بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 21 March 2012

apam balik x sampai 5minit...



Juadah ringkas sesuai utk sarapan, snack @ minum petang. So happy when mommy found this resepi (fr FB) since no apam balik d jual kat sini kecuali bulan puasa je. Teringat pulak kat abang hensem yg jual apam balik @Puncak Alam. Really miss pasar malam & kemeriahan org berniaga mcm2 @Puncak Alam. So, untuk menghilangkan rindu & teringin kat apam balik ni, mommy try le resepi apam balik senang & cepat ni. Mmg betul senang & rasanya pun sama mcm yg org jual. Bezanya cuma mommy xde periuk tembaga yg org guna utk apam balik tu, cuma guna non stick pan je. Pepepun, mmg senang buat mcm buat pancake/lempeng je.

Bahan2:
Barter
  • 310 ml air
  • 150gm tepung gandum
  • 50 gm tepung high protein
  • 25gm tepung jagung
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar krimer
  • 50 gm gula pasir
  • 1 sudu teh soda
  • 1sudu teh baking powder


Filling/tabur
  • Kacang (goreng tanpa minyak & tumbuk halus)
  • Gula
  • Jagung manis dalam tin
  • Coklat etc......

Caranya:

  1. Semua bahan2 di atlas di masukkan dal am blender & blend...
  2. Panaskan non stick pan.
  3. Sendukkan barter di atas non stick pan (mcm nak buat lempeng/kuih ketayap).
  4. Apabila barter sedikit kering tabur kacang hancur, jagung manis & gula.
  5. Apabila dah garing, lipat dua & angkat.

Filling with peanut, sweet corns & sugar.

    Guna non stick pan je pun blh.


8 comments:

Nieza said...

Assalam kak, tak tahu sape tua..saya thn 79.kalau tak betul nanti bg tau yer. sedap tgk apam balik..lama tak buat teringin la pula.

rep: saya dah jwb soalan akak pasal CTG saya di chat box.rasanya tak ada masalah kalau keja goverment nk CTG ni..maybe saya sambung lagi CTG sampai mr.hubby abis posting kot nanti.akak dah berapa lama CTG?

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Rezwati,
ohhh itu ehh resepi dia, nak trylah nanti. Boleh gok boh kacang hazelnut, sebab akak banyak hazelnut! Thanx for sharing!

rostina76 said...

nieza....u lg muda. kros thn 76.hehe,sambung berapa lama lagi tu @helsinki? merantau la dulu kan selagi mampu, harap2 kerajaan Msia xbuang kita ye.

rostina76 said...

Yong......mike @obersea blh le tabur hazelnut byk2 ye. kome obersea gak tapi kacang tanah pilihan hati

mrs plain-june said...

wah! menariknya ted! nnti nak terai buatlah. tengkiu share resepi :D
eh, dpt dlm brp keping kalu ikut resepi tu?

eiramalik said...

uishhh..ni memang kuih feveret saya ni kak....sedappppp

rostina76 said...

Jue: byk gak dapat sbb aku bt kecik2. dlm 8-10 kpg rasanya. tapi kalau buat yg besor pastu potong2 tu dalam 5 biji kot.

rostina76 said...

eira....blh le juai @helsinki time2 snow.heheh!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...