بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Tuesday, 8 July 2014

Macaroni Murtabak

Assalamualaikum & salam ramadhan.
Alhamdulilah dah masuk hari ke-10 kita berpuasa bagi tahun 2014 ni. Maaf lama tak menjenguk Wind of Change almaklum sibuk bebenor. Lagipun tahun ni mommy mmg dah lemau sikit bab2 nak bereksperimen dgn menu2 baru. Dok ulang yg sama je, yg penting senang, cepat & laris. Yang jadi malas nak buat eksperimen kebabom tu bukan apa tak berbaloi sbb kurang laris. So, nawaitu mommy tahun ni xnak banyak sangat 'suap' cik tong. So far alhamdulilah 9 hari 3A pun tak tinggal lagi puasa, makanan semua  pun just nice kami 5 beranak. Nak tau menu 4A+R puasa ni?
Day 1 - Ada jemputan iftar, mommy just buat kuih lompat tikam sedulang.
Day 2 - Nasi Daging, murtabak macaroni, popiah ayam & popiah isi ketam.
Day 3 -  Ikan siakap stim, udang goreng tepung KFC, macaroni goreng mamak, serabe/serawa pisang
Day 4 - Sup tulang, telur bistik, roti gulung sardin
Day 5 - Kari ikan, ayam goreng, roti John
Day 6 - Ayam masak kicap, ikan pekasam goreng, Mango Casablanca
Day 7 - Kari ikan, telur masin, roti jala kuah kari ayam
Day 8 - Iftar @Radisson Hotel Brunei
Day 9 - Ikan singgang, ikan bakar cicah budu+ulam2, ayam kunyit bersama kacang panjang, cekodok bilis, kuih cik mek molek.


Hahaha!!!!itu je lauk simple kami disamping juadah diberi jiran. Mmg kalut memasak & ngam2 waktu berbuka (kat sini berbuka pukul 6:38pm). Mommy mmg xde masa ler nak snap gambar bagai. So far yg rasa juadah nak simpan resepi ni je Macaroni Murtabak, Macaroni Goreng Mamak & Mango Casablanca sebab 1st time buat. Yang lain2 tu kalau ada yg nak tgk resepi mommy dah ada link. Yang Mango Casablanca ni tgk le bila plak rajin nak mengupdate blog lagi.


1st kita buat macaroni murtabak dulu. Senang giler dgn adanya pemanggang ajaib 'Vantage' (hahaha!!!!promo sikit). Balik Malaysia bln Jun aritu mmg dah aim nak beli pemanggang vantage ni tapi dok kalut2 p sana p sini, pasrah je xdpt g outlet dia. Sekali masa nak gerak balik kampung tu kami singgah sat @ daiso Rawang, lalu kot MPH sekali terpampang @dinding kaca dia pemanggang ni. Mommy apalagi terus masuk & tanya budak MPH tu. Noneng2 dia explain + promo suruh beli buku resepi Kak Hanieliza……mommy pun beli. Sukerrrrrr yg amat sebab murah & dpt lagi buku resepi Kak Hanieliza. Rege promo dgn buku resepi tu cuma RM144 jeeeeeee (harga asal pemanggang tu RM199). Itu yg lagi malas jadinya mommy skrg ni sbb dah ramai membantu @dapur. Dulu2 peyuk magic Noxxa je, ni dah tambah satu lagi 'bibik'..Heheh!!!!senang kejoooo den.
Jom2 kita buat resepi guna pemanggang ajaib vantage.

Bahan2:
Macaroni (250g)
Daging kisar (250g)
Telur (4-5 biji bergantung size)
2 ulas bawang putih (kisar)
1 labu bawang besar (kisar)
1 cawan sayur campur
Garam 
Gula
Sedikit serbuk sedap rasa

Caranya:
1. Celur macaroni sehingga lembut (masukkan sedikit minyak zaiton & garam). Toskan.
2. Dalam mangkuk besar, campurkan semua bahan2.
3. Tuang semua bahan2 ke dalam pemanggang ajaib & tutup kedap.
4. Masak sehingga garing. Siap

Wallaweh xyah guna oven bagai dah nak bake macaroni. Yeay!!!

4 comments:

Lynn Hamzah said...

simple jer menunya...insyaallah boleh cuba nanti...

Syafinaz Ali said...

Alahai nampak sodap la pulak uolllsss.Hehehe.Nakal la kak ros ni.Pastu sajer kan buat org terliur tgk pemanggang tu.Nak kena dapatkan jgk la satu bibik ni.Senang kerja.

Apapun Selamat Berpuasa Kak Ros dan keluarga 😊

UmmuAidan-Arissa said...

Sedak teh menu2 iftar demo tuh..pahni kuat mangge lah weyyh nge bibik baru nie..heheh

Nastyna said...

aloooh saya takdok pemanggang ajaib lagu mano, nak terbalikkan benda ni yang payah kan kalau kuali biasa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...