بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday 8 October 2011

Moist Chocolate Cake






Resepi choc cake ni mommy dapat dr mak kpd Pn Siti Zaharah(salah seorang kawan dr Malaysia yang sama2 dok di Brunei ni). Masa Majlis kesyukuran haritu, dia bwk & mommy makan sedap sgt sbb keknya lembut&rasanya tidak manis sgt. Apa lagi, tanpa segan silu mommy mitak la resepi dari makcik. Kalau u al nak try boleh la. Btw words tu maaf ye mommy cut & paste je yg zara email (so, broken english/BM terabur le ye). Selamat mencuba n menjamu selera.

Bahan2:

  • 1 bar butter (melt it)
Bahan A)
- Ayak semua bahan A kecuali gula.
  • 200g plain flour
  • 75g coco powder
  • 3/4 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon bikarbonat powder
  • 200gm sugar
Bahan B)
  • 1/2 tin susu pekat (dlm 1 cup)
  • 1 mug warm water (dlm 250ml)
  • perisa vanilla (1/2 teaspoon)
  • 3 eggs

Bahan C (Untuk topping chocolate)
  • 1 cup sugar
  • 2 cups evaporated milk
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 3/4 cup water
  • 1/2 cup coco
  • 1/2 cup butter - add in when the above pekat

Cara2nya:
  1. Campurkan melted butter(bila sejuk) with A..stir.
  2. Then..campur B one by one.
  3. Kacau adunan sehingga sebati kemudian tuang di dalam acuan.
  4. Bakar menggunakan suhu 180'C selama 45 minit.
  5. Untuk krim choc (normally i buat 1/2 sukatan coz byk sangat): Campurkan semua bahan C & masak di atas api perlahan sehingga pekat (guna double boil). Pastikan sentiasa kacau krim choc supaya tidak berketul & hangit.


Deco org amatur yg baru nak berjinak2..Boleh la sendiri ngap.

1 comment:

rostina76 said...

Topping tu cair sikit sbb mommy guna 2 sudu teh tepung jagung. Yang betulnya 2 sudu besar tepung jagung. Tapi cair pun sedap. MELELEH!!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...