Harini mommy jot down menu lunch kami. Very simple but yet really Bon Appetite!!! Resepi ni mommy dapat from booklet Steamy Revolution Tupperware brand & of course prepared by Chef Amy Beh. Selama ni mmg xbyk resepi yg mommy tahu utk prepare terung selain celur cicah budu @ paling gempak pun tumis sambal dengan udang kering. Dah lama dok terpandang resepi ni tapi harini baru tergerak nak try. Ya ALLAH, rugi rasanya x try dari dulu sbb mmg senang & yg paling penting SEDAP!!!!! rasanya masam2 manis, mmg membuka selera. Okey la, malas la nak bebel pjg2. U all try le sendiri kalau nak tau betul ke sedap.
Bahan2:
- 3 biji terung panjang/brinjal
- 2 biji cili merah (buang biji & hiris kecil2)
- 3 biji bawang kecil/shallots (dihiris nipis)
- 1 sudu teh minyak
- 2 sudu teh minyak bijan
Seasoning
- 1 sudu teh sos tiram
- 1 sudu teh kicap masin/kicap sotong
- 3 sudu teh jus limau
- 1/4 sudu teh gula
Cara:
- Panaskan minyak & minyak bijan dan goreng bawang sehingga garing. Ketepikan.
- Basuh terung & kukus selama 10minit. Boleh juga dicelur (tapi pastikan tidak terlalu lembik).
- Sejatkan terung & sejukkan.
- Siat kulit terung & potong kecil2 sepanjang 10cm (xyah le sukat btul2.Agak2 je).
- Susun terung di atas pinggan & curahkan seasoning juga lebihan minyak gorengan bawang tadi.
- Taburkan bawang goreng & cili merah di atasnya. Siap.
No comments:
Post a Comment