بِسْــــــــــــــــمِ اﷲِالرَّحْمَنِ اارَّحِيم

Saturday, 28 March 2015

Kerabu Timun & Carot

Assalamualaikum & salam sayang.
Adussss, berzaman nak buat new N3. Percaya @tidak 3 keping gambar untuk n3 ni amik masa sehari semalam baru berjaya loaded. Tak tahu laaaaa nak cakap apa, kang lebih2 kena halau negara depa plak. Tapi mmg dlm fb pun dok tgk ramai dorg2 ni dok complaint pasal internet servis kat sini mmg lousy giler. Dah la mahai, pastu mcm siput vavi. Kami dok sini dah nak masuk 5 tahun, 6 kali dah buat report pasal internet servis dorg ni. Datang baiki mmg ok le; bila report 2,3 hari dah mai repair tapi takdan setahun terhenjut2 lagi sebelum terus kojoi kot. Huhu!!!!!STRESS


Itu yg nak sambung citer Aussie mmg tak dpt le nak proceed (mau sawan gamaknya nak tunggu 20kpg gambar settle loaded).
Disebabkan bulan ni baru ada 4 n3 maka mommy gagah gak la tepek2 dulu resepi simple & bodo2. Kot2 ada yg nak kejar masa & malas masak cam mommy blh gak dpt pahala amal jariah share resepi camni kat u al ekk. Sihat lagi ni. Yang paling gumbira dapur tak kecah2 dgn minyak. Save gas lagi wehhhh. Haaa jom2 skodeng camna mommy buat.
Senang bebenor. 


Bahan2:
2 batang carrot (sagat)
2 batang timun (sagat bahagian tepi tanpa biji)
1 biji telur masin (rebus & lenyek)
1 labu bawang besar (hiris nipis)
1 batang cili merah (hiris halus)
Cili padi sesuka hati (hiris halus)
2-3 sudu jus limau nipis (mommy guna apple cider)
1 genggam udang kering (basuh & tumbuk)
Garam 
Gula
Kacang tumbuk (optional)
(carrot & timun yg siap disagat rendam kejap dalam air kapur)

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan dalam mangkuk besar kecuali telur masin & kacang tumbuk.
2. Perisakan sesedap hati anda.
3. Semasa menghidang, masukkan telur masin & taburkan kacang tumbuk.
4. Sesuai dihidangkan bersama nasi putih @ ratah saja untuk yang diet.


Selamat menjamu selera dgn menu sihat.


Tuesday, 17 March 2015

SELF DRIVE CAMPERVAN - Gold Coast

Assalamualaikum & salam sayang.
Mommy sambung citer Cuti2 Aussie kami.

Hari ke 6 kami spend the whole day @Movie World. At 1st mmg excited je sebab dari jauh dah nampak pintu gerbang & roller coaster  green lantern yg berbelit2. Tinggi jangan cakap leer. 

So, lepas beli tiket kami pun masuk.Sambil2 tu dok dengar daddy bebel2 mahai giler tiket. Hahaha!!!!kopak wallet jap. Btw, mana tak mahainye sebab tiket tu cover utk 3 theme parks sekaligus. Hampehhhh tul sebab plan awal mommy nak pegi Movie World & Dream World, sedangkan tiket tu cover untuk Movie World, Wet 'n' Wild & Sea World. Huhu!!!!mula tu cam cakap dgn daddy nak gak g dream world. Tapi kami cuma ada 2 hari je kat GC & tambahan tiket dah mahai giler. Bodoh la Rugila kalau burn je bayar mahai2 tapi tak g (itupun kami terpaksa pilih 2 out of 3 theme parks tu). So, by logic mmg kami pilih Movie World & Sea World la kan. Yang Wet 'n' Wild tu ala2 taman tema air la, xralat pun tak g sbb cam lebih kurang LEGOLAND la kot.



Cuma tak puas ati gak sebab boring rupanya Movie World ni, dia punya 4D effect hahaha!!!!! SUCK (ni mommy dengar mat salleh yg naik sama kami luahkan lepas abis round & berperang dgn superhero)………..heheh!!!sorry la ekk kalau ada yg tak setuju dgn statement mommy ni…….Rasanya mungkin sbb kami dah merasa US Singapore yg lagi gempak kot. Afterall mmg Movie World ni dah jadi cam old skool plak (ada superhero yg 3A tak kenai pun). 





