بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 10 November 2014

Kerepek Seaweed

Assalamualaikum & salam sayang.
Wah!!!dah bulan November & this is my 1st N3???? Haiya, manyak busan ini blog. Heheh!!!mood mommy sedang dlm mode "PAUSE". Sebenarnya hari2 menghadap PC tapi mmg xsempat nak melekat lama2 kat blog (kadang2 tu langsung tak bukak blog). Keje mommy lately ni terlalu banyak (kik3x, ni mesti daddy xpuas hati klu baca sbb dia rasa mommy sendiri yg menyibukkan diri sendiri). Tapi yg pasti byk jugak kerja2 tour leader yg mommy dok hadap ni. Adussssss!!! lambatnya la cuti, dah tak sabar nak holiday. Serius cakap skrg ni kami mmg tahap sejuk beku dalam rumah je rasa. Ada org tu skrg ni dah tak suka weekend outing lagi since bertapa dlm gua (bilik gelap aka bilik wayang). Huhu!!! Mommy pun weekend je terpaksa la overtime keje d'dapur (menyampah). Tapi tu le, nak outing pun dah tak tau nak redah mana @Brunei ni. Saborrrrrr jelah.
Ok2, since mommy tak yempat sangat nak bombastic bagai skrg ni, mommy hidangkan dulu ye kudap-kudapan utk mamahan u al yg berkunjung ke Wind of Change (adeh!!!!ade ke org singgah ni? xpe2 hidang kerepek dalam balang biar lama2 pun xpe tak basi kan).
Jemput ye.




Resepi kerepek Seaweed yang mudah. Tersangat laaaaaa sedapnya. Sangat laaaaa ralit mengunyah. Sungguh tak terasa berbalang2 masuk ke mulut. Huhu!!!!!sampai bergaduh2 mommy dengan Arfa sebab belum sempat siap dah tersengih2 tepi kuali nak ngap. Tambahan plak ada portion order jiran yg mommy kena dulukan membuatkan Arfa memanjang mengajuk dengan mommy. Kik3xPendek kata mmg larissssssss.


Dah lama mommy tgk dari blog NI, tapi baru 2,3 bln ni mencuba. Alhamdulilah tak terkira berapa kali dah menggoreng.



Bahan2:
1paket kulit popia
1 paket seaweed (mommy guna yg dah siap potong & berperisa)
2 biji telur
Serbuk perasa lada sulah secukupnya..
Minyak untuk menggoreng

Cara-caranya:
1. Pukul telur bersama serbuk perasa lada sulah. Ketepikan.
2. Asingkn sehelai kulit popia, sapu telur pada keseluruhan permukaan kulit popia.
3. Susun seaweed dan sapu telur sekali lagi di atas seaweed tersebut.
4. Kemudian letak sehelai kulit popia di atas seaweed itu.
5. Ulang  sampai habis.
6. Gunting kecil2 dan goreng dalam minyak yg betul2 panas dengan api yg perlahan.
7. Sentiasa balik sebab ia cepat hangus.
(Tidak perlu tunggu kekuningan sebab bila ditoskan,ia akan garing dgn minyak pns yg masih melekat.)
8. Setelah sejuk, simpan dalam bekas kedap udara.











9 comments:

Bbwana adienia said...

Sedap ni mkn sambil tengok tv..krup krap mkn..:)

Nastyna said...

wahhh gile rmudah.mudah giler. thanks kak.. idea nak buat dengna cik jelita ni...

Cheq Sue said...

ingat dulu 1st time buat...sampai cemuh nak perabihkan... sekarag ni kalau la ada barang sebalang bagus jugak...

Bicara Kak Noor said...

belum pernah buat tapi pernah makan senang je kan boleh try ni ros..

Najib Ariyan said...

kalau dok mengunyah ni depan TV... satu besen pun boleh habis nih... (let me change my mind) aku nak bawak masuk ke cinema lah...

UmmuAidan-Arissa said...

simple jer bhn2 dier tuh kan ros..kawe cubo nati kelikkelate lahdeh...:)

NEKCIK said...

senang dan sedap kan Ros..nekcik gunting gunting..goreng. .pas tu tabur serbuk cheese....susah ak berhenti makan

@na said...

napok simple jah tu...mace buleh try ni ros...hok simple2 berani la try...hehehe

nurbijen said...

Ada nampak kwn2 post kat facebook, tp belum sampai seru nak cuba...
Alhamdulillah kak, kami baik2 aje dlm suhu yg makin membeku,,, grrrr, sejuk bedooh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...