بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 31 January 2014

Umrah - Masjidil Haram

Assalamualaikum & salam sayang semua.
N3 ni mommy himpunkan koleksi gambar2 yg daddy snap dalam kawasan Masjidil Haram (banyak lagi tapi mommy pilih the best untuk tatapan semua). Semoga tercipta lagi impian untuk menjadi tetamuNYA. InshaALLAH.

Semasa hari pertama & kedua kami di Mekah keadaan masih lenggang dari jutaan jemaah tetapi masuk hari Jumaat saja jemaah mula berpusu2 membanjiri masjidil Haram (sebab cuti umum di Saudi).





Mommy juga nak share keadaan terbaru di sekitar Masjidil Haram yg tengah menjalani 'major renovation'. Kami sendiri pun terkejut (walau dah tahu ada construction) dengan ubahsuai besar-besaran di sekitar HARAM yg mmg begitu dekat dgn kawasan tawaf. 

Bila kita berdiri di kawasan platform sementara (untuk org2 berkerusi roda tawaf) baru kita dapat clear picture proses pengubahsuai tersebut. Walau bagaimana pun keadaan construction sekarang ni tidaklah mengganggu jemaah (dari segi habuk mahupun bunyi yg terlalu bising) compare masa mommy pergi dulu tahun 2008 (masa tu mmg berdebu/berhabuk & bunyi teramat bising). Di harap cepat2 la siap pengubahsuai ni untuk keselesaan jemaah (menurut abg yg berkerja di sana, katanya bila raja bertukar haritu, itu yg byk bertukar design & pengubahsuai juga semakin banyak, Allahualam).

Suasana HARAM di waktu malam sehingga ke dinihari juga tetap meriah dengan umat manusia. SubhanALLAH!!!! Inilah kota yg benar2 tidak pernah tidur.















6 comments:

acik idah said...

Subhanallah....

Insyaallah idah juga akan jejakkan kaki disini... :)

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

Rindu nak kesana..In Shaa Allah akan sampai juga..

ishamizu said...

Subhanallah indahnya! Mudah2an ada rezeki dan panjang umur nak ke sana menjadi tetamuNya. Amin!

Unaizah said...

Nak tanya ni...sekarang dah boleh bawak masuk kamera dlm Masjid Nabawi & Masjidil Haram ke? Masa saya gi tahun 2009 tak blh bawak masuk kamera & handphone.

rostina76 said...

Unaizah: kamera DSLR actually xleh bwk masuk tapi ikut nasib, kalau guard tak check lepas la. btw kat masjid nabawi lagi strict especially bhg ladies, ustaz bgt lelaki blh amik gambar dlm masjid tapi jgn le guna dslr yg besar gedabak.

hainom OKje said...

Subhanallah.....Mekah yg tak pernah sunyi....apa keajaiban yg berlaku pada awak Ros yg boleh dishare...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...