

Bahan2:
A. Kulit
2 cwn tepung gandum1/2 cwn butter + marjerin (butter + marjerin = 1/2 cwn)
1/2 biji telur Gred B
1/2 cwn gula kastor (kurangkn dlm 1 - 2tbsp sebab manis)
1 tsp esen vanila
B. Filling
1/2 cwn gula kastor 1 cwn air
1/2 cwn susu segar (blh juga susu baby 2 scoop + air + susu cair = 1/2 cwn)
1 tbsp tepung jagung/kastad
1 1/2 biji telur Gred B (amik 1/2 biji telur baki buat kulit td + 1 biji telur)
1 tsp esen vanila
Sedikit pewarna kuning/oren
Caranya:
1. Masukkan semua bahan A (kulit) ke dalam mangkuk adunan.
2. Uli hingga mendapat doh yg licin & x melekat dgn jari. Ketepikan.
3. Untuk filing plak, masukkan semua bahan dlm mangkuk & kacau sebati (kacau guna senduk je). Bila semua dah sebati, tapiskan.
4. Panaskan oven 180'C. Ambil sedikit doh untuk kulit & tekan serta ratakan dlm acuan tart (ketebalan kulit tart ikut suka nak tebal mana ye).
5. Buat sehingga adunan habis.
6. Tuang filling ke dalam acuan tart (penuhkan aje acuan dgn filling) .
7. Bakar 180'C selama 35 minit @ hingga tart masak (mommy masak 180'C selama 30minit je).