بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 24 March 2012

PICNIC & FISHING @PANTAI TUNKU, BRUNEI DARUSSALAM

Cerita ceriti kami yg keboringan @Brunei ni.Yelah, dah negaranya kecik je sehari round pun blh complete. Daddy plak have to standby 24hrs xleh keluar dari negara bertuah ni. Huhu!!!jadinya kami pun secara rasminya dah jadi mcm org Brunei beraktiviti. Selain window shopping, makan2...kejenya picnic, BBQ & fishing.Itulah rasanya rutin aktiviti rakyat Brunei. Walaupun menjadi rutin tapi bagus sebenarnya interms of build up family relationship.For us fishing ni dah jadi mcm acara tahunan sbb last year 1st term school break pun ada acara fishing gak.


Hehe!!! yg khemah tu territory mommy nak golek2. Menu picnic kami sempoi2 je.
1. Sandwich telur
2. Jemput2 ikan bilis
3. Keropok ikan tamban
4. Nasi putih
5. Ayam goreng kicap
6. Telur dadar
7. Sambal belacan
8. Ulam timun batang
9. Buah rambutan
10.Buah langsat
11.Air oren sunquick


Fisherman & crews.....Preparation before the battle!!haha, yoyolah.


The battle started with full of courage!!hehe...kita tg hasilnya.


Sabar menunggu Father & Son....


Si bapak tersengih menunggu....


 Si anak termuncung kehampaan xdpt2 lg ikan.....


Selingan oleh Si Kenit Ahdia.....Hai!!!


Jom makan aiskrim dulu....
Kat Brunei ni xde org jual aiskrim guna motor mcm @Malaysia kita tapi mcm ni la rupanya penjaja aiskrim. Harga satu kon BND2...mahai gak klau convert RM4.87 satu kon.


Zoom view of the biggest & most prestige hotel in Brunei...
Empire Hotel.
Kalau u all nampak batu2 simen blok tu dari jauh mcm bunga kan bentuknya. Tujuan dilambakkan batu2 blok tu ialah sebagai pemecah ombak bagi mengelakkan hakisan di persisiran pantai.


Hasil tangkapan pertama fisherman kita....Hehe ikan apa tah setotet je sizenya. Ingatkan blh le panggang ikan tenggiri besar lengan....Hampeh!!Sampai ke sudah le ikan tu je hasil tangkapan harini. Arfa plak dapat tangkap ketam sekor. Hehe!!!bukan nak hasil tangkapan sgt pun dorg ni tapi kepuasan berjemur panas. Keje mommy, golek2 dlm tent sambil ber FB.



5 comments:

Putri said...

Bestnya picnic...yg paling seronok mesti budak2kan...

Mamasya said...

Slmt berhujung minggu Ros.itulah xtvt kat sana nak jln2 jauh kena cuti pjg...dg week end Jumaat dan Ahad. tp anak2 tentu seronokkan dpt xtvt luar gini...
re; Syakirah nasib baik tak kenen bear besar...kalau tidak parah nak angkut bawa balik...

izan mama mia said...

eeemmm...seronok kan beriadah bersama keluarga.. insyaallah ada kesempatan teringin nak ke berunei....ke btg tuau..dekat tak?

rostina76 said...

mmg bdk2 le yg happy...kita yg tua ni rasa mcm nak relax @rumah je

rostina76 said...

btg tuau xpasti kat mana tu.huhu!!! tapi klau dah brunei tu mmg dkt lah. satu hari blh complete jln2 satu negara (hehe....jgn kira msk ceruk kg la ye)....mai la izan rumah kros klau seberang ke brunei ye

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...