بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 17 July 2012

TART TELUR

Assalamualaikum. 
Masih busy memenuhi order dr pelanggan cilik. These tart telur ordered by k.Anis since last week. Tapi bagi memberi laluan kepada kek birthday abang so, terpaksa le k.Anis menunggu selama seminggu. Akhirnya last Sunday baru dapat merasa tart telur buatan mommy. Projek tart telur ni tertunda lama since last year (masa buat tart buah dulu dah ambil jugak resepi ni dari blog Nuri). Alasannya kenapa delay, sebab hampir setiap pagi ada org jual @kedai runcit mamak as part of kuih muih juadah pagi. Selalunya mommy beli je kalau k.Anis teringin. 6pcs (small size) regenya BND1 (abt RM2.50). Cumanya since k.Anis nak mommy buat jugak (dia nak sibuk buat juga le tu). So, mommy godek2 jugak last Sunday. Ingatkan leceh mcm tart buah (asing2 bake shell & inti), rupa2nya easy peasy je sbb terus skaligus bake shell & filling. Cepat je masa penyediaannya.
Okey, for the recipe, mommy follow Nuri.

Bahan2:

A. Kulit
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn butter + marjerin (butter + marjerin = 1/2 cwn)
1/2 biji telur Gred B
1/2 cwn gula kastor (kurangkn dlm 1 - 2tbsp sebab manis)
1 tsp esen vanila

B. Filling
1/2 cwn gula kastor 
1 cwn air
1/2 cwn susu segar (blh juga susu baby 2 scoop + air + susu cair = 1/2 cwn)
1 tbsp tepung jagung/kastad
1 1/2 biji telur Gred B (amik 1/2 biji telur baki buat kulit td + 1 biji telur)
1 tsp esen vanila
Sedikit pewarna kuning/oren


Caranya:
1. Masukkan semua bahan A (kulit) ke dalam mangkuk adunan.
2. Uli hingga mendapat doh yg licin & x melekat dgn jari. Ketepikan.
3. Untuk filing plak, masukkan semua bahan dlm mangkuk & kacau sebati (kacau guna senduk je). Bila semua dah sebati, tapiskan.
4. Panaskan oven 180'C. Ambil sedikit doh untuk kulit & tekan serta ratakan dlm acuan tart (ketebalan kulit tart ikut suka nak tebal mana ye).
5. Buat sehingga adunan habis. 
6. Tuang filling ke dalam acuan tart (penuhkan aje acuan dgn filling) .
7. Bakar 180'C selama 35 minit @ hingga tart masak (mommy masak 180'C selama 30minit je).

Monday, 16 July 2012

Homemade Chicken Nugget & Sweet Corns Fried Rice

Assalamualaikum. 
Another happy cooking with kids. Really worth trying this homemade chicken nugget even u can easily buy them @the store. I can claim it's really healthy & nutritious meal for our kids. I made them for our weekend breakfast & the kids really love its. Had try homemade burger before but honestly this nugget seem more easy to made. 

Time goes by & me grew older (i guest) make nugget not in my favorite list anymore. The taste sometimes, yekkkk!!!! 
BUT this homemade nugget done by myself had change my sense. Hehe!!!people will say "angkat bakul nampak".....it's up to people to judge but the taste really nice. With the crunchinest & black pepper taste make its different with the frozen ones. Oh!!of course more healthy without MSG etc....i just add on chicken stock & a bit of salt. Let us refer to the recipe that i followed from book "Aneka Masakan Barat" 
Bahan2:
500g daging ayam cincang
50g oats
50g serbuk roti
50g tepung jagung
1 kiub pati ayam
1 sudu teh serbuk lada hitam
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng 

Caranya:
1. Satukan isi ayam, tepung jagung, pati ayam, garam & serbuk lada hitam.
2. Gaul biar sebati.
3. Bentukkan adunan seperti nuget/bujur, kemudian golekkan dalam campuran oats+serbuk roti sehingga rata.
4. Goreng nuget dalam minyak panas sehingga kekuningan.
5. Toskan minyak & sedia dihidang bersama sos pilihan.



