بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 30 October 2013

Ulam batang kangkung yg menarik

Assalamualaikum & good day.
Harini mommy nak citer kat anak, cucu, cicit sekalian cara nak mengelakkan pembaziran. Jgn banyak membazir nanti lagi ramai syaitan dr manusia yg jadi kawan kita. HARU!!!


 Pernah tak u al beli sayur kangkung (banyak plak tu), alih2 terlupa @ tak sempat masak dah buruk/kuning daunya. Ok, ni nak bagi cara nak elak buang begitu saja (walau sayur kangkung ni consider murah tapi ralat juga kalau buang begitu saja). 


Actually benda ni dah lama mommy praktik (ideal ni kami dpt since kami bercuti rumah tok ayah zaman mommy kecik2 dulu). Zaman dulu2 tok ayah bukan org senang jadi masa anak cucu dtg ramai2 dia hidang ulam ni le (pokok sendiri). 


Ulam yg mommy maksudkan ni cuma BATANG KANGKUNG. Ye, kalau daunnya dah kuning/buruk tapi biasanya batangnya masih elok. 


So, caranya…………..
1. Just buang daun yg buruk & basuh bersih batangnya sahaja. 
2. Kemudian kerat batang kangkung tadi lebih kurang 5 - 10cm (terpulang le nak berapa panjang).
3. Belah hujung batang tadi bentuk bunga  (jgn putus, maksudnya sampai di tengah batang saja).
4. Ulang langkah no 3 untuk hujung yg satu lagi.
5. Rendam batang yg telah dibelah ke dalam air.
6. Biarkan sehingga batang tadi melentik menjadi kelopak bunga (refer gambar).
7. Toskan air & hidangkan bersama budu, sambal belacan etc.

(Kalau nak buat deco masakan pun ok)


Amaran: Mmg confirm u al tambah nasi, bagi yg DIET jgn ikut ye.


13 comments:

Shamsiah Abdul Rahman said...

Assalamualaikum Ros,
Kak Sham tak biasa buat "kelopak bunga" macam ni. Cuma setakat celur sekejap.. then buat ulam macam biasa.

P/s;
Memang manarik jugak idea ni.

Nastyna said...

I la ni selalu tamak borong kangkung, sini mahal ok, mmg tak buang. Ulam kangkung ni makan ngan somtam fuhhhh sedapnya.

tun_telani said...

Salam kak ros.. tun mmg xleh makan langsung kangkung, kompom berangin satu badan.. huhu

Kuazue Mohd said...

hahaha..menu org kampung yg beh kan...makan x ingat dah....tapi utk budak berdua ni...adoi la...pengsan nak suruh mkn sayur....ni ulam plak...lagi ler...hihihi...

mala said...

wah! tak tau pun blh mkn mentah btg kangkung....

blog-tips-kurus said...

nak bgtau mak lah. kreatif!

ummuaidan said...

aih..ingatkan nak buat hiasan jer awalnya..heheh..rs cam pernah buat jer ms kecik2 tp tuk main2lah..tak ingat kangkung ker haper..heheh

myda_ahmad said...

cantik pulak di potong macam tu,x pernah terfikir nk buat ulam...

m.u.l.a.n said...

cute nya batang kangkung tu... sure kids suka makan... tapi takut tak rajin je.. heheee..

yan's cottage said...

yan memang suka ulam nie....tapi yan celur dulu bagi lembut sikit....

Tihara said...

oh adakah itu budu..
sayan sangat suka :)

Mamasya said...

Aslmkum Ros

wah btg kangkung jadi bunga...yg paling tak tahan tu cicah dg budu...mmg confirm tambah nasi...hi...

rostina76 said...

k.sham: waalaikumusalam k.sham….kalau yg style celur ros prefer skali dgn daun gak, klu batang saja mmg xjalan le tapi bila buat camni dia crunchy & bos yg ala2 berlagak xmakan btg kangkung sgt (dia kutip amik daun je klau ros masak) blh jap2 cicah budu, jap2 cicah budu. heheh!!!!amekaw

nastyna: oh somtam!!!!!lama dok buat. nok beli mmg jauh skali le ada org jual sini. dapnye!!!!!

tun telani: alaaa, kesian tun. sib baik sayur murahan ko xleh makan klau brokoli ke mmg rugi nikmat le tun ;)

kuazue: mmg sah dah azu oo. aku & asfa je layan. 3A klau blh nak dok sebatu dr ulam budu tu. huhhh!!!

mala: pasni cuba mala, mmg canggih!!!

blog tips kurus: CEPAT bgt makkkk. nanti ko tumpang makan je la ye :P

UA: mmg ada some food deco org buat gini tapi daun bawang, cili biasanya & tak buat both side. ni makanan ore kapung jan UA weh

myda_ahmad: cantikkan….itu yg ralit buat & makan pun.

m.u.l.a.n: oh my kids mmg x minat :(

yan's cottage: yg fresh lagi sedap yan. cuba la

tihara: oh ye adikku, BUDU. saya sangattttttttttt suka

mamasya: confirm kak. abis hancur diet.hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...