Assalamualaikum & good day.
N3 special today talking about another Brunei famous food, NASI KATOK. At 1st me saw the word everywhere here in Brunei (label di gerai2 tepi jalan), make me so shocked & wondering did Bruneian makan 'KATAK' because the sound similar to me (org east cost mcm mommy ni pronounce katak = katok). Hahaha!!!jgn marah bah, aku inda faham actually cemana nasi katok ani. Hehe!!!skrg ani aku suka banar bah, NYAMAN BERABIS!!!!!
Gambar ehsan google, Nasi Katok yang famous @BSB. |
According to ustazah story, nasi katok actually datang dari perkataan 'KATOK' means ketuk (dlm bahasa Malaysia kita). Masa awal2 org menjual nasi katok ni, operasinya dari rumah sahaja & dibuat pada malam hari. So, everytime org nak beli maka org akan 'katok' pintu rumah org tu & bungkusan nasi yang siap dibungkus dihulur keluar saja dari tingkap/jendela.
Gambar ehsan google, kiosknya kecik je @the corner but tiap kali lalu mesti ada org beratur. |
Sampai le ke harini walaupun tak perlu pergi ketuk pintu rumah org lagi tetapi Bruneian as well as tourist could enjoy this Nasi Katok almost everywhere in Brunei especially night time. Yang paling GEMPAK, it just cost u BND1.00 aje.......
Nasi Katok juga telah di comercial dengan kiosk2, restoren2 & gerai2 menjual Nasi Katok dengan olahan masing2. Tetapi yang basic sebenarnya Nasi Katok ni terdiri dari 3 bahan2 utama sahaja iaitu nasi putih (biasanya guna beras wangi), ayam goreng crispy & sambal (yang sambal ni le specialty nya sebab ada sambal pusu/ikan bilis, sambal biasa/tak pedas, sambal pedas extra & sambal tahai/sejenis ikan). Basically, boleh dikatakan similar to Nasi Lemak tetapi yang berbeza nasinya tiada santan/lemak, just plain rice.
Kalau u all datang ke Brunei tetapi tidak mencuba Nasi katok ni di samping Ambuyat rasanya tak lengkap percutian u all di sini. Hehe!!!So, yang plan nak datang Brunei tu cari tau gerai Nasi Katok. Ralat juga bagi mommy sebab masa rombongan Che Esah kami datang dulu mmg miss banyak benda especially Ambuyat & Nasi Katok ni (yelah dulu dorg dtg awal sgt kami baru je beberapa bulan sampai jadi blm terer lagi selok belok @Brunei). Takpela, ada rezeki dorg nanti dapat le datang lagi.
Okey, untuk yang terliur je tengok Nasi Katok ni, xde susahnya......Meh, mommy share resepi nak buat nasi Katok, u all makan le puas2.
Bahan2:
Nasi putih (tanak nasi dengan beras wangi)
Ayam goreng (ayam digoreng dengan tepung gorengan, mommy selalu guna brand 'Bestari')
Sambal
Cara membuat sambal (either ikan bilis@plain@tahai):
1. Tumis bawang merah & putih yang telah dikisar sehingga layu.
2. Masukkan cili giling/boh bersama sedikit belacan & goreng sehingga garing.
3. Tambahkan sos cili, sos tomato & jus asam jawa. Kacau sebati.
4. Akhir sekali masukkan pusu/ikan bilis @ tahai & perisakan dengan garam, gula. Jika sambal terlalu pekat, masukkan sedikit air & kacau rata.
5. Sedia dihidang bersama Nasi Katok.