As partner to our nugget, mommy did fry simple 'nasi goreng' but for sure in 3A's favorite list. Below how to prepare the sweet corn fried rice.
Bahan2:
2 cawan nasi 
2 sudu besar mentega/margerin
1 ulas bawang putih (kisar)
1/2 labu bawang besar holland (hiris nipis)
Sedikit isi ayam/udang (cincang halus)
2 sudu besar sweet corns
1 sudu stok ayam
Sedikit garam
Sedikit air

Caranya:
1. Cairkan mentega & tumis bawang putih hingga garing. Masukkan juga bawang besar & isi ayam.
2. Apabila isi ayam telah masak, masukkan nasi & gaul rata.
3. Tambahkan stok ayam, sweet corns & garam. 
4. Jika nasi terlalu kering, tambahkan sedikit air & gaul sebati semua bahan.
5. Sedia dihidang dengan hiasan bawang goreng etc.






Sunday, 15 July 2012

Aeroplane Cake for Captain Arfa

 Sekitar birthday Arfa @ Year 4 class, Chung Hwa School Tutong.




The aeroplane birthday cake was using chocolate sponge cake with buttercream icing. Few photos below just to share with family members & friends. 
Hehe!!!walau begitu comot make up airplane ni tapi semua kawan2 & Arfa's teachers puji kek ni lawa. Yang paling best Arfa cakap kawannya bagitahu mommy pandai buat kek, sedap!!! (ada yang bertambah makan)....Phewww!!!lega lagi satu bab memenuhi permintaan anak tersayang.
Arfa sendiri walau mommy asyik cakap tak cantik le mommy buat he keep saying " lawa apa mommy, ok dah tu". Itule ayat yang menguatkan semangat mommy untuk proceed. After all, i'm not profesional okay. Dapat buat takat ni pun dah puas ati, cukup bagi memenuhi permintaan anak.
Oh ye...lupa. Dalam ramai2 org dok puji tu mommy dikritik hebat oleh juri profesional cum 'radio buruk'......Hahaha!!!daddy le tu. Antara komen2 daddy:
1. Tekstur kek mommy kurang lembut le 
Jawapan mommy: (podaih, mcm dia tahu buat. Mommy dah gemburkan ia lama).
2. Icing tu manis sangat!!!! 
Jawapam mommy: (weh!!!ambe dah follow step by step resepi master chef. After all, icing mmg manis pun sebab byk guna gula icing).
3. Nape tak guna color real macam MAS/RBA.
Jawapan mommy: (budget ciput, bukan dapat dana besar pun. So, guna je warna2 yg ready stok. Pastu warna biru mmg xdak, dari dulu cari xjmp @sini).
4. Design airplane tu simple je, rumit lagi Princess Cake dulu. Tak boleh ke curve dia bagi smooth sikit.
Jawapan mommy: (amboi!!!ingat ni boleh pakai grinder ke? Kerastangan mommy ni kira ikut citarasa Arfa bukan daddy. Pastu mommy nak kurangkan pembaziran cebisan kek. Macam @wings tu mmg spttnya Arfa cakap potong jgn tajam tapi mommy cakap biar je, membazir potong buang).

Hahaha!!!banyakkan komen juri tetap ni. Adussss!!nanti bday dia mommy nak dera daddy kacau kek birthday dia sendiri (aci tak?) Kita tengok mcm hasil juri sendiri yang bikin. Sebab daddy SUPERHERO, dia cakap semua dia terer. 


Apa2 pun, alhamdulilah settle. Semoga Arfa menjadi manusia berguna & sentiasa beriman. Berjaya mencapai cita2 yang diingini (buat masa leni PILOT lagi le pilihan cita2 dia). Doa mommy semoga sentiasa dalam lindungan ALLAH s.w.t. amin3x.........



Saturday, 14 July 2012

Chocolate Sponge cake


                                      Assalamualaikum. 
2 hari mommy x tunjuk muka (xde N3 dalam blog). Bukan xde resepi nak tayang tapi dok bertapa depan PC & google utk prepare birthday cake Arfa. Dah le customer ni asyik tukar2 je keknya, mommy pun pening nak buat. Last2, mommy decided last Thursday untuk buat 'aeroplane cake' since cita2 Arfa pun nak jadi pilot. Punye le google cari design yang paling simple untuk aeroplane cake ni alih2 rekacipta sendiri hasil ilham Mr. Pilot himself. Mommy tukang welding parts je. Untuk cakenya, mommy follow resepi sponge cake dari FB@Jom Masak (loyang 8x3...adunan dpt 1kg).
The Cake Boss #1
The Cake Boss #2
BAHAN A
2sdb serbuk koko
120ml air suam
(*bancuhkan serbuk koko dengan air suam)
6 biji telur A (asingkan putih & kuning)
190g tepung naik sendiri *
1sdt baking powder *
1sdt soda bikarbonat *
(ayak bahan bertanda*)
150g gula kastor
1sdt esen vanila
90ml minyak masak / jagung

