بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 14 October 2011

KEREPEK ISI KETAM /Crabstick chips


As salam.....N3 kali ni mommy nak jot down something yg mungkin ramai org x tahu. U al semua tahu kan 'crabsticks'? Hehe, since bulan puasa yg lepas mommy come across org @Brunei ni famous dgn kerepek ketam especially during Hari Raya. Dorg buat kudap-kudapan la mcm kita famous dgn keropok ikan (kat sini pun ada keropok ikan). Mommy 1st tgk kat FB ada org jual kerepek ketam ni online. Mula2 tu dok ingat mmg isi ketam yg fresh tu, tapi bila amati betul2 rupanya dorg guna crabsticks.....Lepas tu mommy mula la dok perati rupa&cuba mencari resepinya. Alhamdulilah bila try buat masa nak raya tempoh hari mmg sedap. So, this time baru mommy berkesempatan jot down resepinya utk tatapan semua yg nak try especially to my lovely Anis&Ahdia.

KRUK KRAP !!! KRUK KRAP!!!!! ranggup....

Ini rupa crabsticks yg telah dicarik2.

Bahan2:
  • Isi ketam (crabstick)
  • Minyak untuk menggoreng

Cara2:
  1. Bukak plastik pembalut crabstick tu & carik2 kan isi ketam.
  2. Goreng isi ketam yg telah dicarik2 tadi menggunakan minyak yg banyak.
  3. Goreng sehingga garing.
  4. Tos & pastikan betul2 sejuk sebelum disimpan ke dalam bekas kedap udara.
  5. Apalagi, duduk depan TV.......KRUK KRAP!!!KRUK KRAP!!!!

5 comments:

NEKCIK said...

oo nak cuba lah..tempting nampaknya!!!

rostina76 said...

Hehe!!!!cuba nekcik.sonang ajo ni

myda_ahmad said...

x terfikir pulak nk buat kerepek ....thanks bg idea...

rostina76 said...

k.ros pun dpt idea bila tgk @FB kwn Bruneian ni

Cik Puan Rara said...

wow best neh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...