis etc)

Caranya:
1. Masukkan semua bahan2 kisar ke dalam periuk. Tambahkan santan pekat & air.
2. Masak sehingga kuah mendidih, kemudian masukkan sayur-sayuran, serai, tempe, tauhu, suun & fucuk.
3. Tambahkan garam & reneh sehingga kuah pekat.

Untuk sambal tumis (terpulang le sambal ikan bilis, sotong @ udang)

Bahan2:
5-10 biji bawang merah (kisar)
3 ulas bawang putih (kisar)
5 tangkai cili kering ( rebus & kisar lumat) *boleh guna cili boh dlm 2 sudu besar
1 sudu besar sos tomato/1 sudu kecil pes asam jawa
1 keping gula melaka/nise 
Garam
Sedikit air
Minyak untuk menumis
1 mangkuk ikan bilis/sotong/udang
#Kalau suka boleh tambah 1 inci belacan (kisar & tumis bersama bahan2 kisar yang lain)

Caranya:
1. Tumis bawang sehingga layu & masukkan cili boh. Masak sehingga cili garing.
2. Masukkan sos tomato/pes asam jawa & tambahkan sedikit air. Kacau sebati.
3. Tambahkan gula melaka & garam. Jika terlalu pekat masukkan air.
4. Masukkan ikan bilis/sotong/udang & kacau sebati.
5. Didihkan sehingga masak.

Bila nak nak sediakan lontong, potong nasi impit menjadi kiub. Masukkan ke dalam mangkuk & tuang kuah sehingga menutupi nasi impit. Letakkan sambal tumis. Layannnnn!!!








9 comments:

Nida said...

Salam..

Untungnya org yg pandai masak dan sedap pula masakannya.... tadi pg nida buka blog ni pun tak boleh. Buka guna handphone baru boleh.

Lynn Hamzah said...

Lontong ni kegemaran anak lynn...

Amie said...

Langkah kanan ni... dapat lontong semangkuk... slurpppp!
Malware tu... kita pun tak study lagi tentang virus tu...

mama sara nur said...

2, 3 kali akak cuba x blh sb malware ni...hari ni ok pulak ye

rostina76 said...

salam nida...aduhai lamanye menyepi. btw xde le pandai mana pun tapi heheh saje nak test skill.

rostina76 said...

yeke? nanti aunty ros dtg rumah le tlg masak lontong (hehe!mcm blh challenge lontong power org johor)

rostina76 said...

itule amie...ros pening gak ni psl malware ni. menci tul!!!

rostina76 said...

tqvm kak sebab x give up jenguk ros. sedih sebenarnya bila kawan2 xdpt jenguk kita, rasa sunyi je

Nastyna said...

Menggodek2 resepi sini jap kak :D:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...