Pepepun dah alang2 sampai, apatah lagi bebudak……3A mmg enjoyed til the peak gak la. Roller coaster yg berbelit2 & tigggi tu mommy tak kasi Arfa & Anis naik walau dorg ada teringin jugak (uishhh…..cam bahaya la, tinggi sangat). 

The rest mmg semua cover termasuk All Star Parade. Tentatively schedule @Movie World ni cam kat bawah;

Hollywood Stunt driver (11am & 1:50pm)
Western Town Show (12:15pm)
Batman (1pm)
Marilyn Monroe )1:20pm)
Scooby Doo (2:40pm)
All Star Parade (3:30pm)

Makan plak, ada mommy come across member blogger mentioned halal food @Rick's Cafe Buffet but after interviewed staff dia mmg xdenya makna halal except for vegetarian pizza. Kami dah masuk masa tu tapi decided blah semula sbb 3A xnak. After survey daddy belikan fries, buns & orange juice utk lunch kami kat dalam tu.



Satu lagi yang hampeh pasal Movie World ni (mmg Aussie camtu kan) pukul 5pm je semua kena blah dah. Berduyun2 la balik (giler awal abis). Rasa cam tak berbaloi je dgn rege & aktiviti pada hari tu. Pepepun as always say " been there, done that, loved it". 


Hari ke-7 plak kami spend @Sea World.
Seawal 10am kami dah beratur masuk. Walau dari jauh nampak Q panjang tetapi once gate opened, laluan masuk very smooth & kami tak perlu nak menunggu lama. 

1st kami masuk je dari entrance terus ambil pamplet & study masa setiap pertunjukan. Tempat yg paling hampir dgn entrance adalah Penguin Encounter, so layan le dulu si kenit yg terkedek2 berjalan atas snow. Tapi makhluk kenit ni bukan sebarangan tau sbb jalan je terkedek2 tapi tang diving & swim.phewwww!!!! laju giler cam torpedo. Seronok je 3A layan pengu2 tu semua. 



Keluar dari Penguin Encounter kebetulan ngam dgn timing seal show. Show kelakar yg dikenali dgn 'Fish Detective' ni mengisahkan sepasukan detektif yg juga dianggotai seal yg sangat bijak. Mereka berjaya menangkap Alota Baloney yg tamak menangkap ikan2 di laut. 


Abis show tu 3A dah nampak banyak rides. So layan le nunggu dorg naik rides. Antara rides yg ada kat sini;
storm coaster 
jet rescue
viking revenge flume 
beach break bay
castaway bay
etc

Dah penat main, muka 3A dah monyok sebab lapar. Choice yg ada untuk makan kami pilih Domino Vegetarian pizza. Air plak jenis yg free refill. 

Usai lunch kami menapak ke Polar Bear Shores. Ada la nampak 2 ekor beruang kutub dok relax2 berjemur time summer. Tempat tu cam yg tempat haiwan2 lain dalam Sea World ni ada 2 tingkat, maksudnya u blh tgk dorg atas darat & dalam air. 

Dah bye2 dgn polar bear kami menjenguk plak makhluk ganazzzz. Jerung2 & the geng. 

Phew!!!!! seriau gak rasa sbb dari luar tu u kena naik jambatan yang dipenuhi jerung2 di bawahnya. Boleh nampak dorg berenang2 dgn sukanya di bawah. Kat situ gak ada kolam starfish, gamat, sting ray etc. Boleh pegang2 semua binatang tu.

Dah seram sejuk tgk jerung2 tu kami tgk show 3D spongebob. Fun la especially utk Ahdia. Pastu ingat boleh naik skyway dia tapi tutup sebab katanya windy day. Btw kat sini gak ada perkhidmatan helicopter untuk u tgk keseluruhan view dari udara tapi idok le kami naik (mahai Ya Rabbi).

Seterusnya kami ke Castaway bay. Menunggu jelah lagi mommy ni 3A main lanun2 & memanjat Sky Fortress. 

