بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 6 September 2012

Nak kongsi satu rahsia!!!!

U al ingat tak iklan oreo, seorg budak lelaki yang bijak dgn ayahnya yang tertipu? Plotnya ttg nak share cara dia makan oreo kan. Haa, ingatkan......so baca tittle N3 mommy tu ikut style budak tu ye.
"U al, mommy nak kongsi satu rahsia!!" 
Cara makan serunding.
---------------------------------------------------------------
1. Mula2 isikan serunding dalam bekas.
2. Taburkan kekacang (paling sedap gajus, badam @ kekacang yang berlemak).
3. Gaulkan mereka (serunding+kekacang le).
4. Pastu, makan mcm tu je. Nyaman berabis!!!

Hehe!!!u al pernah makan mcm ni tak? Mommy pun sebenarnya dapat tahu dr ustazah. Katanya org Brunei suka makan serunding dengan gajus. Mula-mula dengar tu confuse gak "ekk, macamana tu ustazah?" mommy tanya dia. Bila dia explain 2,3 kali baru le faham. Pastu kat sekolah Anis & Ahdia jumpa plak seorang parent ni story benda yang sama. Oooo, mmg confirm le trend dorg camtu. 
So, memandangkan stok serunding mommy bertimbun lagi tak luak (dah hampir setahun tapi hebat btui serunding ni tahan xde rosak langsung). Maka, mommy pun try apply concept ni & letak kat coffee table depan TV. Bila try masuk mulut, alih2 xleh berenti la mengunyah. SEDAP rupanya benda alah ni digandingkan dengan kekacang. Mommy godek2 dengan almond sebab byk lebihan buat almond london dulu. Pasni ingat nak ganding dgn gajus plak.
Haa, apalagi???? TRY le.
----------------------------------------------------------
p/s: Cumanye idea ni memang rasa mewah nak buat selalu kan?Sebabnya rege serunding & kekacang agak mahal juga. Pepepun, mmg berbaloi sebab sedap & mengenyangkan. Compare dgn snack yang tak sihat baik kita berabis dengan kudapan yang sihat ni.



18 comments:

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong,
nampak sedak, bunyi sedak, rasa tentu sedak!
Akak nak buat gaul dgn hazelnut, sebab hazelnut mewah kat rumah Istanbul, Alhamdulillah!

GreenJade said...

wahh kalu mcm ni mmg boleh cepat habis serunding yg terperap ni sis...harus ku try nanti hehehehe

Asmara said...

serunding baru je habis buat makan dgn nasik impit. hihi.. nak pos lagi x kot sebb dah nak balik msia tak lama lagi. :)

Mixed-family in da house.... said...

Canggih la idea ni. Boleh lah diamalkan nanti....hihihi

Qasey Honey said...

wah lain dr yg lain ni cra mkn serunding tu...xpe leh cuba nti..mmg nmpk mewah pon kalau gitu cranya..hihi

HomeKreation said...

Yang Along ada cuma serunding udang kering.... boleh kot ya...hehe

rostina76 said...

MEMANG SEDAKKKK yong. sesuai sgt le buat kat sana since kekacang dorg murah. kat Brunei ni pun ros rasa murah sikit compare harga kat Malaysia. Itu yg dorg boleh je create concept ni.

rostina76 said...

Itule GreenJade.....kalau tak buat mcm ni harus tersadai le serunding tg next raya. try la ye

rostina76 said...

Tunggu jelah nanti balik Malaysia....As blk 'for good' bila?

rostina76 said...

Bagi kita mmg canggih sis.....itu yg kros nak kongsi supaya boleh sama2 beramal....SELAMAT BERAMAL!!!kik3x

rostina76 said...

Haaa...kalau QH cuba mmg ramai le pengikut2nya nanti.di seluruh pelusuk Malaysia confirm ikut trend ni. hik3x...

rostina76 said...

Boleh je Along......Tapi serunding udang kurang lemak le kot & masin sikit...pepepun tak cuba, tak tahu!!!!

Amie said...

walalalall... ada gajus tapi serondeng dan habislah Ros........

yan's cottage said...

salam rostina......
kat umah yan ada sikit lagi serunding....!!!!!lepas ni boleh cuba buat....

mama sara nur said...

assalam Rostina
serunding kalu akak suka gaul dgn nasi putih panas2 tu emmm sedap bila tak ada lauk lain he he
kalu letak gajus ok tu mesti sedapkan gajus kan lemak2

Suriyana S Aflazal said...

Assalamualaikum Kak Ros...

Amboi-amboi serunding raya la ni ye...rumit ni nak membuatnya....tang nak carik2 tu la yang rumit tu....

anak cekal said...

salam admin..terjumpa blog admin ni..mohon share dalam fb kami ye..kami adalah pengeluar serunding daging bergajus..ternyata sedap..sehingga kami dapat johan peringkat negeri kelantan dan johan peringkat kebangsaan tahUn 2013..alhamdulillah..salam ukhwah..

rostina76 said...

ANAK CEKAL: SILAKAN……AMBOI CAM TERLIUR PLAK SAYA NAK TRY SERUNDING U AL. CAMNA NAK BELI EKK. BLH PM FB SAYA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...