BAHAN B
6 biji putih telur
95g gula kastor
3/4sdt cream of tar tar ( x guna pun x pe, mommy xguna)

Alhamdulilah, naik elok je. Yang 1st cake tu ada crack sikit ontop but not for this 2nd cake.
Bottom up masa cooling.
CARA CARA
1. Pukul bahan B hingga bertanduk (soft peak).
2. Dalam bekas lain, pukul kuning telur bersama gula kastor hingga kembang.
3. Masukkan esen vanilla & serbuk koko yg di bancuh dengan air suam...mix lagi.
4. Masukkan minyak...teruskan mix.
5. Masukkan tepung yg diayak....masuk sikit2....mix lagi hingga kembang.
6. Masukkan 1/2 adunan BAHAN B....kaup balik dengan senduk bg serata.
7. Setelah rata...masukkan semua lebihan BAHAN B.....kaup balik bg rata.
8. Tuang adunan dlm loyang "8x3".
9. Dasar loyang dilapik dengan baking paper....dinding loyang tak perlu di gris.
10. Bakar pada suhu 170'C selama 40-45min...atau hingga masak.
11. Bila kek dah masak....terlangkupkan pada redai....tunggu agak sejuk...keluarkan loyang.
12. Jika kek susah nak keluar....lalukan pisau sekeliling loyang.
Mula2 assemble jadi model rocket daaaa. Boleh je ni just guna 1 pc of cake tapi mommy dah siap2 baked 2 cakes, proceed with initial plan.
Parts assembling.
Parts assemble done!!! Very efficient job with minimum debris.


What happen to the aeroplane? 
See our next episode...........................................................................


Wednesday, 11 July 2012

Adab Memasak Mengikut Sunnah


Assalamualaikum.
Semoga menjadi ingatan mommy, anak2 & kawan2 semua. Kalau boleh tampal @dapur kita bagus ni. Sambil masak sambil berzikir. Insyaallah sama2 kita amalkan. Resepi senang & mudah untuk sentiasa mengingati ALLAH.
Tak clear sangat ayat dalam gambar di atas, so boleh refer bacaan di bawah ni cuma terjemahan xde. 

Monday, 9 July 2012

CHOCOLATE ROLL CAKE WITH CREAM CHEESE FILLING

Alahai, tak perasan comotnya cutting. Biorle!!!
 Ini pulak hasil eksperimen dengan 3A last Friday. Dukacita dimaklumkan ini hasil selepas percubaan ke-2. Hahaha!!!masa 1st trial tu 3A dok sibuk nak tolong tu, nak tolong ni. Nak buat tu, nak buat ni. Just imagine le nak tuang tepung dalam bekas pun berebut. Last2 semua step kena divided 3 org buat. Haru betul, itu yang mommy jadi pening & blur. Mana nak tgk resepi, mana nak buat eksperimen. Hasil yang pertama tu mmg BANTAT!!!! kenapa? Entohle, mungkin terlebih kacau (dah 3 org nak kacau). Tapi mommy pasti kesilapan yang utama disebabkan kesilapan menyapu mentega didasar baking dish tu kot. Dalam resepi mmg xcakap pun kena letak mentega cuma memadai alas dengan baking sheet. Mungkin masa mommy dok pening2 tu, alih2 g suruh k.Anis buat keje menyapu mentega alas baking dish (itu tugas dia yang selalu buat). Hahaha!!!memang haru le. Last2 jadi santapan Cik Tong Purple. Mula2 tu dah frust, semua kena halau keluar dari kitchen. After tempoh bertenang mommy dah ok, mommy cakap biar mommy sorang2 je @kitchen. Jangan sapa2 kacau (i put a blame on them sebab tak jadi, last2 bila mommy declare kesilapan dari letak alas mentega tu dorg pakat ramai2 cakap "Haa, bukan salah kitaorang, mommy yang suruh letak".....huhu!!!pandai menjawab).
Teksturnya lembut gebu sangat & creamnya pun sedap.
Apapun, kita semua belajar dari kesilapan. Maka after postmortem, mommy cuba 2nd trial alhamdulilah jadi dengan jayanya (walau fizikalnya bila ambil gambar zoom nampak mcm berongga2 tapi xkisah sangat sebab rasa mmg sebijik yang dok jual @Bakery. Eceh!!! berlagak le plak).
Mommy gulung tu 2 patterns. Satu yang kat depan tu dasar/bawah kek jadi permukaan atas bila gulung & yang belakang tu permukaan atas kek kekal jadi lapisan atas (yang ni rasanya betul2 macam org jual @Bakery).





