بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Wednesday, 29 February 2012

MENU ORG PANTANG LPS BERSALIN

Tu dia.......Mommy bukan berpantang ye tapi terpaksa makan menu org pantang bersalin sbb peyut dah buncit masuk angin gaya org bersalin. Wakakaka!!!suspen je daddy bila cakap perut mommy ni buncit semacam je mcm ada baby. Suka le dia kot kalau ada baby tapi yg sebenornya mak dara kembung perut.
Menu ni le mommy makan hampir setiap hari masa berpantang. Huhu!!!sebelum tau resepi ni, makan nasi tak lalu je time pantang. Maunya tak jemu, asyik2 nasi kosong dgn lada hitam tumbuk (tabur atas nasi).Pastu kalau tak ayam bakar, daging bakar@ikan selar bakar. Naik jemu rasanya. Bila tau variasi mcm resipi 'sambal tumbuk lada hitam' ni baru le berselera. Matching dgn ulam pucuk kari/pegaga etc....
Btw, bilis tumbuk ni ala2 umai le kot tapi rasa lain skit. Kalau dapat @org Borneo ni makan dgn ambuyat mesti matching. Resepi mmg senang, mommy suka buat sekali sekala utk ubah selera tambahan plak daddy suka juga. Tak sangka pak dara pun minat, mula2 buat dulu siap bgt dia yg ni lauk mommy je tau(bukan apa, nanti xmau dengar dia complaint "ni lauk apa ni?". Sekali dia try, ngam plak dgn selera dia. Heheh!!!sehati sejiwa gak la.

Bahan2:
  • Ikan bilis (anggaran 1 cawan)
  • Bawang merah besar - hiris nipis2
  • Lada hitam 
  • Limau nipis (ambil jus)
  • Sedikit gula kalau suka
Caranya:
  1. Mula2 tumbuk lada hitam sehingga lumat.
  2. Kemudian masukkan ikan bilis & tumbuk lagi sehingga lumat (jgn terlampau lumat xsedap).
  3. Masukkan dalam mangkuk kemudian perah limau nipis. Guna sebelah pun cukup (apapun bergantung selera kalau suka masam).
  4. Akhir sekali masukkan bawang hiris & sedikit gula. Siap.

*Lepas makan ni, sure kempis perut sebab asyik terkentut je. Kik3x........

Monday, 27 February 2012

Kuih Bronok a.k.a Kuih sagu

Hari Sabtu lepas projek mommy buat kuih tradisional warna warni lagi. Weh, sapa x kenal kuih ni mmg hampeh la sbb seingat mommy masa kecik2 dulu pun mmg glamer kuih ni. Tapi itula yg sayangnya, generasi moden sekarang especially org2 bandar rasanya dah x kenal kuih ni kot. Yang bestnya Arfa suka makan kuih ni tapi dia panggil kuih jelly. Heheh!!! mungkin sebab rasanya yg lembik2 kenyal kot. Bila imbau kembali zaman kecik2 dulu banyak dah rasanya kuih muih tradisional yg hampir 'pupus'. Mungkin disebabkan tidak diturunkan ilmu kepada anak cucu @ mungkin jugak anak cucu yg moden skrg ni lebih suka&senang buat kuih/kek/biskut2 moden. Macam mommy sendiri mok mmg terer masak kuih muih tradisional ni sbb dia mmg berjual dulu2 tapi yang sayangnya tidak diturunkan ilmu itu kpd kitaorg secara total. Yelah, nak tg kami mitak baru mok share kan lagipun mentality mok dia mmg xnak anak2 cucu dia susah payah buat kuih muih ni (cakap dia, alah senang beli jelah...) emmph!!!itu la yg silapnya. Mok mmg berimpian anak2 dia semua jadi mem besor (nak makan order je, hehe hakikatnya anak2 dia mmg mem besor(body besor) tapi x suka arah org buat tapi sebaliknya kena arah utk bt kuih muih ni. ahaks!!!)
Eh, melalut mengumpat mok plak. Ampun mok!!! hehe berbalik cerita resepi mommy last saturday. Alahai, kuih paling senang alaf dulu,kini&selamanya.....TARRRA! kuih bronok a.k.a kuih sagu.



Sumber: mama kastam tioman @MyResepi 

Bahan-bahan ( Loyang 22 cm )
1 gelas sagu biji kecil
3 gelas air
3/4 gelas gula pasir
Sedikit pewarna merah
1/2 biji kelapa parut putih sahaja
1 sudu kecil garam
1 sudu teh esen rose (mommy guna sirap ros utk warna merah ni, pastu buat lagi adunan warna kuning utk perisa pisang & adunan ke-3 warna hijau utk perisa pandan)
Kasi variasi warna & rasa. Baru hidup ini meriah&ceria....



Cara-cara
1. Panaskan air + pewarna merah sehingga mendidih.
2. Masukkan sagu, kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula, gaul rata. Apabila adunan nampak pekat sedikit, masukan ke dalam loyang 8 1/2 " x 8 1/2 " x 1 "
4. Kukus selama 20 minit. Walaupun kuih ini boleh di kacau saja di dalam kuali tetapi apabila di kukus, sagunya akan nampak berbiji-biji. Lagi enak rasanya.
5. Apabila sudah masak, sejukkan dan potong ikut suka dan gaul dengan kelapa parut. 
6. Siap.