Oh di sini la peristiwa hitam kak ANis berulang selepas kejadian di Hong Kong dulu. Heheh!!!!apadia? xyah la mention malu dia plak almaklum dah nak jadi anak dara dah kak Anis. Biarle rahsia kami 4a+R aje. 


Dengan basah2 kuyup dorg semua tu (sbb kena sembur air dek anak mat salleh) kami kena gak gerak sbb ada show dolphin plak.

Afinity- Dolphin Show the best yg kami tgk setakat ini. Stunt oleh dolphins kat sini lagi hebat compare dgn kat Sea World Hong Kong. Memang puashati tgk.

Berbaki lagi 2 jam kami spend dgn naik rides lagi & lagi. Arfa & Anis le dok ulang naik storm coaster. Pastu dorg pujuk Ahdia naik yg Viking Revenge Flume. Biasala si Ahdia ni kalau nak naik sure dia tarik mommy gak. Huhu!!!!dah kecut perut dah masa tu sbb mommy mmg xleh la naik coaster2 ni. Tapi sbb Arfa & Anis dok convince tak takut sgt mommy, xde laju2 pun. Maka mommy terpaksa la akur. 

Walau pendek & rendah je junaman viking flume tu tapi toksah tgk la muka mommy & adik. Kelakar giler muka cuak!!!


Sementara tunggu Arfa & Anis dok ulang naik storm coaster tu mommy temankan Ahdia tgk Dora Adventure. Dapat la jugak posing dgn Dora (seronok la sgt Ahdia).

Abis semua rides dah naik (smpkan xnak tgk jet ski stunt extreme), kami pun beransur pulang (sbb dah pkl 5pm).

Otw balik kami decided nak terus lepak kat Surfer Paradise & dinner kat luar ( semalam cari Nandos tak jumpa end upnya makan kari restoren India Muslim). Hari ni jugak misi mencari Nandos lagi. Alih2 bila dah jumpa hampeh!!!!xde tanda halal gak. Sib baik sebelah Nandos tu ada kedai Hungry Chicken siap ada certificate halal. So kami layan jelah, sib baik sedappppp jugak ala2 Japanese /Korea food pun ada.


Dah kenyang, puter2 bandar cari souvenir sebelum bergerak balik ke camp.

Sekian citer Gold Coast. 

Monday, 16 March 2015

PUDING RAJA

Assalamualaikum & salam sayang.
Ibarat org mengidam ada nyawa dlm perut, penangan Puding Raja.
Kes tertengok rancangan masakan @TV1 (lupa la nama rancangan tu sbb jarang2 bukak TV1). Segmen mencari resepi kuih muih tradisional negeri Pahang, maka salah satu kuih yg dipaparkan adalah Puding Raja. Dan2 tu mommy teringin benor nak makan. Sedapnye tgk pengacaranya try desert tersohor di kalangan kerabat Diraja Pahang tu.


Cuma masalah mommy malas noooor nak buat jala emas. Dalam kepala otak dah aim masa balik Malaysia htr Arfa sekolah aritu, mommy nak beli kat pasar. Sekali bila sampai Besut, dorg bgt xde jual jala emas ni kecuali kat Kota Bharu@ Kuala Terengganu je. Huhu!!!!sib baik jiran cik ngah ada kenalan yg boleh take order. So mommy order le 5 bekas (beria2 ni nak fly ke Brunei utk buat Puding Raja).


Bila sampai Brunei plak, kebetulan ada jamuan meraikan member yg nak balik for good. Of course le mommy try buat Puding Raja ni. 


Overall alhamdulilah menjadi (eceh!!!!!mmg aaar sbb guna jala emas readymade je). Cuma tang kuah kastard tu cam terlebih pekat (ni la memandai tiru org). Masa dalam rancangan TV tu mmg dia bgt takde letak tepung kastard pun tapi mommy terfollow resepi dlm internet yg letak tepung kastard. Bila makan dah tau mmg ada terderhaka sikit tang kuah. Pepepun, bila mommy ulang buat yang ke-3 kali (ni dalam tempoh seminggu ulang 3 kali buat.punya le gian), mommy alter jadi cair sikit, baru sedap 100%.


Jom tengok resepi..part paling leceh of course jala emas tu, tapi rasanya kalau nekad jadi je.

