بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 1 October 2014

Melipat bekas tepung pelita


Assalamualaikum & salam sayang semua.
Been busy last week for the whole school holiday, now i'm back with quick update.



Jotting down step by step, how to lipat bekas tepung pelita. Heheh!!!!alah bisa tegar biasa, pepatah melayu yg mommy still harini cam tak berapa faham pecahan perkataan2 tu (cam bahasa into plak). 


Dah lama tak buat & malas nak buat tradisional tepung pelita ni tetapi disebabkan permintaan dari jiran yg nak order kuih tepung pelita utk dia sedekah kpd kawan2nya mommy tak sampai hati nak tolak. Mula tu mommy bagi cadangan buat talam pandan jelah sbb rasa lebih kurang (dia pun agree), tapi last2 mommy ikut juga permintaan dia sebab rasa xbest plak bila org minta tlg buat yg lain, kita pandai2 nak bt yg lain. Heheh!!!!yg sebenarnya mommy lemah bab melipat bekas ni la. Emmph!!!bila bukak link lama cara nak lipat ni boleh plak link tu xkeluar exactly post pasal melipat bekas ni. So, terpaksa la google. Huhu!!!bila try yg k.ita buat & few lagi blogger buat…….X JADI. 
Last2 mommy lipat2 sendiri & hasilnya alhamdulilah lagi senang & paling penting dia seragam size & shape. SUKERRRR!!!


So ni la cara mommy. Mommy tunjuk satu2 supaya next time nak buat senang. Mula2 je kena betul2 lipat cam gambar ni tapi bila dah lama2 tu kira expert dah.

No.1 Lipat dua daun pisang (yang dah dilayur la).


No.2 Lipat lagi sekali (kiranya bila bukak ada 4 bahagian)





No.3 Lipat hujung daun sehingga ke tengah garisan no 2. Ulang untuk hujung yg satu lagi.


No.4 Tekan bucu kanan hujung daun & lipat ke dalam, ulang bucu kiri & stapler. 


No.5 Ulang untuk hujung satu lagi. 


No. 6 Siap!
Resepi tepung pelita versi MOK.

Gambar selingan side order.


Ini plak side order my jiran (actually i je niat sedekah juga since dia hulur duit)……



5 comments:

@na said...

rajin nyo...siap buat tepong pelita jua...ambo tok penah try buat lg ni..ni hehehe...

Nastyna said...

sedapnyaaaaa makan sejuk2 yang baru kuar dari peti. jelero...

aTieYusof Family said...

Peberet suami sy kak kuih tepung pelita.. sedapnya! :)

zana fahmi said...

Suka sgt tepung pelita tapi nak buat tak reti balut. Dah cikgu ajar ni, bolehlah cuba:)

kakyon said...

feveret masa berbuka puasa.hari biasa takde pulak teringin nak makan, lagi pun tak nampak orang jual..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...