Saturday, 25 February 2012

Kek Pandan Kukus

Alahai.....boring betul la. Masa mula2 blk dr bercuti bln Januari lepas mmg mood MALAS melanda sehingga sebulan penuh (mcm bulan mengambang penuh le plak cukup sebulan). Masuk bulan Febuari baru merangkak2 nak bereksperimen apatah lagi mood hilang sbb xdpt bertemu mata lagi dgn toys yg br order dr UK (huhu!!! terlewat 2 hari je brg smp Msia, kami dah blk Brunei). Last2, bila semangat dah panas membara, alih2 oven plak xleh nak panas2. Huwaaaaa!!!!mmg haru btul la. Last 2 weeks mommy ada nak bt lasagna, bila heat up oven tiba2 'blackout' satu rumah. Cari2 punca rupanya oven. Pastu cakap dgn daddy suruh check, dia ckp try guna suis lain kot2 suis yg rosak. Peram la semangat lagi seminggu. Atlast, minggu lepas bila nak menggodek tepung bt kek pandan marble Mamasya, alih2 tgk oven xmenyala pun lampu. Check2 suis, MasyaAllah mujur tak cair suis. Bila daddy tgk confirm la oven dah rosak. Ini yg melemahkan semangat nak bereksperimen ni. Kalau daddy xbgt kat landlord suruh baiki, mommy nekad dah nak beli baru (beli yg biasa2 dah le murah2). Nanti nak blk Msia xde la berat sgt nak angkut (tak pun jual ke lelong2 @sini).
Harini mmg dah xleh tahan lagi la semangat nak buat kek, nak2 plak stok pes pandan xusik2 satu botol yg dah siap2 blend. Itu yg mencari alternatif utk buat kek pandan kukus ni. Harap2 sedap le rasanya. Resepi ni dapat hasil bantuan cik google. Singgah ke rumah jiran macho @Miri ni. Terer giler mamat ni, malu mak dara ni baru nak belajar. Kat entry dia pun dia bgt org yg mencuba resepi dia ni amatur yg baru nak kenal tepung & alat-alat memasak je. Memang kena la tu atas batang hidung mommy ni. Tak kisah le, yang penting boleh abiskan stok pes pandan yg banyak tu & 4A suka nak ngap.
Sapa2 yg rasa amatur gak tu blh la try gak. Btw mommy ada adjust sket2 sukatan asal. 



Sumber: ryo 
Bahan2 :
  • 325 g butter/margerin
  • 1 1/2 cawan gula pasir (next time buat kena kurangkan 1 cawan aje sbb manis sgt).
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 5 biji telur
  • 60 ml pes pandan
Caranya :
  1. Sediakan pengukus & didihkan air.
  2. Pukul butter bersama gula hingga kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu.
  4. Masukkan tepung dan pes pandan.
  5. Pukul lagi hingga adunan sebati.
  6. Masukkan adunan ke dalam bekas 8"x8" yang sudah di griskan.
  7. Bila pengukus dah mendidih,kukus selama 1 jam @sehingga masak.

Wednesday, 22 February 2012

Projek Aiskrim

Hehehe!!! projek aiskrim Ahdia. Bila last week dia demam, tiba2 je Ahdia suggest kat mommy buat orange fizz macam OSO bt (citer cartoon @channel disney). Huhu!! siap dengan muka sedih demam tu dia cakap "mommy bt la mcm OSO tu nanti cepat la adik sihat".....Kalau u al nak tau dlm citer OSO tu dia buat ice cream dari squeeze orange home made pastu isi dalam bekas ice cube yg petak2 tu. Masa masih cair tu dia tegakkan toothpicks tgh2 (cucuk atas plastik). Haiiiiii dik, byk keje nak kena buat tu. Masa dia cakap tu mommy iyakan aja cakap dia tapi dalam hati tunggu la mommy beli bekas ready made cantik punya dik. Tak blh cakap awal2 sbb nanti merengek2 nak kita ikut cakap dia. So, last2 bila mommy beli bekas ni pastu pujuk2 baru dia agree. Heheh!! itu yg terhasilnya projek aiskrim ni. Bagus jugak bt aiskrim ni save duit mommy. Kalau tak hari2 balik sekolah mesti nak kena beli air kotak la, aiskrim la, calcium la..etc. Flavour tu plak variasikan baru menarik&dorg suka. Mommy beli tropical Minute Maid Pulpy Tropical mix & Sunkist Healthy Health Real orange pulp. Pastu buat jugak flavour milo & syrup Hershey's. Pulun le diaorang tu.

Balik sekolah trus ngap.

Si Kenit yg baru baik demam & sparing dia, Si Rongak.

Petang Arfa blk sek ugama makan lagi.

Suka bebenor kalau dpt makan aiskrim.


Sunday, 19 February 2012

Layan keledek goreng rangup


LAYAN GAMBAR JELAH!!!RESEPI BIASA2 JE. 
(Yang penting nak bagi rangup mesti ada air kapur&telur)

TOM YAM KUNG

Gambar ni dah lama dan lupa dah nak jot down resepi tomyam kung ni, sampai le semalam ulang masak tomyam ni baru teringat nak masuk dalam blog so that next time tak lupa lagi&takyah google cari resepi lagi. Mommy suka resepi ni sbb simple&rasanya mmg cukup. Kalau tak tambah susu tu jadi le tomyam biasa tapi bila masuk aje susu/santan trus tukar jadi 'kung'.