Bahan-bahan untuk kek ( 30x30 cm )
  • 4 biji telur
  • 35g tepung gandum
  • 15g serbuk koko
  • 50g gula halus
Cara Membuatnya:
  1. Alaskan oven plate dengan baking paper. Asingkan kuning dan putih telur. Ayakkan tepung gandum dan serbuk koko. Panaskan oven sehingga 180C.
  2. Pukul telur putih sehingga berbuih. Kemudian masukkan gula sikit-sikit sebanyak 3 kali sambil dipukul. Pukul sehingga kembang, bila terbalikkan bowl, telur tidak jatuh/tumpah.
  3. Masukkan kuning telur satu persatu. Pukul dengan perlahan-lahan.
  4. Masukkan tepung yg telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Tuang adunan ke dlm dulang oven dan ratakan.
  5. Bakar selama 10 minit dengan suhu 180C. Kemudian sejukkan.


Bahan-bahan untuk Cream Cheese
  • 125g cream cheese
  • 150g fresh cream/ whipping cream
  • 30g gula halus
  • 1 tsp lemon jus (mommy xletak sebab feedback Ena & Lady Lavender menceritakan kemasamannya)
Cara-cara
  1. Pukul cream cheese dan gula sehingga jadi lembut. Kemudian masukkan fresh cream dan lemon jus. Pukul lagi sehingga jadi bentuk krim.
  2. Sapukkan krim ke atas kek tadi. Kemudian gulung. Simpan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1-2 jam sebelum dipotong. 

Resepi ni mommy Copy & Paste dari Ena @LovelyKitchen. Tq Ena for the best recipe.

Chicken Mushroom Quiche

Assalamualaikum.
Resepi dari buku 'Kompilasi Hidangan Si Manja' lagi. Honestly, mommy mmg xpernah makan apatah lagi buat quiche ni. So, tak tahu samada betul ke resultnya turn out mcm ni tapi bila tengok gambar dalam majalah tu lebih kurang sama. Yang paling penting Arfa suka. Anis & Ahdia tak nak cuba pun sebab ada sayur & mushroom. Maybe next time mommy xyah letak mushroom & veggie tu sorok kat dalam inti. Pepepun 25 pcs just finished by Arfa & mommy. Daddy xsempat rasa (takpela kot sbb dia mesti dah selalu makan benda2 mcm ni abroad). Aci cakap mcm tu? Hehe!!!next time will come the new batch with some improvement. Maybe will be consider using instant roti canai/prata  pastry just like Along did in her N3.

Bahan2 Pastri:
*250g tepung gandum
*100g mentega
*90ml air
*1/2 sudu kecil garam

Bahan2 Inti:
*200g cendawan butang - hiris
*100ml susu segar
*2 biji telur
*2 helai daun bay
*1 labu bawang besar
*Garam & serbuk lada sulah secukup rasa
*Sedikit mentega
*Sedikit parutan keju
*Daun parsli - cincang untuk hiasan

Cara menyediakan:
1. Satukan bahan2 pastri & uli sehingga adunan lembut.
2. Ambil sedikit doh & alas di tepi & dasar acuan pai. Ketepikan.
3. Untuk inti: Panaskan mentega, tumis bawang & daun bay sehingga wangi.
4. Masukkan cendawan butang, garam & serbuk lada sulah.
5. Isikan inti yang telah masak ke dalam acuan pai, curahkan campuran susu+telur+garam.
6. Taburkan keju & bakar pada suhu 180'C selama 25-30 minit (panaskan dulu oven).
7. Sedia untuk dihidang.



Sunday, 8 July 2012

Cheezy Layer


Resepi kedua untuk harini Cheezy Layer (nama reka sendiri-suka ati). Minggu lepas lagi eksperimen ni berlaku tapi alhamdulilah dapat publish harini. Macamana dapat resepi ni? 