 A. Bahan2
4-5 sikat pisang lemak manis (buang kulit)
1 cawan biji gajus (goreng garing)
3-5 genggam jala emas (refer resepi di bawah)
1 cawan buah prun (guna yg jenis xde biji ye)
Buah ceri merah & hijau (potong kecik)
2 sudu besar minyak sapi 
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Caranya:
1. Panaskan minyak & minyak sapi untuk menggoreng.
2. Goreng pisang sehingga kuning. Angkat & toskan minyak (lapik tisu).
3. Goreng biji gajus. Angkat & toskan minyak.


B. Bahan2 untuk kuah puding
2 tin susu cair/sejat
6 biji telur kuning 
Daun pandan (disimpul)
Air sebanyak 1 tin susu cair
2 cawan gula 
1 sudu besar esen vanila

Caranya:
1. Pukul kuning telur bersama susu cair & air. Tapis ke dalam periuk.
2. Masukkan gula & kacau sehingga gula larut. Masak di atas api kecil bersama daun pandan sehingga sederhana pekat. Masukkan sedikit esen vanila. 
3. Sentiasa kacau sehingga kuah sebati.


C. Bahan2 jala emas
20-30 biji telur kuning ayam kampung/itik
500g gula halus
3 helai daun pandan
8 cawan air
Daun pisang untuk corong (boleh guna acuan roti jala juga)

Caranya:
1. Tapis kuning telur & pukul sedikit.
2. Masak gula bersama air & daun pandan sehingga mendidih.
3. Apabila air gula telah mendidih, uraikan/pusing corong yang diisi kuning telur ke dalam larutan air gula.
4. Apabila kuning telur telah keras, sauk/toskan menggunakan chopstik/penapis.
5. Semasa proses mengangkat jala emas, lingkarkan ia menjadi ketulan jala emas.


* Untuk menyediakkan Puding Raja; susun pisang emas di dasar bekas & diikuti oleh jala emas. Kemudain tabur ceri, biji gajus & buah prun. Akhir sekali siram dengan kuah kastard di atasnya.
* Lebih sedap dinikmati dalam keadaan dingin (simpan susunan puding raja yg belum disiram kuah di dalam peti ais sekurang2nya sejam sebelum dihidang. Begitu juga dgn kuah kastardnya).

Sunday, 8 March 2015

KUIH LOPES (cepat & senang dengan Periuk NOxxa)

Assalamualaikum & salam sayang.


Harini nak cerita pasal Jennifer Lopez Kuih Lopes. Sebelum ni xde minat sangat species bernama Lopes ni tetapi since mommy beli 'beras pulut susu' ituhari, saja2 try resepi yg guna beras pulut.Wallaweh!!!! semua sedap. Proven la beras pulut susu ni mmg sedap (tak sama mcm beras pulut biasa yg mommy beli sebelum ni)……… 
Al-kisah mmg pernah dengar pasal 'beras pulut susu' ni especially org2 Thai yg guna tapi mmg tak pernah take note & jumpa pun sehingga la mommy p Miri baru2 ni. Bila ternampak terus beli & bereksperimen sendiri. 


So, jom kita layan LOPES……

Bahan2:
500g beras pulut (rendam selama 1/2 jam)
500ml air pandan ( kisar 5-10 helai daun pandan)
100ml santan pekat
1/2 camca teh garam
Parutan kelapa muda (topping)
Air manisan (masak 2 kerek nise/gula melaka dalam 200ml air & tapis)

Caranya:
1. Mommy tanak pulut guna periuk noxxa : Basuh & tus beras pulut & tuang ke dalam periuk.
2. Tuang air & tutup. Tekan TEKANAN TINGGI & set 5 minit.
3. Bila dah siap, sentuh butang BUKA. Bebaskan tekanan, buka tudung & masukkan santan (tambah sedikit garam).
4. Kacau, tutup & sentuh MEMANAS SEMULA. 
5. Selepas 3 minit, matikan periuk & keluarkan pulut.
6. Masukkan pulut ke dalam dulang/bekas & tekan menggunakan plastik.
7. Apabila pulut telah padat, tekap dgn acuan bulat.
8. Gaul pulut tadi dengan parutan kelapa muda (tambah sedikit garam).
9. Semasa menghidang, tuang air manisan ke atas pulut. Sedia dimakan.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...