Sumber: Youtube (Indonesian Foods)

BAHAN2:
  • 5 biji bawang merah (shallots) - hiris/potong 4
  • 3 tangkai cili kering
  • 5 tangkai cili padi (bergantung tahap kepedasan masing2) - ketuk pecah/hiris
  • 4 batang serai - ketuk pecah/hiris
  • 5 hirisan lengkuas 
  • 4 keping daun limau purut -hiris 
  • Cendawan butang - hiris nipis
  • 1 tangkai daun ketumbar
  • 10 ekor udang kertas/harimau (bersaiz besar)
  • 2 sudu besar stok ayam
  • 2 sudu besar perencah hot&sour tomyam paste
  • 2 sudu besar kicap ikan/sotong
  • 4 sudu besar jus limau
  • 8-10 sudu besar susu cair/santan
  • Air
CARANYA:
  1. Masukkan air ke dalam periuk & tambahkan stok ayam. Jerang air rebusan.
  2. Masukkan juga lengkuas, bawang, serai, cili kering & cili padi. Tunggu hingga mendidih.
  3. Apabila mendidih, masukkan paste tomyam & daun limau purut. 
  4. Kemudian, masukkan cendawan butang & udang. Kacau rata.
  5. Tambahkan kicap ikan. Tunggu sehingga mendidih, kemudian padamkan api.
  6. Tambahkan jus limau & susu cair/santan. 
  7. Akhir sekali masukkan daun ketumbar. Kacau & sedia dihidangkan. 


Wednesday, 15 February 2012

Kensom (Ikan Merah)


Resepi kampung yg memang terangkat. Cukup lengkap, masam masin pedas!!!! Kalau makan ni dengan nasi panas pastu ulam-ulaman. Pehh!!memang confirm tambah 2 pinggan. Menu kami semalam. Sempoiii.......

Sumber: Mingguan Wanita Sajian Selera Januari 2007 
(mommy adjust sukatan je utk suite dgn bilangan kami)

Bahan2:
  • 3 keping ikan merah yg bersize besar (kalau suka ikan talapia lagi terangkat-kami tak suka)
  • 3 batang serai* (kalau nak ketuk je pun ok, so xde le serat berserabut sangat dlm kuah)
  • 4 hiris lengkuas*
  • 2 hiris halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 8 biji cili api (bergantung tahap kepedasan masing2)*
  • 2 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 8 biji bawang merah*
  • Sedikit belacan*
  • 3 cawan air
  • Jus asam jawa/2 keping asam keping
  • Gula & garam secukup rasa
  • Nanas/kangkung (mommy tak letak sebab dah jemu dgn nanas/kangkung)
*Lebih ngam bt kensom ni + kangkung goreng belacan.Hehe!!! idea je.

Cara Membuat:
  1. Bahan * dikisar halus.
  2. Masukkan air ke dalam periuk & masukkan bahan kisar.
  3. Masak sehingga mendidih.
  4. Masukkan ikan & biarkan sehingga masak.
  5. Kemudian masukkan nanas/kangkung.
  6. Akhir sekali masukkan jus asam jawa/asam keping & perisakan dengan garam serta gula.
  7. Siap.

Tuesday, 14 February 2012

Salsa Tomato & Timun

Balancing kepada nasi nanas & kerutub daging, ini dia Salsa Tomato & Timun. Kalau kebiasaan kalau org bt nasi minyak ke, nasi tomato ke @ apa2 nasi yg berempah & berlemak mesti match dengan acar timun/acar jelatah kan? so, mommy bt sedikit kelainan tapi really worth it. Matched just perfectly, kata org putih.

Bahan2:

  • 1 batang timun (ambil bahagian keras & buang biji, potong dadu)
  • 2 biji tomato yg agak keras/muda (buang biji & potong dadu)
  • 1 biji bawang merah besar (potong dadu)
  • 1 ikat daun ketumbar/daun mint (potong kasar)
  • 2 sudu besar jus limau nipis/lemon
  • 2 sudu besar minyak zaiton(extra virgin olive oil)
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh gula
  • 1/4 sudu teh lada hitam (mommy tak letak)
* u al blh tambah lagi vege spt capsicum, cili merah, buah zaiton etc

Cara penyediaan:
  1. Campurkan kesemua bahan ke dalam mangkuk besar & kacau.
  2. Biarkan selama 5 minit agar rasa meresap.
  3. Boleh juga simpan di dalam peti sejuk seketika bagi yg suka begitu.

KERUTUB DAGING KELATE

Haa, ni dia partner nasi nanas mommy. Mari dari kelate nok royat bui. Kerutub daging asli tapi gak tak sesedap yg mok bt jugak rasanya. Huhu!!!rindu ke mok.


Bahan2:
  • 500g daging (potong dadu)
  • 5 sudu besar rempah kerutub (mommy beli yg timbang @Pasar Siti Khadijah KB blk br2 ni)
  • 8 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 1 btg kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • Santan pekat (dari sebiji kelapa)
  • 2 sudu besar kerisik
  • Minyak
  • Garam
  • Nise/gula melaka

Cara membuat:
  1. Kisar bawang merah, bawang putih, halia & lengkuas sehingga lumat.
  2. Perap daging bersama2 dengan rempah kerutub & bahan kisar di atas. Biarkan seketika.
  3. Tumiskan kulit kayu manis & 3 serangkai sehingga garing.
  4. Masukkan daging & masak sehingga pecah minyak.
  5. Masukkan santan & tunggu sehingga daging empuk.
  6. Masukkan garam, nise & kerisik. Gaul rata.
  7. Sedia dihidangkan dengan nasi putih mahupun roti.



