بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 12 November 2014

Baked Beans & Tuna Pizza

Assalamualaikum & salam sayang.
Dah lama mommy tak bukak bakery 'Kak Ros' hinggakan 3A ni dah mula merengek2 mitak buatkan pizza. Nak beli readymade, kami dah jarang keluar & kalau biasa teringin nak makan pizza pun mmg tuju ke Miri jugak. 



Paksa punya paksa, mommy berjaya jugakla bukak bakery semalam (heheh!!!!mcm le susah benor nak menguli ekk padahal tekan je BM). Hasilnya walla!!!!!!new recipe DONE with full of satisfaction. 


I made 2 pizzas, one for 3A (of coz pepperoni pizza kan cam selalu) & daddy mommy's special edition ; Baked Bean & Tuna Pizza. Both turn out perfectly & our special edition won the case. 
Here i jot down the recipe for my future reference & halalkan utk u al mencuba juga. No regret i tell U.
Utk base pizza & resepi pizza pepperoni boleh refer N3 lama ni. 
Yang baked beans & tuna ni plak sama jugak cam N3 lama tu cuma topping je tukar.


Topping Baked Beans & Tuna:
Tuna flakes 

Baked beans
Sos spagetti/sos tomato
2 biji tomato (hiris nipis)
1 biji bawang besar holland (hiris nipis)
Capsicum/ cili hijau (buang biji & hiris nipis)
Dried Oregano

Buah zaiton
Black pepper crush
Keju mozarella secukupnya
Keju cheddar secukupnya

Keju parmesan secukupnya

Caranya:
1. Campurkan sos spagetti/sos tomato dengan baked beans. Gaul rata.
2. Ratakan campuran no 1 ke atas pizza base.
3. Taburkan tuna flakes di atas pizza base yg telah disapu sos.
4. Kemudian, bolehlah taburkan juga topping lain seperti bawang holland, tomato slice, dried oregano, black pepper crush, capsicum & buah zaiton. 
5. Akhir sekali taburkan keju di keseluruhan bahagian pizza base tadi.
6. Bakar pada suhu 180'C selama 10 minit.
7. Makan time panas2, Ya ALLAH nikmatnya garing2 ranggup.

5 comments:

Nastyna said...

wahh gabungan yang menarik ni, boleh try sebab kami pun kena memizza sendiri kalau nak makan.

kakyon said...

terimakasih share resepi..lain kali boleh Ky cuba buat sendiri. selalu main beli jer..

Ania said...

Salam kenal! Saya dari team Kumpulbagi.
Jika Anda mau share dan download files dengan gampang kunjungi page kami di: www.kumpulbagi.com
Semuanya gratis, cepat dan tanpa limitasi. Anda bisa upload sebanyak files (audio, video, pdf, jpg, dll.), membuat koleksi berkas dan bagikan dengan lainya.
Coba servis kami tanpa registrasi:)

iryanty ahamad said...

salam perkenalan..minta izin ambik resepi nya..

iryantyahamad.blogspot.com

rostina76 said...

silakan iryanty…..no prob

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...