Bahan2:
- 500g daging (potong dadu)
- 5 sudu besar rempah kerutub (mommy beli yg timbang @Pasar Siti Khadijah KB blk br2 ni)
- 8 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 1 cm lengkuas
- 1 btg kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga cengkih
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- Santan pekat (dari sebiji kelapa)
- 2 sudu besar kerisik
- Minyak
- Garam
- Nise/gula melaka
Cara membuat:
- Kisar bawang merah, bawang putih, halia & lengkuas sehingga lumat.
- Perap daging bersama2 dengan rempah kerutub & bahan kisar di atas. Biarkan seketika.
- Tumiskan kulit kayu manis & 3 serangkai sehingga garing.
- Masukkan daging & masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan & tunggu sehingga daging empuk.
- Masukkan garam, nise & kerisik. Gaul rata.
- Sedia dihidangkan dengan nasi putih mahupun roti.
No comments:
Post a Comment