بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 4 September 2012

Idea penyelamat keadaan.

Assalamualaikum.
Harini 2/9/2012 tercipta satu rekaan hasil dari sebuah penderitaan.
Gempak tak intro N3 mommy harini. Hehe!!!org tengah bersukacita ni u all layan ajela ye. Kalau u all masih ingat, tragedi yang hampir membuatkan mommy bercucuran air mata (3A pun ingat kisah pilu ni). Alhamdulilah, episod duka dlm diari masakan mommy dah berakhir dengan terciptanya satu idea canggih (ahaks!!nak gelak weh). 

Selepas 4 bulan gagal mencari tempat utk replace tempered glass lid, baru2 ni mommy dok terfikir alternatif utk guna juga BM tu tanpa perlu ganti glass tempered. Tiba2 'ting' dapat idea guna jelah aluminium coil instead of new tempered glass sebab rasa mommy aluminium coil tahan haba & kalau kita guna dalam oven pun tak terbakar. Cuma sedikit merisaukan sebab jika kita guna dlm microwave ia blh terbakar. 

Setelah trial last weekend maka OFFICIALLY my BM can be use successfully by just replacing the glass lid with aluminium coil. YEAYY!!!! suka tak terkata especially Arfa sebab boleh request pizza anytime he likes (yelah tu kalau mommy rajin).
So, inilah dia pizza 1st batch yang dihasilkan dgn my new BM. Sonangggggnye xyah uli menguli manja. Campak2 je semua bahan2 pastu tido (eh, silap....buat keje lain). Bila 'ia' kejutkan tu makanya dah lunyai le adunan. Jakunnye le mommy ni 1st time guna BM (org lain dah zaman purba lagi guna BM kan....hehe!!!better late than never).
Seronokkk 3A bila dapat potong pizza sendiri (yelah kalau @Pizzahut dah siap potong). Kena buat turn plak rotate utk potong pizza ni. Pepepun, satu lagi kepuasan mommy bila berjaya fulfill permintaan 3A nak mommy buat pizza sedap sendiri. 
Ohw, gambar ni 2nd round Arfa hadap sorang2 pukul 10pm sebab Anis & Ahdia dah tido.... Mommy frozenkan & reheat guna microwave utk dorg bawak bekal ke sekolah.
PUAS ATI.

14 comments:

Liza said...

salam lebaran mommy, bestnya dapat buat piza sndiri kan, lg best bila tgk anak2 mkn...hihihi

Mamasya said...

Salam lebaran Ros.kreatif Ros tutup guna aluminium foil....dah boleh guna BM skrg...lepas ni lagi semangat nak nguli pizza dan rotikan...

Asmara said...

tahniah! akhirnya berjaya juga ia digunakan. :D

IntaNBerliaN said...

sy ni lagi kuno.. lgsung xda BM.. hihi

Aku Seorang Pengembara said...

baguih baguih....mengkretipkan diri...

FnF Simple Life said...

tahniah...hehe... BM saya kipas nye hilang. ada idea tak cmane nak replace kipas tu...huhu

Marya Yusof said...

As salam Kak Ros,

BM tu apa ek... Bun Machine ke? Erkkk... jakun nya saya ni...totok pulak rasanye... huhuuu...

Pssssstt...kak nnt approve saya kat FB ye :))

Thanks :))

rostina76 said...

salam lebaran liza....kalau ikutkan tiap2 hari nak buat pizza utk dorg tapi kena logik jugakkan...sayangkan anak pun berpada2. kdg2 kena jugak bagi dorg makan nasi+ikan kering=sihat.hik3x...

rostina76 said...

salam lebaran kak. tgh semangat ni tapi kena slowkan aktiviti @dapur sbb byk jemputan open hse lagi....tunggu reda2 pen hse kita pulun makan roti plak hari2.hehe

rostina76 said...

Ohw....terima kasih saya ucapan, akhirnya setelah berhempas pulas saya terbukti berjaya....hahaha!!!speech org perasan.

rostina76 said...

alaa, intan. xyah susah2 ada BM, tunjuk je kat kedai. lagi senang ;)

rostina76 said...

kena le mengkretipkan diri sbb dah kuar modaiii...sib baik boss x ngomel. nasibbbb le menjadi idea tu.hehe!!

rostina76 said...

oh....BM anda bermasalah juge ye...senang je tu. Masa tgh on process tu, u tiup je sepoi2 bahasa part kipas tu. bergerak le ia. hahahaha!!!! logik dak? jgn mare ye Fnf. gurau2 manja

rostina76 said...

As salam marya....
Oh adikku, BM=Bahasa Melayu.
Erkk, bkn jakun tu tapi moden. kros pun baru je belajar bahasa melayu ni (hehe, Bread maker le yang).
pssst...dah approve, blh le skodeng kros @FB jugak ye. tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...