بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Thursday, 15 January 2015

SELF DRIVE CAMPERVAN - MELBOURNE (2nd day - Philips Island)

Assalamualaikum & salam sayang.



Mommy sambung cerita…….



2nd day.....after checkout from Big4 Philips Island Caravan Park, we went straight to famous Philips Island choc factory. Wow!!!! bestnye tgk cekelat. Cam rombongan bas sekolah tapi menarik. Kalau pegi dgn kids jgn skip spot ni sbb seronok utk dorg. 


The kids had fun with the games, making own choc & redeem their choc balls. Yang dorg paling suka tang games tu sebab hadiahnya choc ball. 


Pastu ada display tu u blh amik je choc bar, suka hati berapa banyak (hahaha agak2 la kan, takkan nak kutip satu plastic plak). 




Selain dari tgk sendiri dorg buat coklat (the making), kita blh cuba buat coklat sendiri (ada vending machine utk buat coklat). Satu cycle process tu cost u AUD2. Haaa, harus la kami buat 3 cycle kan utk 3A.





Then we continue our trip to AmaZe Thing. Seronok kids dgn trick but personally rasa cam lebih krg @OCDC Brunei je.




Tempatnya pun kecik je, cam tak worth the money tapi dah alang2 sampai & bg 3A seronok, masuk jelah. 












Dah shoppe sorang satu kami proceed to last Philips island destination ; The Nobbies.


Terletak di hujung sekali dalam Philips Island tu (dkt jugak dgn Penguin Parade), mmg tempat yg cukup cantik. Rugi kalau tak singgah kalau dah alang2 smp Philips Island. 


Kalau cam penguin tu xrasa ralat pun tak tengok sbb dah selalu tgk (eceh!!!! cam ada bela kat rumah je ekk). 



Cuma masa kami pegi ni, platform yg menghala ke batu tgh laut tu ditutup utk lindungi seabirds yg sedang bertelur. Kalau u all datang bulan may-okt juga kemungkinan berpeluang nampak whale (best kan). 

Pendek kata the view was SUPERB & the weather also so kind for photo shot. Model of the day tu hah si seksi seabirds. Gedik je tgk burung ni, pastu paruh merah menyala, heheh cute. 


Masa otw keluar dari The Nobbies tu kami terserempak dgn makhluk ni, tak tahu la itik ke burung. Tapi menarik terkedek2 berjalan tgh2 jalan (cam jalan tu dorg punya). Hahaha...

Nak describe skit susun atur bungalow bergerak kami ni…. Depan Arfa tu kira kitchen cabinet, ada sinki & dapur 3 penunu. Yang Anis duduk tu consider single bed (transform dr meja dgn 4 seat utk waktu moving tapi kami biar je gitu sbb 3A suka baring2 masa jln, sepatutnya xleh ye nanti polis saman). Yang mommy duduk tu masterbed, besorrrrr. Siang pun meja + kerusi. Yang ruang belakang Anis ada cermin tu shower + toilet bowl (xsure ada ke tak gambar bhg dalam, tg daddy edit gambar dulu).  Ada satu lagi queen bed (refer gambar Ahdia kat bawah). Kedudukannya atas bhg driver.

 Disebabkan masa kami @The Nobbies tu dah hampir pukul 2, perut dah berkeroncong (walau dok kudap2 biskut dah tu xhenti).daddy suggest kami picnic kat situ. Yeah!!!! mmg terbaek sbb Shelly Beach tu mmg cantik giler. View laut terbentang luas tu mmg syok la layan.


Tapi sebab nak kejar masa, xde nak open2 table, self service & duduk mana2 suka. Sedap giler lunch Nasi putih + kurma ayam adabi + sambal sotong kering Adabi + ulam lettuce gitu.


Ahdia plak, org dok sibuk lapar perut, dia blh layan tidur berdengkur @queen bed. Heheh!!!!dia xkisah sangat nasi ni, bagi biskut & roti je pun cukup tapi yg 2 ketul lagi tu mmg tanya nasi memanjang. Pepepun seronok ingat balik kenangan berumah dlm campervan ni. 
Sambung citer next entry ye……..

3 comments:

nasa mulia said...

seronok gak kalau kt msia ada caraven utk di sewa camnie.

Aku Seorang Pengembara said...

Wow...bestnye travel guna campervan ni...OZ boleh la buat cenggini...sesuai dengan tanah yang luasnye utk diteroka....
cepat sikit sambung & letak gambor byk lagi...Muahahahaha

Cho Zila said...

seronoknyer... pengalaman yang sangat best... tak penah merasanyer... dapatker gamaknyer... utnuk anak2 asalkan diaorng happy kitapun happy sangat...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...