NASI NANAS


Nak tayang hasil eksperimen yg BOMMM Ahad lepas. Macam mengidam pulak nak makan nanas. Mula2 tu mommy beli nanas then makan mcm tu aje sbb manis betul nanas kat sini. Budak2 ni pun suka sgt makan sampai luka2 bibir baru stop. Huhu!!kesian kat dorg ni especially Ahdia, mulut merah menyala jadinya sbb pulun makan byk sgt. Tak puas hati sbb mommy tak sempat pulun, mommy beli lagi sebiji. Tiba2 teringat kat satu resepi dalam majalah SAJI yg buat Nasi Nanas. Korek punya korek last2 jumpala resepi tu. Apalagi, bereksperimen sakan le mommy dengan nanas. Hahh!! baru puas hati makan nanas. Jom kita layan resepi nasi nanas ni. Memang sedap rasanya & ditambah pulak combination dengan kerutub daging serta salsa tomato & timun. Walaupun berlainan keturunan & bangsa (ekekek...yelah kerutub mari dr kelate, salsa plak come fr Mexico/Spain......alih2 kena bergaul mesra). Tapi mmg tepatla gabungan 3 serangkai ni. Complete & Balance!!! x caya, u al try le sendiri.

Sumber: Majalah SAJI (keluaran April 2008)

Bahan2: 
(mommy buat 3 cawan beras basmati tapi mommy jot down original recipe ye cuma adjust skit2 je)
  • 1 cawan beras basmati
  • 1 sudu besar stok ayam
  • 3cm kulit kayu manis
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 5 ulas bawang putih ( hiris)
  • 1 cawan jus nanas ( resepi asal 1 1/2 cawan tapi mommy kurangkan sbb nasi lembik la guna sukatan asal. Pastu jus nanas mommy beli yg ready made dlm tin, blh juga kisar nanas fresh dgn semangkuk air)
  • 1 biji bawang besar (hiris)
  • 250g nanas (potong dadu)
  • 250 ml susu cair
  • Minyak masak
  • Sedikit kismis
  • Sedikit bawang goreng

Cara menyediakan:
  1. Beras basmati dicuci bersih & ditoskan airnya.
  2. Panaskan minyak & tumis bawang putih, bawang merah & kulit kayu manis serta 3 serangkai. Goreng sehingga naik bau.
  3. Masukkan jus nanas & biarkan sehingga mendidih. 
  4. Selepas itu, masukkan nanas, beras basmati, garam, susu cair & stok ayam.
  5. Tanak seperti biasa.
  6. Biarkan sehingga air kering. 
  7. Setelah hampir masak, gemburkan nasi serta taburkan kismis & bawang goreng.
  8. Sedia dihidangkan dengan lauk kegemaran masing2.


Inilah set nasi nanas kami. Untuk resepi salsa tomato timun & kerutub sila lihat di entry selepas ini.

Monday, 13 February 2012

PUTERI AYU a.k.a PRINCESS GORGEOUS

Disebabkan fancynya tuan puteri ni maka mommy dengan sendirinya suka memperkenalkan 'Princess Gorgeous' a.k.a puteri ayu (dah konservatif ni, hehe!).


Resepi 'Princess Gorgeous' ni mommy jmp kat fotopages mamasya. Menarik sungguh puteri ayunya berbanding yg biasa2 org buat (biasanya kan ayu je berbaju hijau dengan selendang putih) tapi yg mamasya buat bajunya colorful dan dipadankan dengan selendang putih. Gorgeous!!!!!

Kalau u al nak glamer lagi buat le puteri vogue ke, puteri menawan hati ke etc......hehe!Bila buat kuih ayu ni teringat kat mamasya, seronoknya dorg skrg ni tgh bcuti ke Istanbul sebelum bertolak blk bercuti ke Malaysia.


Bahan-bahan:


  • 270 gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil ovallate
  • 240ml santan/ fresh milk
  • 1 sudu besar jus pandan
  • 3 biji telur
  • 240gm gula
  • Kelapa parut (muda) digaulkan sedikit garam dan 1 sudu besar tepung kanji (mommy terlupa letak tepung kanji but ok jelah melekatnya)

Cara-caranya:

  1. Telur dipukul bersama gula sehingga kembang.
  2. Masukkan santan, ovallate dan tepung gandum.
  3. Gaulkan sehingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 3@lebih warna (mommy guna warna merah,hijau,kuning & coklat).
  5. Panaskan periuk kukus dan sapukan sedikit minyak pada acuan.
  6. Ambil sedikit kelapa yang telah digaulkan tadi dan tekan sehingga padat.
  7. Tuangkan adunan tepung tadi. Kukus hingga masak selama 15 minit.

NOTA: kuih ini boleh juga ditukarkan jus pandan / perwarna lain dengan pes coklat 
(mommy letak perasa pisang utk puteri gorgeous tu).



