Ini menu iftar/sungkai/berbuka kami hari Isnin lepas. Haha, dek kerana muat masak nasi, tengok nasi & ngap nasi makanya mommy tanya daddy untuk buat menu selain nasi. Yang paling sempoi & lama tak makan inilah dia Mee Kari. Sedapnyeee resepi Mee Kari ni. Mommy ikut resepi dalam majalah mingguan wanita.
Sebelum ni mommy buat mee kari kira belasah je bahan2 & sukatan, tapi kali ni mommy jotdown untuk future reference sebab lepas try tu sedap sgt. Hehe, puji diri sendiri nampak!!!
Bahan2:
10 biji bawang merah/ sebiji bawang besar - kisar
3 biji bawang putih - kisar
1 inci halia - kisar
1 cawan udang kering - kisar
10 tangkai cili kering/ 2 sdb cili boh
1 cawan rempah kari daging
1 liter santan
2 batang serai - ketuk
2 inci lengkuas -hiris
2 keping asam keping
Garam & gula secukup rasa
500g ayam/daging/udang
Fish ball
Kerang - rebus
Tauhu - goreng
Mee kuning - celur
Air
Bahan sampingan:
Taugeh
Sawi
Cili merah
Daun bawang
Limau kasturi
Telur rebus
Bawang goreng
Caranya:
1. Tumis bahan2 kisar sehingga garing.
2. Masukkan pes kari (bancuhan serbuk kari + sedikit air). Masak sehingga pecah minyak.
3. Masukkan sedikit air & biarkan kuah mendidih
4. .Masukkan ayam/daging/udang & juga fish ball. Gaul rata.
5. Masukkan serai, lengkuas & asam keping.
6. Tuang santan ke dalam kuah & kacau sebati.
7. Tambahkan perisa, garam & gula.
8. Renehkan kuah sehingga pekat.
9. Semasa menghidang, campurkan mee bersama2 kerang rebus, tauhu & semua bahan2 sampingan. Tuang kuah di atasnya.