بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 22 October 2011

APAM MEKAR

As salam.....mommy sebenarnya a bit fobia nak try lagi resepi apam sbb haritu buat apam beras FAILED. Cumenya, mmg terliur nak merasa apam yg gebus oleh chef2 terer dlm blog2 dorg. Lagipun budak2 mmg suka apam2 ni.

Apabila teringat kata2 hikmah yg mommy bualkan dgn k.liza, terasa berkobar2 plak nak try lagi apam-mapam ni. Hehe, bila difikir2 lebih baik buat apam gebus mcm apam mekar@apam yogurt compare apam2 tradisional mcm apam beras tu sbb yg tu kena match dgn kelapa parut. Leceh la nak g cari kelapa parut plak. So, ptg ni sambil2 blogging & ber FB sempat lagi masuk dapur menggodek tepung. Lagipun, Arfa&Anis beria2 nak tolong. Nasib si Ahdia tido, kalau tak mau penuh sesak @dapur ni. Hehe, nak kata berjaya cemerlang idok le, tapi boleh le markah baik (A) oleh guru besor (daddy puji!!! terasa pelik plak dia puji. Tapi xtau le ikhlas ke idok sbb masa tu dia bersiap2 nak berangkat ke Italy sebelah ptg. Tapi rasa mommy beria2 sbb siap suruh mommy htr jual kedai mamak. Hahaha!!!kelakor). Pepepun bangga utk diri sendiri sbb berjaya mengebus & memerkahkan apam dengan begitu 'Mekar'.....So, u al inilah dia APAM MEKAR hasil cilok daripada resepi K.Hanieliza yg terkenal itu.



Bahan2
250 gm gula
2 biji telur
1 s/k esen vanilla
200 ml susu segar
300 gm tepung gandum
1 s.k ovallate
pewarna merah dan hijau
acuan kertas

Cara
1. Panaskan kukusan
2. Pukul gula dan telur sehingga kembang dan gebu.
3. Masukkan essen vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan tepung gandum, susu dan ovallate. Pukul lagi sehingga gebu.
5. Bahagiakan adunan kepada 3 mangkuk.
6. Masukkan perwarna merah dan hijau dalam mangkuk yg berasingan.
7. Masukkan adunan dalam plastik piping bag setiap warna yg berlainan.
8. Picitkan serba sedikit setiap warna ke dalam acuan kertas.
9. Letakkan acuan kertas dalm acuan apam dan kukus selama 15 minit.
10. Bila telah masak angkat dan hidangkan.

2 comments:

Me.. said...

mmg mekar..mesti sedap kan..:)

rostina76 said...

jgn tanya tuan yg buat mmg angkat bakul junjung sendiri le jawabnye....hehe!!!nak jugak ekk, SEDAPPPPP! ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...