Saturday, 11 February 2012

KETAM GORENG ALA NEO-DAPUR NYONYA STYLE

Alhamdulilah i managed to prepare this controversy recipe using my own 'hentam aje' ingredients. Really hope it will help others who keen to know the recipe as well. For your info, this recipe actually appeared to public thru TV3 slot 'Dapur Nyonya' if i not mistaken every Thursday morning host by Chef Florence Tan & Charmaine as her assistant chef. Me myself really keen to know the recipes as the slot doesn't give details in written and the show also very fast & that the reason why many of the audiences can't copy the recipes. The worst still, even in their fan page also no details provided for the recipes (many liker keep ask the recipe & even some of them personally write an email to TV3 but until today there is no reply from them). I wonder why this thing could happen since u publish the recipes online but seem u don't want to share the secret recipes by end of the day. I really frustrated to wait for the recipes especially by Chef Florence herself because this is her own recipe that she claimed was prepare to her late mother in law. At 1st i just want to ignore this recipe but honestly my mind keep rewind me to that tempting crab with the combine aroma of Asian taste (i guess). That's the strong reason why i personally want to experiment with my own ingredients that i based also to the picture in their 'Dapur Nyonya' fan page. I hope Chef Florence or other people who know the genuine recipe could share it with me later on. For the moment just stick to this tempting recipe & i believe u gal sure agree with me this time. Must try to believe ;)
Btw for the recipe i choose to jot it down in BM so it easier for the readers to read. After all, u can use the translator to suite ur need.Tq

Bahan2:

  • 5 ekor ketam (boleh potong dua/seekor)
  • 1/2 cawan udang kering (tumbuk hancur)
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan/seafood (campur sedikit air menjadi pes)
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk hancur)
  • 2 sudu besar taucu
  • 2 sudu besar kicap masin/sotong
  • 2 batang serai (diketuk)
  • 2 tangkai daun kari
  • Sedikit gula
  • Sedikit air
  • Minyak utntuk menumis
Cara menyediakan:
  1. Mula-mula, goreng ketam dalam minyak yg betul2 panas sehingga ketam berubah warna. Angkat dan toskan.
  2. Tumis bawang putih sehingga garing dan masukkan pes kari.
  3. Goreng sehingga garing, kemudian masukkan taucu dan udang kering. Kacau sebentar (jika terlalu kering, masukkan sedikit air).
  4. Masukkan juga serai dan daun kari beserta kicap masin & gula.
  5. Apabila tumisan mendidih, campurkan ketam yg telah digoreng tadi dan gaul sebati.
  6. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba!

Friday, 10 February 2012

KARIPAP RANGGUP




Best la eksperimen harini. BUAT KARIPAP. Walau dah terer wat karipap pusing mak tok  yg rangup (chewah perasan) tapi kalau mommy wat karipap biasa mmg tak menjadi sangat. Tak rangup & kulitnya jadi tebal. Tiba2 harini terasa rajin plak nak study details mcm org bt karipap walau dah sejuk tapi masih rangup. Ada jugak mommy terjumpa petua nak rangupkan karipap ni dalam majalah wanita semasa mommy belek2 resepi kuih ropa last week.
So, marila kita sama2 jot down agar tidak lagi lupa bila nak bt in the future. Ahdia & Anis makan lebih 4 biji seorang petang tadi. Bila mommy tanya byknya kakak makan, Anis jawab "sedap sgt mommy bt".....heheh!!!Resepi kat bawah ni mommy alter skit ikut info2 lain yg mommy ada.
Sumber: MyResepi (nasuha)

Bahan-bahan (45-50 biji):
  • 500gm tepung gandum - diayak
  • 1/2 sudu besar garam
  • 94gm marjerin/butter/shortening/vegetable fat - (mommy guna 50g marjerin + 50g shortening, campur 2 sudu besar minyak)
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan ais
  • 250ml air (mommy guna 200ml air + 3-5 ketul ais)
  • inti karipap secukupnya (boleh refer resepi inti kuih ropa)
Cara:
  1. Masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk adunan yang besar. 
  2. Pecahkan telur ke dalam tepung tadi dan gaulkan rata sehingga menjadi serbuk roti.
  3. Sementara itu panaskan butter/marjerin/shortening dengan api sederhana panas sehingga kesemua cair dan hampir mendidih. Jangan lupa campurkan 2 sudu besar minyak masak.
  4. Angkat dan tuangkan ke dalam adunan tepung tadi. Gaulkan dengan menggunakan hujung jari sehingga menjadi serbuk roti. Tabur sedikit garam.
  5. Setelah itu tuangkan campuran air ais tadi ke dalam tepung sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh dan tidak melekat di tangan (campuran air tidak digunakan kesemuanya cukup sekadar adunan menjadi doh).
  6. Kemudian bentukkan doh menjadi bulat dan rehatkan selama 1 jam. Tutupkan mangkuk adunan tadi dengan kitchen towel yg lembap (mommy tak tunggu pun, terus je canai).
  7. Ambil satu bahagian doh tadi dan canaikan menjadi nipis (ketebalan kulit bergantung pada selera masing2).
  8. Isikan 1 sudu besar inti dan kelimkan bahagian tepi atau boleh juga menggunakan acuan karipap.
  9. Lakukan sehingga habis.
  10. Selepas itu bolehlah digoreng dengan api yang sederhana panas sehingga garing dan keperangan. Sedia sebagai hidangan minum petang.
The Making

Dapat dalam 38 biji je sbb inti habis.

