بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Monday, 14 January 2013

Self Drive Sabah (Day 1 - Sipitang)

ASSALAMUALAIKUM & GOOD DAY.
Belum terlambat rasanya untuk mommy wish Happy New Year 2013 untuk semua. Alhamdulilah after a long break kami selamat sampai ke Brunei last Wednesday. 3A pun dah start sekolah. 
Walau mood belum betul2 HEAT untuk jot down cerita apatah lagi resepi tapi mommy gagah jugak ni since banyak travellog yang nak kena simpan dalam Wind of Change. 
1st better mommy mulakan dengan kenangan kami @Sabah. Bestnye pusing 1 Sabah & we were really enjoyed nice view @sana (walau ada sedikit cacat cela, later mommy bgt apa yang spoiled).

Day 1
Perjalanan dari Kg Danau, Brunei ke Kota Kinabalu, Sabah.
Pit stop = Sipitang, Sabah

Kami mulakan perjalanan kami tepat 7:45am & singgah breakfast dulu di Sengkurong sebelum terus ahead ke Kuala Lurah (sempadan Brunei/Sarawak). Selesai cop @KL, kami teruskan perjalanan ke Limbang, Sarawak. Berhenti kejap @Limbang town untuk money change.

Queue arah Limbang, Sarawak

Di sempadan Limbang,Sarawak/Temburong,Brunei kami stucked about 1 hour sebab Q panjang sangat masa crossing sungai Pandaruan (yang lucunya, beratur punya le panjang & lama nak naik feri crossing the river tapi tak sampai 5 minit dah sampai seberang sungai. Hehe!!! u all refer gambar tgk camne keadaan sungai yang memisahkan Malaysia vs Brunei tu). Just fyi, skrg ni tgh dlm construction untuk bina bridge menghubungkan 2 negara tu.


After settle semua 8 checkpoints (Kuala Lurah,Brunei - Pandaruan,Sarawak - Ujung Jalan,Brunei - Labu,Brunei - Mengkalap,Sarawak - Merapok,Sarawak - Sidumin,Sabah) kami singgah ke Sipitang, Sabah & enjoyed our 1st view of beautiful Sabah.




 Esplanad Sipitang sangat sesuai untuk jadi persinggahan bagi menghilangkan lenguh & menjamu selera kerana terletak in between perjalanan jauh Brunei - KK. Kami lepak2 & menghirup udara segar di tengah2 pondok terapung (ramai orang yang lepak @situ. Ada yang duduk2 berborak & ada juga yang terbaring lena dibuai angin laut).



Alhamdulilah kami sampai KK pukul 5:40pm & terus check-in @Promenade Hotel. Malamnya just dinner @Pizzahut, Suria Sabah.



Esok kami akan meneruskan perjalanan ke Kudat untuk sampai ke Tip of Borneo. Jangan lupa next N3.




   

8 comments:

ishamizu said...

Bestnya jln2 ke Sabah! Teringin nk pegi nti one fine day. Cantiklah kt Sipitang tuh! Nway, selamat tahun baru! :)

Nooriah Abdullah said...

bestnya ronda2 Sabah,akak jugak yg dok rumah huhuhu mudah tak makan Ros..

Nisah Idham said...

Salam Kak Ros.. sekian lama nisah tak jenguk blog akak. bukan dah lupa, cuma setiap kali nisah nak masuk je.. mesti keluar MALWARE tu.. memang tak dapat masuk lah lepas tu.. banyak yang Nisah terlepas.. Alhamdulillah, ni dah boleh masuk dah..

>> Happy New Year 2013..

EmbunRosaliza said...

Assalam ros..akk tak pernah sampai ke sabah mahupun sarawak apatah lagi ke brunie, rupa2nya sungai kecil je memisahkan antara malaysia n brunei ya, lucu pulak tgk heheh. Tq berkongsi cerita

rostina76 said...

Mmg banyak yg menarik & view cantik2 @Sabah. In Sha Allah one fine day smp u al plak ;)

rostina76 said...

Alaa, knoor kalau ronda x p dah yg dekat2 ni. mau terbang london plak tu ;)

rostina76 said...

salam nisah....alhamdulilah harap2 xde lg virus2 ni putuskan hubungan kita . mmg ramai yg xdpt jenguk wind of change aritu, kros pun dah redha je. btw tqvm sbb masih lagi sudi jenguk akak. xde la sunyi lagi pasni, hehe

rostina76 said...

Assalam kak. Borneo ni especially Sabah, Sarawak, Brunei & Kalimantan mmg serumpun & byk persamaan. Limbang, Sarawak tu pun actually satu daerah yg memisahkan Temburong, Brunei dgn Brunei besar. Tapi dah Malaysia yg punya jadi byk le prosedur & laws yg menghadkan aktiviti masing2. Sungai tu pun klau berada dlm negara yg sama baik Brunei mahupun Msia mesti dah lama ada bridge @situ....pepepun alhamdulilah dijangka siap akhir 2013 kot bridge tu utk memudahkan aktiviti rakyat kedua-dua negara :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...