بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Sunday, 20 October 2013

MALINDO AIR

Assalamualaikum & good day.
Wooo.this is consider my comeback after 2 weeks berhibernasi. Bukan saje2 nak berhibernasi & menambah lemak di badan tetapi masalah dalaman negara Brunei (opps!!!! gossip). Internet problem. Selepas buat report utk ke sekian kalinya maka semalam baru le di hidupkan semula nyawa talian internet di rumah kami ni. Bukan tak bukak langsung blog tapi just kejap2 on mobile. So N3 kat bawah ni actually dah consider backdated post.
Last school holiday kami ada balik ke Malaysia sekejap jela fr 5/10 - 8/10. Entry ni mommy nak citer pengalaman pertama kami naik Malindo Air. Mungkin ramai yg dah tahu & terbang bersama Malindo Air but for us that was our 1st experience. 
Actually mommy's expectation towards Malindo Air cam sama dgn AirAsia since kedua2nya local low cost airplane but the actual experienced mmg different. Wah!!!suke sgt dah dgn Malindo Air ni (harap2 dorg maintain the service for the long period ). 1st masa beli tiket pun dah teruja sebab murah sesangat. Mommy mula2 tu survey AA tickets but frustrated because their price more expensive than MAS. So, masa nak proceed beli tiket MAS, tiba2 daddy tanya "dah check Malindo Air?"....haaaa, mommy blank sbb mmg Xtau sgt ttg Malindo Air ni. Bila daddy checked & compare the price, dpt 1/2 from AA & MAS price lagi. Heheh!!!kami 4 beranak return ticket from Miri baru RM528 jeeeeee……
Hari nak bertolak plak, kami check in di Miri dgn smoothly. FYI, they allowed 3 hours before check in. Pastu plak yg mmg blh beat giler dgn AA sebab dorg bagi 20kg (domestic) & 30kg (international) free baggage allowance. Then, yg mommy suke sgt sbb masa boarding the family with kids were allowed to go in 1st (tak mcm AA yg kena berbaris gak mcm nak mengundi). 
Okey, dah msk aje dlm aircraft, tu dia sukeeee lagi sbb everything new & the seats are all leather. Stewardess dorg plak lawa & kurang seksi compare to AA. Uniform dorg sgt la nusantara, mommy suke. 
Duduk aje, 3A dah melompat happy sbb Ada touchscreen (xyah bwk iPad pun xdak Hal)..... Ada games, movies, dramas series, music etc (smpkan sekejap je rasa 2 hrs journey sbb ralit dgn entertainment). Oh!!btw daddy ckp MAS yg baru pun dah ada inflight entertaiment.kami blm nampak sbb last cuti kami blk Brunei naik RBA.
Oh lupa nak bgt, kami mmg xsuke naik AA antara lain juga sebab xdak makan. Kalau daddy xorder siap2 masa beli tiket tu malas le mommy nak membeli bagai dgn stewardess yg seksi tu. So, at 1st bila ckp kat 3A yg kapal terbang ni xdak makanan mmg jawapan dorg "alaaaaa, xbest la". Cuma bila fly dgn Malindo Air ni walau xde heavy meals yg dorg bagi tapi at least dorg serve juga refreshment ;makanan ringan & air mineral.
Bila tgk menu dorg plak alamak bestnya Nasi kandar lg (lupa nak snap gambar menu dorg)....Heheh!!!sib baik b4 tu kami dah pekena Nasi Daun Pisang terbaek @Miri. So, mommy dok plan nanti blk dari KLIA ke Miri plak le order Nasi kandar on board tapi tak jadi jugak sbb 3A nak mkn KFC @KLIA plak
Nampaknya pasni Malindo Air will be our choice kalau nak blk Malaysia selain MAS & RBA.
 Haiyaa, today (20/10/2013) plak mommy dpt tahu yg daddy dah beli siap tiket balik akhir tahun kami dgn MAS. Melepas lagi makan nasi kandar onboard. Takpela, next time klau kena blk adhoc boleh le beli tiket murah Malindo Air. 
NOT JUST LOW COST.

9 comments:

athirah Safarudin said...

Salam kak..
sye pun bru 1st time naik malindo ..hehe

Nastyna said...

Wow nice. Best la macam ni, takder la kita terlalu berharap pada AA yg konon murah tu kan. Siap ada inglight ent lagi ha.

Norzila Zakaria said...

best kan..zila skang pun fix kat ma je ..since aa byk sgt kontrobesi ni..

dekdaa said...

Tak tercapai lagi nak naik malindo ni.
Pasti jd pilihan jgk kalau murah berterusan ;)

Nieda ramly said...

entertainment tu yg best boleh hilang boring terbang lama2

sitiezahim said...

wah macam bes je :D

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

hainom OKje said...

Jangankan Malindo...AA pun tak pernah naik Ros...hehe kesiankan...kadang tu terasa sayang pulak...gitu gini kalau naik berlima habis kot 5k...tu yg rasa sayang...buat masa ni belum lagi terdesak nak naik kot...nanti nantilah...

m.u.l.a.n said...

malindo byk promo tp tak sampai sini...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...