Tgk le kuali kecik ni. Beli kononnya nak bt rempeyek tapi tak jadi2 lagi. Goreng karipap le dulu.

Thursday, 9 February 2012

Biskut Batik & Kemeriahan Chinese New Year!!!


Kemeriahan Chinese New Year dah pun berakhir tapi kat sekolah Arfa Zafran, sambutannya masih diteruskan dgn sambutan Majlis Mesra pada hari Sabtu 4/2/2012 yg lepas. Parents diminta menyediakan makanan untuk hidangan bersama budak2. Pada hari tersebut juga diadakan tarian Naga oleh persatuan Tionghua Mukim Tutong.

Enjoy viewing pictures by Arfa Zafran



Arfa request bt spagetti( ni mesti kwn2 dia yg request gak ni almaklum le time birthday dia thn lps mommy bt spagetti, pastu time hari kanak2 last year bt spagetti gak. Arfa cakap kwn dia puji mommy bt spagetti sedap). kik3x....kembang lagi lengan mommy ni. This time malas le nak bt spagetti lagi, so dok pikir2 nak prepare apa. Ingat nak bt kuih puteri ayu tapi kelapa parut xde. Last2 yg paling senang bt biskut batik ajelah. Nak bt pun senang, Arfa nak bawak pun ringan & org nak ngap pun senang. Kalau kat Brunei ni glamer jugak kek/biskut batik ni. Time nak raya aritu mmg berlambak2 org jual online biskut batik ni. Mommy pun dah hilang memori pasal biskut batik ni smp le last year kami pindah ke Brunei ni. Macam bersepah2 biskut/kek batik ni. Satu lagi yg glamer biskut vico (haa, yg ni later mommy share resepinya). Seingat mommy, zaman mommy anak dara dlu (rasanya masa stay dengan C.Long) mmg pernah bt. Kiranya biskut pertama le bikin sendiri. Kik3x, sendiri bikin, sendiri ngap. Tapi dulu bt mmg pakai hentam je resepi pun simple dimple. Takde le masak2 ni. Pakai campur milo+susu+biskut marie=Gaul2 je. Tapi rasa not bad la, sedap gak. This time mommy bt proper sket la resepinya ikut cara org2 tua. Untuk Arfa bawak gi sekolah ni mommy bt yg 'damit' (kata org Brunei utk kecik molek). Budak2 ni kalau bt besar2 membazir, makan xabis. Bila bt damit2 ni mmg sekali ngap je, confirm masuk mulut semua. 

Sumber: K.As dr NZ

Bahan2:
  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter @ 125g
  • 2 biji telur
  • 1/2 cwn serbuk koko 
  • 1 cwn milo 
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula atau gune 3/4 tin susu pekat
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko (mommy bt 1 cwn milo + 1/2 cwn koko dan 3/4 cwn gula pasir).

Cara-cara:

  1. Patah2kan biskut. Ketepikan.
  2. Dalam periuk, campurkan koko,milo,air dan gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut.
  3. Masukkan butter,kacau sampai butter cair.
  4. Kecilkan api, masukkan telur.Kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).
  5. Padamkan api.
  6. Masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.Kacaukan sampai semua biskut dah di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalau nak byk cokelat gune sket ajer...)
  7. Masukkan dlm loyang. Tekan2 sket bg padat. 
  8. Simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.

 
Tapau untuk Arfa

Urap kacang botol/winged beans salad

Entry harini mommy masukkan resepi kerabu kacang botol versi jawa. Dorg panggil urap. Mommy mmg suka la urap style jawa ni, tak kirala urap daun selom ke, taugeh ke, kacang botol etc. Semenjak dok Puncak Alam la yg tau makan urap ni sbb kat sana ramai org2 Jawa Selangor. Member2 pun majoriti org Jawa gak. Alahai bila citer pasal org Jawa, tiba2 teringat plak Nasi Ambeng. Kalau dulu mommy selalu makan nasi ambeng dgn BF @Kota Damansara. Mmg sedaple nasi ambeng @situ. Mommy try beli @pasar malam Puncak Alam pun xleh challenge yg @Kota Damansara tu. Bila la plak nak merasa? Kalau pasni blk Msia pun blm tentu dpt merasa. Eh!!melalut ke nasi ambeng plak dah. Tadi nak jot down urap kacang botol kan? Heheh!!mengimbau kenangan jap. Okey!! mari kita belajar membuat urap kacang botol ye anak2.

Bahan2 yg diperlukan:

  • 10-20 batang kacang botol
  • Kelapa parut (dari setengah biji kelapa yg agak muda)
  • 3 biji cili merah
  • 3 sudu besar udang kering (tumbuk hancur)
  • 1 biji bawang merah besar 
  • Garam
  • Gula
  • 2 sudu besar jus limau
Cara membuatnya:
  1. Kisar cili merah & bawang (jgn terlalu lumat). Kalau boleh jgn letak air (kisar kering la).
  2. Sangai kelapa parut bersama2 dengan cili, bawang & udang kering sehingga sedikit kering.
  3. Dalam mangkuk besar masukkan kacang botol yg telah dihiris nipis2.
  4. Curahkan gorengan kelapa ke atas kacang botol. 
  5. Tambah sedikit garam,gula & juga air perahan limau.
  6. Gaul rata & sedia dihidangkan.

