Balancing kepada nasi nanas & kerutub daging, ini dia Salsa Tomato & Timun. Kalau kebiasaan kalau org bt nasi minyak ke, nasi tomato ke @ apa2 nasi yg berempah & berlemak mesti match dengan acar timun/acar jelatah kan? so, mommy bt sedikit kelainan tapi really worth it. Matched just perfectly, kata org putih.
- 1 batang timun (ambil bahagian keras & buang biji, potong dadu)
- 2 biji tomato yg agak keras/muda (buang biji & potong dadu)
- 1 biji bawang merah besar (potong dadu)
- 1 ikat daun ketumbar/daun mint (potong kasar)
- 2 sudu besar jus limau nipis/lemon
- 2 sudu besar minyak zaiton(extra virgin olive oil)
- 1/4 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh gula
- 1/4 sudu teh lada hitam (mommy tak letak)
* u al blh tambah lagi vege spt capsicum, cili merah, buah zaiton etc
Cara penyediaan:
- Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar & kacau.
- Biarkan selama 5 minit agar rasa meresap.
- Boleh juga simpan di dalam peti sejuk seketika bagi yg suka begitu.
No comments:
Post a Comment