Alkisah 23 June lepas kami ada jemputan ke rumah sahabat yang akan pulang ke Malaysia 'for good'. So, macam biasa dorg ni suka bawa2 juadah untuk dikongsi bersama. Salah seorang sahabat kami, Puan Nora ada bawak puding biskut marie ni (dia tak tau nama jadi tu je dia mentioned). Bila Anis & Ahdia makan, suka bebenar 2 orang anak dara tu. Member bawak bukannya banyak sangatkan jadi segan bila budak2 ni nak lagi & lagi. So mommy bisik kat telinga Anis & Ahdia bgt nanti balik mommy buat banyak2. Hehe!!!pas mitak resepi dari Nora maka mommy pun cuba le sendiri. Resepi yang Nora bagi very simple & cuma guna susu manis + cream. Tapi Masa mommy buat tu, rasa macam cair sangat so mommy add on cream cheese. Pandai2 ubah resepi orang. pepepun dah mentioned kat Nora mommy ubah sikit. The result, walla!!!!sooooo creamy, sooooo cheesy. Sekali sekala makan ala2 tiramisu pun ada gak.
Puas hati buat dalam small containers ni. Makan tak membazir & lebih praktikal nak basuh.
Bahan2:
* 1 liter cream (Nestle All Purpose Cream)
*125g cream cheese (lembutkan)
*1 cawan susu pekat (boleh kurangkan kalau xnak manis)
*1 pack biskut marie (boleh juga guna biskut oreo)
*Buah-buahan cocktail
With the recipe, mommy get about 25 containers.

It get the name from the cheesy taste & the biscuits layers.
Caranya:
1. Campurkan cream, cream cheese & susu pekat ke dalam bowl.
2. Pukul sebati.
3. Mulakan melapis dengan lapisan cheese di dasar & diikuti oleh biskut marie. Ulang 2 kali.
4. Sebagai hiasan taburkan buah-buahan cocktail di lapisan paling atas.
5. Sejukkan selama sejam sebelum dihidangkan.

Daging Masak Merah Ala Thai - Pattani

Assalamualaikum. 
Ya ALLAH!!!Tension betul dgn Wifi ni. Tak tahu apa masalahnya, tapi xleh nak access internet dr iMac. Yang peliknya kalau guna ipad @ iphone boleh pulak. Masa mood tengah rajin ni xleh nak jotdown N3 plak. Nak guna ipad/iphone bercinta le nak type, pastu gambar2 semua dah save dlm iMac. Pagi ni bangun je tidur tengok2 dah blh access walau slow dr biasa. Mommy mcm lipas kudung gegas2 upload gambar & jotdown N3. Harap2 blh publish harini. 
So, 1st N3 untuk harini nak tayang lauk pauk (hari Khamis lepas kot masak). Dah lama tak jumpa masak merah ala pattani macam ni walau @Restoren Thai. Seingat mommy lama sangat2 dah tak makan daging merah macam ni. So, bila dok fikir2 nak masak apa tu tiba2 teringat dengan kelazatan daging merah ni. Apalagi, buka kitab masakan le. Mommy pernah cuba buat dulu2 tapi semenjak jadi blogger ni belum jotdown lagi resepinya. Harini mommy jotdown sebab feedback dari 4A mmg memberangsangkan especially Arfa.
Bahan2:
*1kg daging (direbus dengan pewarna merah sehingga lembut, kemudian dihiris nipis2)
*1 biji bawang besar (hiris)
*2 ulas bawang putih (kisar)
*2 biji cili merah 
*2 sudu besar sos cili
*2 sudu besar sos tomato
*1 sudu besar sos tiram
*Garam
*Gula

Caranya:
1. Panaskan minyak & goreng sebentar daging yang direbus tadi. Tos & ketepikan.
2. Tumis bawang putih & bawang besar sehingga kekuningan.
3. Masukkan sos cili, sos tomato & sos tiram. Gaul sebati.
4. Masukkan daging & perisakan dengan garam & gula.
5. Masukkan sedikit air stok rebusan daging tadi & renehkan kuah sebentar.
6. Hidangan dengan hirisan cili merah & daun sup.

