بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 22 October 2011

Air liur meleleh......


Colek nise dgn mangga muda
 Slurpppp!!!! sedut air liur dulu.
As salam semua. Hehe!!sedapnye la gomol 'colek nise' (bahasa kelate utk pencicah manisan). Terpengaruh dgn mok punya pasal, mommy mmg xberapa suka makan mangga muda@buah2 masam sewaktu dgnnya kalau setakat cicah cuka belacan. Tapi mok goda aritu dengan 'colek nise' ni terus minat plak especially colek dgn nenas. Huiii!!! feeling jap.
Untuk u al yg bukan dari pantai timur, sebenarnya 'colek nise' yg mommy maksudkan tadi ialah combination gula melaka+belacan+cili padi=kuah rojak. Kuah rojak ni mmg sedap kalau digandingkan dengan buah2 yg masam mcm mangga muda@nenas@belimbing etc..... Disebabkan gula melaka yg manis jadi rasa masam terlampau buah tadi dapat dineutralkan. Btw 'colek nise' ni actually instant & lebih terasa belacannya kalau nak compare dgn kuah rojak yang begitu lama masa penyediaannya. So, kalau u al ada lebihan buah2 mangga atau mmg teringin nak layan mangga muda memang sesuai le try resepi ni.

Colek nise dgn nenas
Jom layan resepinya:

Bahan2: Untuk semangkuk
  • Gula melaka/nise (sekeping)
  • Belacan (terpulang citarasa tapi mommy guna sekeping je yg dah dibakar)
  • Cili padi (terpulang citarasa tapi mommy guna 4 biji)
  • Sedikit air
Caranya:
  1. Mula-mula cairkan sedikit gula melaka ; hancurkan gula melaka & campurkan sedikit air.
  2. Panaskan di atas api perlahan. Bila gula melaka telah cair, tutup api & sejukkan.
  3. Tumbuk cili padi & belacan sehingga lumat.
  4. Kemudian masukkan cili & belacan ke dalam gula melaka tadi. Gaul sebati.
  5. Sedia untuk dicicah bersama mangga muda@nenas.


3 comments:

izan mama mia said...

uiii...sedapnya mangga muda..rasa teringin ler pulok..hai,salam kenal

rostina76 said...

hi mama mia, kita mommy 3A...tq singgah cni.btw mmg mengiurkan si mangga kenit tu.hehe!!!nanti bleh cube colek nise tu ye ;)

izan mama mia said...

yaa..mesti...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...