Wednesday, 8 February 2012

KUIH ROPA a.k.a KUIH LIPAT


Entry kali ni masih lagi bab mencuba kuih muih tradisional. Kuih lipat a.k.a Kuih Ropa, resepi asal dr majalah mingguan wanita keluaran Ogos 2007 (huish berzaman). Just nak bocorkan rahsia. Dulu mommy mmg suka beli majalah mingguan wanita sbb nak collect booklet resepi yg kat tgh2 majalah tu. Kompilasi booklet ni mmg tebal la mommy simpan dlm ring file sampai skrg tapi jarang2 je jenguk. Takpela, sekurang2nya seronok jugak belek2 semula booklet ni walau zaman canggih ni d hujung jari je nak cari resepi apa semua tak sampai 5 minit dah ada dpn mata. Bila boring2 tu, membelek resepi dapat skit idea nak masak apa.

Okey, utk kuih ropa ni senang je cara penyediaannya. Btw lupa nak bgt, bagi mommy la kuih ropa ni mcm adik beradik roti jala la rupa & rasanya. Barter dia pun sebenarnya sama mcm bahan2 nak bt roti jala. Teknik je yg berbeza. Contoh roti jala kita kirai kan jalanya, manakala kuih ropa ni kita lipat kainnya. Heheh!!! inti pun sama mcm kuah kari cuma kita keringkan ia. U all tgk la resepi kat bawah mommy jot down. Sekali sekala timbul semula kuih ropa ni bagus juga.

Bahan2 kulit:

  • 1/2 kg tepung gandum (mommy guna 3 cawan tepung)
  • 1 biji telur
  • sedikit garam (1/2 sudu teh)
  • sedikit pewarna kuning (1/2 sudu teh)
  • sedikit minyak masak
Bahan inti:
  • 2 biji ubi keledek/kentang (potong dadu kecil)
  • 500g isi ayam/daging (kisar/cincang) - dlm majalah ni dia guna isi ikan
  • 3 sudu besar serbuk kari daging
  • 1 biji bawang besar ( potong dadu kecil)
  • Gula
  • Garam
  • Minyak
Cara penyediaan:
  1. Untuk kulit: Bancuh tepung gandum dengan air,garam & telur sehingga sebati.(Mommy blend aje semua bahan guna blender).
  2. Masukkan sedikit pewarna kuning.
  3. Menggunakan kuali non stick letak sedikit minyak. Leperkan seperti membuat lempeng.
  4. Untuk inti: Tumis bawang besar sehingga layu. 
  5. Masukkan isi ayam/daging/ikan. Goreng sehingga masak.
  6. Masukkan serbuk kari & goreng sehingga wangi. Jika kering, tambahkan sedikit air.
  7. Masukkan keledek/ubi kentang, garam & gula.
  8. Masak sehingga ubi lembut & kering.
  9. Setelah inti sejuk, sudukan ke dalam kulit ropa & gulung seperti menggulung kuih ketayap.
  10. Ulang sehingga habis. Sedia dihidangkan sebagai menu petang yang lazat.

Tuesday, 7 February 2012

Daging masak kicap dengan arrowhead

Entry harini masih berkisar tentang ubi ARROWHEAD. Mommy beli haritu dlm 3kg, so ada sedikit balance utk mencuba resepi lain selain dr kerepek garing. My curiosity went great!!! Heheh, masa google cari resepi guna arrowhead ni of course le byk link kpd blogger2 berbangsa Cina (dah mmg ubi ni timbul pun sbb dorg yg tanam kan). Terpaksa le mengolah semula resepi, takleh tiru 100% sbb deme guna p**k. Tapi atleast seronok blogwalking thru topic ni sbb byk kelainan & idea yg kita blh belajar. Frankly speaking kalau nak cuba kuih muih tradisional kdg2 dorg punya style lebih genuine nak compare yg blogger2 melayu nowadays ( byk sgt kreatifnya sampaikan original recipe dah hilang). Sorry la kalau ada yg terasa tapi ini my personel opinion aja. Tak jejas pun reputasi u all blogger2 yg dah hebat. 
Berbalik kpd resepi mommy ni, actually very simple & mmg kita dah masak sebelum2 ni pun cuma ada add on ubi arrowhead ni aje. Kalau biasa kita guna kentang kan, ibarat arrowhead ni sama la functionnya.


Bahan2:

  • 1/2 kg daging (hiris nipis2)
  • 2 ulas bawang putih (kisar)
  • 1 biji bawang besar (hiris nipis2)
  • 5 tangkai cili kering (rendam air panas & buang bijinya)
  • 10 biji ubi arrowhead/caladium (kupas kulit & potong 4)
  • 1 ikat daun bawang/kucai
  • 2 sudu besar kicap pekat
  • 3 sudu besar kicap manis
  • 3 sudu besar kicap masin
  • 2 sudu besar sos tiram
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air

Caranya:
  1. Goreng ubi arrowhead sehingga setengah masak. Tos & ketepikan.
  2. Dalam kuali bersih (tanpa minyak) masak daging sehingga kering airnya. 
  3. Kemudian, masukkan minyak & goreng daging. 
  4. Masukkan bawang putih ke dalam gorengan daging tadi. Masak sehingga bawang garing.
  5. Tambahkan kicap masin, kicap manis, sos tiram & juga kicap pekat. Gaul sebati.
  6. Jika daging terlalu kering, masukkan sedikit air.
  7. Taburkan cili kering, bawang besar & daun bawang. Gaul rata.
  8. Juga campurkan ubi arrowhead yg telah digoreng berasingan. 
  9. Sebatikan semua bahan. Sedia dihidangkan bersama2 nasi putih.