Thursday, 5 July 2012

Cream Puff with Duo Chocolate Filling

Assalamualaikum.
Resepi yang mommy nak jotdown ni mmg favourite 4A+R dari azali. Mommy sendiri masih ingat masa kecik2 dulu pun dah peminat tegar cream puff ni tapi yang inti custard. 
Ingat lagi zaman dulu2, kalau pegi Kota Bharu, Kelantan & singgah Pasar Siti Khadijah @ Padang Beng (xde dah skrg tempat ni) mesti beli kuih cream puff ni. Yummy!!! dulu kami 2 beradik; mommy & Che Su kalau makan apa2 yang kami suka mmg gigit sikit2 mcm tikus sebab nak bagi org lain abis dulu, so that yang kita ada lagi tu blh show off kat yang dah abis (kasi jeles le gitu, hehe kenangan masa kecik). 
Satu lagi cream puff ni consider kuih muih yang mahal tau zaman dulu. Seketul tu dalam 50sen kot (mahal tu dulu2 50sen weh). Sebab tu kira macam berjimat abis le gigit sebab susah nak jumpa. Besut ke KB tu pun jauh, bukan selalu boleh pergi. Yang kelakarnya sekarang ni pun mommy perasan Anis & Ahdia kadang2 gaya gitu gak tapi xde le sampai bergaduh2 cuma macam sayang nak bagi perabis apa2 yang sedap dorg makan tu. 
Berbalik kepada cream puff ni, masa kami @Malaysia dulu mommy selalu order dgn aunty Norlie the baker (mmg sedap sgt cream puff custard dia buat). So, last year bila kami pindah ke Brunei, mommy dah berangan2 nak buat sendiri cream puff ni sebab semua suka tapi mmg xde confident diri nak buat sebab rasa mcm susah sesangat.  Hingga la mommy terbeli buku masakan 'Kompilasi Hidangan Si Manja' banyak resepi2 best yang telah dipermudahkan di dalamnya. Berbaloi sgt beli buku tu (BND4.50 je). 
So, tangguh punya tangguh maka petang semalam baru le mommy berkesempatan buat. Yang seronoknya senangnya buat dengan bahan2 yang sangat minima. Yang double seronok sebab dah siap buat cream puff tu baru nak godek2 custard (kejap je kan buat custard) alih2 Anis ni tak sabar2 nak makan (sebab dia yang tolong mommy buat, Ahdia tidur). Mommy cakap belum siap, tawar. Dia blah kejap, pastu datang tanya lagi, mommy dah boleh makan ke? Aduss!!!mula2 geram je dgn budak ni, pastu lama2 kesian plak kat dia. 
Tiba2 'Ting' dapat idea, tak yah susah2 masak custard, letak je filling duo chocolate (favourite dorg ni makan dgn roti)..........The result SUPER MARIO!!!!
Pulun dorg makan, abis licin sampaikan mommy sempat ngap 2 ketul je. Huhu!!! takpe mommy tak kenyang pun janji 4A happy. Oh! lupa nak habaq kat hangpa.....N3 ni cuma ada 2 ketui gambaq ja pasai masa tgh snap2 gambaq BIG BOSS balik terus ambik tray cream puff ni ngap dia sorang (ada kot dalam 10 ketui cream puff yang dalam gambar ni daddy makan sorang)......HAHAHA!!!!!mommy manyak happy semua olang suka wa munya cream puff. 
Btw, Ahdia dah pesan tadi buat lagi (apa yang dia suka tu mesti dia mitak buat lagi). 
Alahai cayangggggg sume!
----------------------------------------------------------
Bahan2:
*200g tepung gandum
*100g mentega
*5 biji telur
*250ml air

Caranya:
1. Jerang air dengan mentega hingga mendidih. Biarkan 1 minit.
2. Masukkan tepung gandum ke dalam air panas & kacau hingga menjadi doh.
3. Matikan api, biarkan adunan suam.
4. Dengan mesin pemutar, kacau adunan & masukkan telur sebiji demi sebiji.
5. Setelah adunan gebu, masukkan adunan ke dalam piping bag yang diletakkan nozzle bulat (mommy pilih nozzle ikut kehendak k.Anis).
6. Paipkan mengikut size yang digemari di atas dulang pembakar yang telah disapukan mentega.
7. Bakar sehingga masak dengan suhu 180'C (anggaran 20-30 minit).
8. Setelah cream puff sejuk, belah menggunakan gunting & bolehlah disapukan inti pilihan (pilihan kami duo chocolate).

