Semalam, kawan consider rapat juga la dulu masa @Malaysia htr whatssap kat mommy. Bertanya khabar & mengharapkan mommy balik ke Malaysia next year for good (sbb mmg sepatutnya next year mommy dah start mengajar semula). Tetapi memandangkan InshaALLAH daddy akan sambung lagi contract kerja di Brunei ni maka kami pun tak pasti bila rezeki kami di sini akan tamat & pulang semula ke tanahair. Memang perasaan rindu suasana & kawan2 di Malaysia masih menebal tapi jauh di sudut hati perasaan sayang juga kat Brunei untuk ditinggalkan. Banyak perkara & perubahan diri yg mommy dapat improve especially hubungan kekeluarga sesama 4A+R juga yang paling penting mommy rasa lebih mendekati ALLAH dalam byk perkara.
Petang semalam mommy banyak le menggelamun teringatkan kawan2 lama yg dah kebanyakannya menyepikan diri. Dalam dok teringat dorg tu tiba2 teringat le kat sorang kawan ni & satu resepi dia yg mommy tak sempat nak cuba. Pernah tanya resepi secara teori je & lepas tu tak pernah nak cuba buat.
So, semalam mommy pun try le buat sepertimana yg dia ajar dulu (actually dah lupa yg dia ajar tapi sebab resepi ni basicnya sama aje cuma tukar bahan utama saja). Alhamdulilah!!!!!!mmg tak rugi sangat mommy buat semalam sebab DEFINITELY segala jenis kerabu (pantai timur style) will always be my favourite in list. For those yg nak cuba juga boleh la try. Memang sedap x dinafikan lagi dah.
Bahan2:
4 - 5 batang terung
2 ekor ikan (dibakar tawar & ambil isinya)
2 biji cili merah/cili padi (hiris nipis)
1 cawan kelapa parut (sagai garing & tumbuk sikit)
1 biji bawang merah (besar)
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan santan cair
Jus limau secukupnya
Garam/sos ikan
Gula
4 - 5 batang terung
2 ekor ikan (dibakar tawar & ambil isinya)
2 biji cili merah/cili padi (hiris nipis)
1 cawan kelapa parut (sagai garing & tumbuk sikit)
1 biji bawang merah (besar)
1 sudu kecil lada hitam
1 cawan santan cair
Jus limau secukupnya
Garam/sos ikan
Gula
Caranya:
1. Kelar terung memanjang. Panggang atau bakar terung sehingga lembut, lebih kurang 10 minit.
2. Apabila sejuk, kupas kulitnya dan potong 5cm panjang/hiris nipis. Ketepikan.
3. Tumbuk lada hitam, bawang merah & isi ikan sehingga lumat.
4. Dalam mangkuk besar masukkan terung & di gaul dengan bahan2 tumbuk. Masukkan sekali kelapa parut.
5. Curahkan santan & gaul sebati.
6. Perisakan dengan garam & gula. Akhir sekali tambah jus limau secukup rasa & hirisan cili potong.
7. Enak dimakan dengan nasi panas @ ratah pun sedap.