Ini pulak mommy just nak post gambar satu lagi resepi guna ubi ARROWHEAD. Resepinya sama mcm kita buat sup ayam@sup sayur. Just replace ubi kentang dgn arrowhead. NYAMAN!!!(kata org Brunei utk sedap).


Sup sayur & arrowhead

Monday, 6 February 2012

KUIH TAKO


Gambor baru dpt snap harini, itu yg daun pandan pun dah layu rupanya.

Aktiviti cuti Maulidur Rasul ; Projek Kuih Tako!!! Kalau masa mok ada @sini bulan puasa lepas, mommy dok sibuk nak belajar buat tepung pelita. Harini google cari resepi bt kuih tako plak sebab nak perabiskan water chestnut yg balance bt dimsum haritu. Dah nak buruk dah buatnya peram lama sgt. Haish!!! lately ni mommy xde masa sgt nak bereksperimen gara2 terjebak dgn online bz join partner dgn mak ngah Lela jual baju plussize. Tak sangka permintaan hangat @Brunei ni sampai xde masa sgt weekend nak layan eksperimen d dapur. Daddy pun dah mcm semacam je bila mommy nampak sibuk2 dgn bz ni. Huhu!!! dulu ingat nak hilangkan boring je tlg mak ngah jual, tak sangka permintaan banyak. Apapun, insyaallah mommy akan cuba control agar xleka & abaikan 4A @ rumah ni.
Eh, berbalik kepada resepi kita harini, mommy tertarik utk try resepi kuih tako dr blog laila kamilia (novelis dia ni).


Sumber: Lailakamilia


BAHAGIAN BAWAH
  • Water chestnut (potong dadu kecik2) 
  • 1 cawan tepung jagung 
  • 1 1/2 cawan gula pasir 
  • 6 cawan air 
  • Pewarna hijau (Mommy guna air pandan. So, 1 cawan air pandan + 5 cawan air biasa) 


BAHAGIAN ATAS 
  • 1 cawan tepung jagung (diayak) 
  • 7 cawan santan segera yang dilarut bersama air (kalau guna santan tin/kotak, make sure santan + air jadi 7 cawan gak, contoh santan 3 cawan, so air kena 4 cawan) 
  • sedikit garam 


CARA MEMBUAT (Untuk 33-35 biji)

  1. Buat acuan dari daun pandan berbentuk kotak. Boleh refer SINI kalau nak tau cara membuat acuannya.
  2. Campurkan semua bahan untuk bahagian bawah dan kacau atas api perlahan sehingga pekat.
  3. Tuang dalam acuan yang telah diisi dengan water chestnut terlebih dahulu.
  4. Campurkan semua bahan untuk bahagian atas dan kacau atas api perlahan sehingga pekat.
  5. Tuang di atas lapisan bahagian bawah tadi. Ratakan permukaan dengan licin.
  6. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidangkan.


Stok kuih Tako utk 2,3 hari ni. Mmg berbaloi2 bt kuih tako ni sbb Arfa suka bebenor. Dah 10 biji kot dia makan sorang since ptg semalam. Btw mommy dapat buat dalam 33 biji je sbb xpandai sgt agak masa senduk aduan tu. Ada yg terbanyak & last2 tu dah jadi terkurang. Heheh!!! xpela 1st trial.

Friday, 3 February 2012

Steamed Brinjals with Fragrant Sauce


Harini mommy jot down menu lunch kami. Very simple but yet really Bon Appetite!!! Resepi ni mommy dapat from booklet Steamy Revolution Tupperware brand & of course prepared by Chef Amy Beh. Selama ni mmg xbyk resepi yg mommy tahu utk prepare terung selain celur cicah budu @ paling gempak pun tumis sambal dengan udang kering. Dah lama dok terpandang resepi ni tapi harini baru tergerak nak try. Ya ALLAH, rugi rasanya x try dari dulu sbb mmg senang & yg paling penting SEDAP!!!!! rasanya masam2 manis, mmg membuka selera. Okey la, malas la nak bebel pjg2. U all try le sendiri kalau nak tau betul ke sedap.

Bahan2:
  • 3 biji terung panjang/brinjal
  • 2 biji cili merah (buang biji & hiris kecil2)
  • 3 biji bawang kecil/shallots (dihiris nipis)
  • 1 sudu teh minyak
  • 2 sudu teh minyak bijan
Seasoning
  • 1 sudu teh sos tiram
  • 1 sudu teh kicap masin/kicap sotong
  • 3 sudu teh jus limau
  • 1/4 sudu teh gula
Cara:
  1. Panaskan minyak & minyak bijan dan goreng bawang sehingga garing. Ketepikan.
  2. Basuh terung & kukus selama 10minit. Boleh juga dicelur (tapi pastikan tidak terlalu lembik).
  3. Sejatkan terung & sejukkan.
  4. Siat kulit terung & potong kecil2 sepanjang 10cm (xyah le sukat btul2.Agak2 je).
  5. Susun terung di atas pinggan & curahkan seasoning juga lebihan minyak gorengan bawang tadi.
  6. Taburkan bawang goreng & cili merah di atasnya. Siap.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...