بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Friday, 17 January 2014

Umrah - LCCT to Jeddah

Assalamualaikum & salam sayang semua.
Jaga hati supaya sentiasa bersangka baik sesama manusia, InshaALLAH.

Bismillahirahmanirahim………Mommy nak mulakan N3 umrah kami. Semoga menjadi inspirasi kepada semua untuk terus menerus berdoa agar ALLAH sudi menjemput kita menjadi tetamuNYA berkali2. Amin3x……


Perjalanan umrah kami adalah dengan Agensi Pelancongan 'Darul Mubarak Travel & Tour'……..Beribu pejabat di Taman Maju , Tronoh Perak (Ni tempat mommy & daddy menimba ilmu @USM juga di mana terletaknya rumah sewa kami zaman muda mudi bergelar mahasiswa). Alhamdulilah mendapat info dr kakak ipar yg menetap @Mekah tu (sbb ni org kampung dia, fr Bota Perak). 


Syukur kehadrat ALLAH yg tak terhingga mommy & daddy panjatkan sebab Alhamdulilah susunan perjalanan kami ALLAH tetapkan begitu mudah & lancar (walau kami consider last minit dlm segala segi). Kami tiba di tanahair pada 8/12/2013 & sesampai aje @KLIA, staff Darul Mubarak dah sedia menanti kami utk collect pasport. Keesokkannya aturcara menyelesaikan urusan borang pengesahan mahram @Pejabat Agama Islam Selangor & Jabatan Pendaftaran Negara Selangor. The next day plak baru intensively ke pejabat Darul Mubarak cawangan Kajang untuk kursus umrah (ustaz tu bg kursus khas utk kami anak beranak…….Jazakallah ustaz). Pastu masa 2,3 hari yg balance tule nak beli brg2 keperluan umrah spt kain ihram etc……


Jadual perjalanan juga yg sepatutnya 17/12/2013 diawalkan ke 14/12/2013. Alhamdulilah ada pro & con. 


Cuma perubahan lain ialah kami terpaksa tukar flight dari sepatutnya dgn MAS ke Airasia X. Pepepun xde masalah juga dgn AAsia X.


Kami tiba awal lagi 15 minit dr jadual penerbangan asal. Waktu kami tiba di airport Jeddah ialah 4:15minit petang waktu tempatan. Alhamdulilah atlast 4A+R selamat sampai.


8 comments:

Cheq Sue said...

seronok campur sayu bila baca n3 kengkawan yang dah dijemput ke baitullah... koga-moga saya pun ada rezeki jugak nanti ke sana

Shamsiah Abdul Rahman said...

Alhamdulillah..
Sayu hati bila baca pengalaman yg sebegini.
Semoga kami dijemput lagi ke rumahNya.. insya'Allah..

UmmuAidan-Arissa said...

Assalam Ros,
sorry deh kawe lambat maghri jenguk demo balik doh nie..actually tokde ms,.ingat nok maghri pahtu dok sibuk2 terlepas pulok..ros ngaji tronoh ko mulo..mesti kenal kawe punyo saeng2 tuh..ghama jugok..tp tok ingat sangat doh btul2 namo..hehehe..ngoya dok oh? heheh

Alhamdulillah ros dpt jugok anok branok gie wat umrah..tok sabar nok bc cerito lanjut nie..do'o ko kito getek deh..biar bulihwat aji tak po doh..heheh..

ok ros..tata..tulih cito byk2 lg deh...:)

cikla said...

kak rossss..best nya..rindu jugok tgk gambar kak ros ni...kalau boleh nak g lagi..seronok kan disana..btw berkenan pulak nge joboh budok2 ni..cute hehheh

Bicara Kak Noor said...

alhamdulillah Ros dah selamat pergi dan kembali, kak noor pun teringin nk pergi umrah jugak, dolu2 pergi haji terus tak merasa nk gi umrah, insyaallah kalau ada rejeki dan panjang umur..

dilabangiWORLD said...

alhamdulillah ....
dah selamat tiba. mesti sronok berada di tanah suci erk sis. doakan untuk saya smoga dapat menyempurnakan perjalanan saya nanti disana (insyaallah fly isnin ini).teringin nak melihat kaaabah dimata ini, amin.

Jari Manis said...

Alhamdulillah kak ros dh jejak kaki ke sana, jm teringin sgt nak pegi sekali ada mslah Mahram huhuhu

hainom OKje said...

Dah selamat pun sampai sana dan dah balik pun kan Ros...syukur alhamdulilah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...