Green Juice

Assalamualaikum.
Memandangkan cuaca yang teramat panas nowadays, tekak ni mmg bagai terpanggil2 teguk air bergelas2. Mommy ni dah le selsema & tekak terasa kering perit. Memang setiap 1/2 jam paling lama mesti kena refill. Itu yang asyik blend fresh fruits je kejenya. Last week kot, mommy tengok rancangan 'Siapa di Rumah' yg host dia Chef Ismail tu. Masa slot chef pergi ke rumah Atilia & Salamiah Hassan, dia ada ajar buat 'Jus Gelombang'.....Wow!!!nama mmg gempak, tapi mommy teringin nak try sebab nampak very healthy. Cuma bila chef buat tu jadi hijau keputihan, mommy buat plak jadi hijau lumut. Hehe!!ingat2 lupa bahan2nya tapi simple je bahan2nya tu. Mungkin chef add on yogurt kot. Pepepun cuba u all tgk hasilnya, terliur tak tengok meleleh2 tu? Kalau bulan puasa ni sure telan air liur je kalau tergoda.
Sejuk tekak bila teguk ni.
Yang kiri tu apple juice utk kanak2 3A. Mommy punya belah kanan. Daddy? Nescafe.
Sorry ye, abis dah mommy teguk.
Haa!!Itu jelah bahan2nya. 1 cawan timun Jepun, 1 cawan daun pudina & 3 sudu madu. Blend dengan 1 cawan ketulan ais. SIAP!

Lupa nak bgt, chef Ismail cakap bagus untuk suara (hahaha!!!diakan g umah Atilia, nak up dorg nyanyi le tu). Btw utk kita xyah le dok nyanyi2 cam dorg (sah2 suara xbest gak walau minum bergelen2). 

Wednesday, 4 July 2012

Nasi Dagang Gulai Udang

Kalau pagi Ahad lepas kami breakfast ala2 arab kan, tengahari tu plak pulun lagi dengan nasi dagang ala 'kelate' plok. Hehe!!!hari2 dok terpandang beras special nasi dagang yang mommy beli masa balik KL aritu membuatkan terbayang2 kesedapannya. At 1st ingat nak buat gulai ikan tongkol cam biasa buat tapi masa g Pasar Ikan @Jerudong cari satu pasar xde plak ikan tongkol. Haish!!!alih2 borong lobster & ikan kembung fresh.
Kalau ikutkan badan mmg xlarat rasanya nak masak nasi dagang bagai tapi kalau tak buat nasi dagang pun mommy kena masak jugak lauk pauk since mmg 4A+R tak outing Ahad tu. Selalunya mmg kami outing during Sunday tapi last weekend tak keluar sebab hari Sabtu tu mommy dah kuar dating dengan daddy (3A sekolah, so dating le daddy & mommy). Kami p 'Consumer Fair' @BRIDEX dan borong sparkling juice berbotol2 (hehe, sbb dapat harga runtuh & dapat banyak free gifts antaranya bakul picnic yg cun melecun, payung besor & yang paling excited dapat cooking book). Memang berbaloi2 by just paying BND20 dpt semua benda alah tu.
 Eh, berbalik kepada resepi terus le, kalau melalut mmg xleh berhenti jari jemari montok ku ini.
Untuk resepi nasi dagang ni, u all boleh refer N3 lama mommy kat SINI. Cuma mommy nak jotdown kat sini resepi gulai udang special sebab resepi ni mommy follow style 'Ganu Kite' plok guna rempah gulai 'Cap Bunga Rose'.

Bahan2:
*10 ulas bawang merah (kisar)
*5 ulas bawang putih (kisar)
*1 inci halia (kisar)
*1/2 inci lengkuas (kisar)
*1/2 inci kunyit hidup (kisar)
*2 sudu besar rempah gulai cap bunga Rose
*3 sudu besar serbuk cili/cili boh
*1 sudu besar kerisik
*1 liter santan cair 
*1/2 keping gula melaka/nise
*Garam
*1 keping asam gelugur
*1 kilo udang 
*2 biji cili hijau (hiasan)

Caranya:
1. Gaulkan bahan2 kisar bersama serbuk cili, rempah gulai & kerisik. Ketepikan.
2. Didihkan santan bersama asam gelugur, gula melaka & garam secukup rasa. 
3. Setelah mendidih, masukkan bahan2 yang digaul tadi.
4. Biarkan seketika, kemudian masukkan udang & cili hijau.
5. Biarkan sehingga kelihatan minyak dipermukaan kuah & padamkan api.
6. Hidangkan bersama2 nasi dagang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...