بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 29 October 2013

POPIAH ISI KETAM BERKEJU (Creamy crabstick rolls)

N3 kedua harini juga pasal popiah. Bila buat popiah yg k.Maria ajar tu mommy teringat le juga pasal popiah isi ketam yg mommy selalu dok buat, tapi xde keju. Pastu kebetulan ada kawan2 dok whatssapp tercerita pasal dia goreng popiah inti crabstick dengan keju juga. Apalagi, dapat le combination crabstick & keju plak. Afterall lagi teruja buat yg ni sebab penyelamat kalau teringin nak makan yg vege berkeju tu blh le jugak buat yg crabstick ni utk Anis & Ahdia. Lagi le mudah nak buatnya & yet the result mmg SUPERB!!!!


Bahan2:
Kulit popiah (any size will do)
Crabstick/isi ketam
Keju cheddar (diparut halus) @ boleh guna kepingan cheddar
Sedikit campuran tepung & air sebagai gam

Caranya:
1. Siatkan sehelai kulit popiah & masukkan isi ketam.
2. Taburkan keju di atas isi ketam (banyak2 lagi sedap).
3. Gulung dengan kemas. Gamkan hujung dengan tepung.
4. Ambil sehelai lagi kulit popiah & letakkan popiah tadi di tengah2.
5. Ulang langkah no 3 (gulung 2 kali bagi mengelakkan keju meleleh keluar semasa menggoreng).
6. Goreng sehingga garing & toskan minyak.
7. Sedia dihidang bersama sos kegemaran @ enak juga dimakan begitu saja.







6 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

wahhhh, lain kali bolehlah cuba ni.. senang kerja, hehe

mama sara nur said...

assalam
blh try ni sedap ada cheese tu

Amie said...

Makasih banyak Ros.... nak angkut resepi ni bawa masuk dapurku pulak!

hainom OKje said...

Lama dah kulit popiah kat fridge tu Ros... Nak buat popiah malas nak buat inti (dasar pemalaskan...hehe ) Bolehlah jugak try gini mcm simple je tu

ummuaidan said...

idea baru tahu ntuk popia nie ros..kalau letak keju mesti cedap kan...

aTieYusof Family said...

wahhh..sedap nya tgk popia tu Kak...
kena cuba buat juga lepas ni...hehe:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...