بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 14 January 2015

SELF DRIVE CAMPERVAN - MELBOURNE (1st day - Mornington Bay)

Assalamualaikum & salam sayang.
Harini mommy nak start la citer cuti2 hujung tahun kami (kan peram lama2 bukan saja basi tapi dah berkulat terus pupus citer tu semua).

At 1st mommy ingat nak jotdown skit2 je & share a few gambar tapi atas permintaan ramai kawan2 fb yg nak details maka mommy cuba sedaya upaya (ingat2 lupa gak ni) bg apa yg mereka request. Kalau yg nak lebih details kena PM/email la kot.


Sebelum tu mommy highlight sikit.percutian kami ni ala2 'nomad' sbb kami bukan stay hotel berbintang2 @ shopping sana sini @ dressing vogue2 ala2 english family. Kami pilih Aussie pun sbb ia unik, semua yg u nak ada kat sana. If berjalan dgn anak2 kecil ni of course taste dorg tak sama dgn taste kita org dewasa. So mommy rasa Aussie mampu berikan kepuasan utk semua pihak. Klau ikutkan daddy & mommy mmg nak pergi outback je sbb view kat Aussie ni mmg superb!!!!! Subhanaallah dan2 tu gak rasa cam nak pindah Aussie. Dalam hati mau je tanya daddy "blh dak kita pindah GE Aussie, 2,3 tahun dah le pastu pindah Brunei balik?".hahaha soklan mmg nak kena lempang la kot klu tanya. Pepepun 13 hari yg kami spend kat sana sangat2 bernilai & memberikan kenangan manis utk kami simpan. Kalau la dapat spend 30days solid aritu mau kopak pitis daddy tapi berbaloi2 la kot blh cover satu country. Hoooi berangan lagi (hempuk kepala sendiri).

Ok citer Aussie.bermula dari penangan tiket murah AA X (terpandang masa nak beli tiket ke Korea last year lagi). Daddy setuju beli & mitak mommy study itinerary. End upnya setahun gak le (curik2 masa jadi tourist guide). Semua urusan beli tiket, booking campervan & camp site semua daddy buat (yelah dah dia sponsor) tapi mommy fokus kpd spot2 yg kena cover within 13 hari tu. Tiket murah time pegi je dapat, tunggu hampir setahun tiket balik Malaysia takdak jugak yg murah so tong2x kira ok la utk proceed. 

Member tanya berapa budget kami 5 kepala. So mommy terus la highlight kat sini sbb dorg ni dah plan nak g tahun ni (tak sabar dah tu semua nak g), u al allocate la dalam 20-30K (plus minus ye tak termasuk makan, shopping & tiket theme parks). 
Ok, abis mukaddimah (what !!!baru intro ko?)


Heheh….kat bawah ni ringkasan itinerary kami hari pertama bermula dari sampai airport.



Original itinerary tu, dari airport terus nak g Puffing Billy pastu proceed ke Philips Island tapi sbb kami spend byk masa kat office rental camper van tu maka terpaksa tukar plan. Puffing Billy last train pukul 3pm so kena alert ye sapa2 yg nak g sana. Kat mana2 tempat yg ada attraction pun u al kena alert sbb operation hour dorg kat sana til 5pm je, mlm mmg xde life jugak org Aussie ni. Sama cam Brunei mlm sunyi sepi kecuali weekend di bandaraya. They practice quality time utk spend dgn family. Mommy suker.




1st day….we arrive Tullamarine airport @920am (local time, kena tambah 3 jam sbb sana awal 3 jam dari Msia/Brunei)...take cab to camper van rental office. After briefing (jenuh buang masa banyak kat sini), we start our journey with our mobile home aka campervan. Big bos bengang je dgn mommy sbb tertinggal driving license so xleh nak backup dia drive (huhu!!! mommy pun frust jugak sbb xleh try bawak camper van sendiri). 


Drop by west life (shopping complex) to buy groceries (directed by the staff via GPS). Then towards Mornington Peninsula. 




Pemandangan kat area Mornington ni lebih kepada hijau bukit & pantai yg putih bersih. Kat sini banyak vineyard & ladang. 



Take some photos @bathing boxes. We proceed to Philips Island & camp @biG4. 

Mula tu ingat nak g tgk Penguin waktu senja di Philips Island Penguin Parade tapi bila dah masuk campsite malas la plak nak keluar semula. Apatah lagi masing2 excited sbb 1st nite nak tidur dlm ' bungalow bergerak' kami. So, rest je malam tu.




Had our 1st nite as a nomad family in our campervan. What a tired nite.

Pasal campsite plak nanti mommy akan buat satu n3 khas pasal BIG 4 Caravan Park ni ye. Ramai kawan yg excited ni, harap blh tunggu n3 tu.

p/s: Fyi, mommy bawak byk can food & maggi sbb nak masak sendiri. Dalam campervan ni semua complete ada dapur, sink, toilet & shower. Tempat tidur pun ada master bed, queen bed & single bed. Nanti next N3 mommy tunjuk gambar dalam camper van.  

6 comments:

tun_telani said...

ya Allah.. bestnyerrrrr!! tun teringinnn sgt nk travel ngan campervan tu. rindu kat OZ.. masa belajar dulu jejak melben je, pastu ikut kawan2 travel ke nsw. tp xsempat nk ronda byk2.

UmmuAidan-Arissa said...

assalam ros,
sedapnyoh tgk demo bercuti2 dengan penuh saniat dgn 'bungalow bergerak tuh'..:)

adda syuhada said...

bestnya...teringin pulak nk g bercuti cenggitu...hihiih

idzwa kamaruddin said...

KENE BACA DARI AWAL NI... ;) thanx sebab singgah blog saya..*malu*

Cheq Sue said...

Kak Ros.... dendiam gi aussie eh... kita jeles nih... nak gi tak mampu lagi. takpe...kita baca2 je dulu

ishamizu said...

Nanti share eh pasal campervan ni kak ros! Hehe. Dulu kt uk cuti2 caravan je tp yg static tak bgerak :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...