بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 16 March 2012

Kerepek Horlick....Ho!Ho!Ho!!!!



Besides keep them busy with their chores, of course kena make sure stock makanan sepanjang cuti sekolah ni sentiasa available. Huhu!!!di samping fikir aktiviti utk 3A ni sepanjang 10hari cuti ni, mommy jugak kena fikir nak masak apa utk dorg especially snack/kudapan. Kalau xde keje, nengok TV je petang2 mesti mulut tu pun kena berisi baru le senang kerja mommy. Kalau tak, jap2 dorg tanya mommy nak masak apa....berulang2.......Adoi, ini le yg tension sbb oven rosak. Kalau tak boleh je buat cupcakes ke, buat muffin ke paling2 pun bt lasagna. Ini menu kena tukar kepada goreng & kukus sahaja. 
Aritu masa blogwalking ke blog 3A . Dapat le idea nak buat kerepek horlick ni dari kulit popiah yg balance dulu2 buat popiah. Bagus jugak idea ni atleast xde le terbuang akhirnya kulit popiah yg lebih tu kan. Yang paling penting cepat,senang & sedap resepi ni. Kita jugak boleh variasikan bentuk&rasanya. Mommy buat ni perasa horlick. Lepas ni ingat nak buat yang plain dgn gula aje & yang versi pedas jugak. Eiiii, seronoknye.


Bahan2:
  • Kulit popiah - mommy guna separuh dr bungkusan
  • 3-5 sudu besar horlick
  • 3 sudu besar gula icing
  • 1 sudu besar tepung gandum (dicampurkan dengan air utk dijadikan gam)
  • 1/2 cawan air
  • Gunting
  • Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya:
  1. Mula2 pisahkan sehelai demi sehelai kulit popiah.
  2. Ambil sekeping kemudian gulung memanjang. Pada bahagian hujung sapukan gam (campuran tepung tadi ye bukan gam betul).
  3. Ulang sehingga habis kulit popiah.
  4. Apabila siap menggulung, ambil segulung kulit popiah tadi & gunting melintang (boleh refer gambar mommy d bawah).
  5. Ulang langkah no 4 sehingga habis.
  6. Panaskan minyak & goreng kulit popiah tadi sehingga garing.
  7. Toskan minyak.
  8. Masukkan dalam bekas besar & gaulkan bersama2 horlick & gula icing.
  9. Siap untuk dingap. Kruk krap......2x.

Rupanya sebelum digoreng 
Rupanya selepas digoreng & digaul horlick






10 comments:

Asmara said...

wah mcm nak cuba je nih. mesti lebih sedap! :D

rostina76 said...

As buat mesti lebih sedap maklum le dah pro....ros ni amatur je

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Rostina,
Salam kenei dr Istanbul.
Tima kasih sudi follow dan baca blog akak. Pe kabor?
Ohhh suka memasak, sama cam akak, suka gak makan2 tp idok ler banyak.
Ni resepi ciptaaan sendiri ke, bijak! Ropa dan rasa cam kuih lidah kucing kot? Kalau boleh horlicks, maknanya boleh milo, nescafe, sambal etc kan? Nanti akak nak try, thanx for sharing!

mode honey said...

sedap... boleh test buat nih..

rostina76 said...

seronotnye org istanbul dtg jenguk org brunei....hehe, teman bknnyee cipta sendiri. ada sumber pencetus idea gak. btw mmg ala2 lidah kucing. erkk!!bkn lidah jin/buaya ke? hehe, akak try yg nescafe tu ye, kalau sedap blh bg try org kg @turki tu mkn. tg agak2 deme suke idok pahit2 tu ;)

rostina76 said...

mad......acu,cuba,try, test la sedakk ke dok

Asmara said...

Yeay! Dah tau kita tengok kat sini. Tq akak! Saya mmg suka popia. Hehe.. Tq komen baru saya bolah tengok balik. :D

rostina76 said...

welcome....kros pun dpt idea dr blog 3A's. sama2 kita manfaat&share. btw confirm jadi list kudapan d hari raya plak ni.

NEKCIK said...

dah lama beli kulit popia..tapi blum sempat buat....ok..semangat tngok gambar ni...

rostina76 said...

Yeahhhh!!!!ros pun rasa semangat nak buat lg ni.hehe confirm dijamin sodap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...